Life&style
Serija 'Sve odmah'

'Sve odmah' drukčija je serija o odrastanju: Je li možda bolja od 'Spolnog odgoja'

  • Serija 'Sve odmah' ('Everything Now) na Netflixu je drugačija od 'Spolnog odgoja', premda se bavi istom temom odrastanja tinejdžera.
  • A to je dobra stvar. Hrabra je, osjećajna, autentična i, iznad svega, puna poštovanja
  • Je li možda i bolja od 'Spolnog odgoja' i zašto?

Možda se pitaš: 'Trebamo li doista još jednu tinejdžersku dramsku seriju?' To i jest opravdano pitanje, jer uz 'Spolni odgoj”, 'Heartstopper' i 'Euforiju', doista imamo dovoljno jako dobrih serija koje se bave trijumfima i porazima, epskim usponima i padovima srednjoškolske drame. Ali 'Sve odmah' je drugačija od ostalih: hrabra, osjećajna, autentična i, iznad svega, puna poštovanja. Evo zašto vrijedi pogledati ovu seriju…

Radnja serije 'Sve odmah'

Osmodijelna Netflixova serija 'Sve odmah' prvenstveno govori o Miji (Sophie Wilde), koja je na putu oporavka nakon što je sedam mjeseci bila u zatvorenoj klinici zbog anoreksije i bulimije. Velik dio njezina života vrti se oko njezine bolesti, ali nije definiran njome. Ona je također normalna 16-godišnja djevojka u Londonu koja je katapultirana nazad u svoj život i sada se suočava sa seksom, drogom, zabavama i bolom u srcu. Naime, dok se posvetila liječenju, svijet oko nje nastavio se okretati.

Njezini prijatelji Becca (Lauryn Ajufo), Will (Noah Thomas) i Cam (Harry Cadby) već su imali svoj 'prvi put'. Već su imali svoj prvi spoj, upoznati su s različitim vrstama trave i već su prošli svoje prvo pijanstvo. Mia nije. Stoga sama sebi piše 'popis zadataka', tj. svih stvari koje još želi učiniti. I pokušava uhvatiti korak sa svojim životom što je brže moguće - paralelno pokušavajući ozdraviti.

Osim toga, svaki od njezinih prijatelja ima svoj život, probleme i želje, koje Mia ponekad zanemaruje u svom svijetu. Kad se do ušiju zaljubi, u njezinu svijetu nema puno mjesta ni za što drugo. Čak ni za važne korake ozdravljenja koje bi zapravo trebala poduzeti. Hoće li se sad opet sve srušiti na nju?

Možda vas zanima 'The Buccaneers': Izašao je sočan prvi trailer za novu seriju u stilu 'Bridgertona' Rubrika Life&style Life&style

Evo zašto je ova serija drugačija od ostalih

Mia je trodimenzionalni lik i ne predstavlja jednu osobinu, karakter ili jedno iskustvo. Koliko god volimo 'Heartstopper', ova serija ima drugačiji standard kada su u pitanju autentičnost i dubina. Mia nije samo djevojka s anoreksijom, ona je i tvrdoglava i duhovita, naivna, ponekad kaotična, zla, sebična i nimalo savršena. Voli svoje prijatelje i živi u svom svijetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Netflixova serija 'Sve odmah' nalazi se negdje između mračnog prikaza 'Nikad nisam…' i mračnog realizma 'Euforije'. Ali, u isto vrijeme stvara vlastitu malu nišu u kojoj je vrlo originalna. 

Naime, čak i više nego u 'Spolnom odgoju', ima trenutaka u 'Sve sada' koji idu od emotivnih- i srceparajućih do iznimno smiješnih. U jednom trenutku brišemo suze, a već sljedeći trenutak ćemo se glasno smijati. Ali, Netflixova serija sebe u svakom trenutku shvaća potpuno ozbiljno – jer i jest riječ o ozbiljnoj temi.

Serija opisuje anoreksiju iskreno, autentično – ali još uvijek s poštovanjem

Nakon Netflixovog (propalog) pokušaja da autentično prikaže anoreksiju u filmu 'To The Bone', nismo se osobito nadali da će u 'Sve odmah' biti išta drugačije. Film s Lily Collins također je bio iskren – ali nažalost potpuno je promašio svoj cilj. Anoreksija je korištena kao sredstvo za šokiranje publike, a ne za edukaciju publike.

'Sada odmah' je ovdje drugačija. Mlada autorica Ripley Parker ispisuje Mijinu priču autentično, ali istovremeno s poštovanjem i osjećajem – onoliko koliko to može serija koja bi trebala imati i faktor zabave. Na početku epizode postoje upozorenja, a na kraju je prikazana Netflixova vlastita stranica za pomoć za edukaciju i podršku ljudima koji također imaju poremećaj prehrane.

Mia i njezina klinička slika su iznijansirane. Njezin proces ozdravljenja još nije završio i često se suočava s teškim recidivima. U flashbackovima vidimo kako se odvijao njezin proces ozdravljenja. Uvijek je tu njezin liječnik, kojeg glumi nevjerojatno simpatični Stephen Fry. Primjerice, pokazuje Miji koliko se njezina vlastita percepcija razlikuje od percepcije drugih.

Serija se bavi osvjetljivom i vrlo važnom temom: Tjelesnom dismorfijom. Osobe s tjelesnom dismorfijom svoja tijela doživljavaju drugačijima i bore se s jakim osjećajima srama. Serija ne prikazuje trenutak u kojem Mia odjednom voli i prihvaća svoje tijelo. Ne – ogledalo je i dalje njen neprijatelj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Evo zašto je serija toliko posebna

Netflixova serija ne pokušava se svidjeti svima. Da, sigurno će se većina tinejdžera na neki način vidjeti u nekim od likova i svidjet će im se (ili neće) 'popis zadataka', ali srž serije je mnogo osobniji. Možda i zato što je Ripley Parker, autorica serije, svoje vlastito iskustvo s prehranom i slikom tijela ugradila u scenarij. I to se može osjetiti u svakoj minuti serije. (Inače, serija se zapravo trebala zvati 'F*ck It Bucket', prije nego što su se odlučili za 'Sve odmah'.) 

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija 'Sve odmah'

Prvog vikenda Mia pokušava sve staviti u jednu večer - ljubljenje, piće, zabavu - i naravno da pođe po zlu. Ti se doživljaji ne mogu sabiti u jednu večer, kao što se serija ne može svesti na samo jednu priču ili jednu šalu. Ne radi se o tome da se 'tinejdžeri seksaju i neugodni su'. Tu su pravi, autentični osjećaji. I zato je ovo serija za svaku preporuku!  

Paris Hilton Možda vas zanima Paris Hilton u seriji o svom životu otkriva kako je bila žrtva seksualnog napada i zlostavljanja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0