Life&style

Svaka bora i mrlja na licu šalju neku poruku o zdravlju. Koje bolesti mogu otkriti?

  • Bore nisu samo znak da starimo niti su tu da nas nerviraju. Nastanu li u relativno kratkom vremenu ili se odjednom prodube mogu indicirati neka stanja povezana sa zdravljem
  • Mogu odavati da smo pod stresom ili nama vlada negativna energija, ali i da nas muče neki zdravstveni problemi
  • Pogledaj kako su određene bore povezane sa štitnjačom, bubrezima, slezenom, probavom...

Bore su prirodan dio starenja i prve dobivamo već krajem dvadesetih godina. Neke zbog genetike imamo i ranije, na primjer jake nazolabijalne bore koje će s vremenom postajati dublje. Vesele bore-smijalice sigurno su one koje nas najmanje živciraju, a kako god okrenemo od bora ne možemo pobjeći. Znak su da godine prolaze, no osim što su znak da polako starimo, mogu imati i drugo značenje i otkriti nam više fascinantnih činjenica o našem tijelu i zdravlju. 

1. Vodoravne bore na čelu

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7 Vodoravne bore koje se pojave na čelu nazivaju "borama zabrinutosti" i nisu potpuno u krivu. Mogu biti indikator da se svakodnevno susrećeš s popriličnom količinom stresa i ako su jako naglašene i nastale su relativno rano, dok ti je lice relativno glatko i bez drugih bora, poručuju da bi trebala usporiti i češće se opuštati. Imaju i drugo značenje: mogu biti znak da konzumiraš puno šećera i ne piješ dovoljno vode. Ukratko, preispitaj svoju prehranu i nađi hobi ili ritual koji će ti pomoći da se opustiš. 

Možda vas zanima Broj fotografija na mobitelu Andree Andrassy mogao bi vas iznenaditi! Evo i zašto Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

2. Bora pokraj lijeve obrve

Ova je bora u izravnoj vezi sa slezenom, pa ako primjetiš da postaje u kratkom vremenu sve naglašenija to može biti znak da nešto nije u redu s tvojom slezenom - ne oklijevaj s odlaskom liječniku, ovo treba provjeriti. Nadalje, slezenu stimulira i jača određena slatka hrana, ali pripazi koliko šećera unosiš jer joj to može i naškoditi. Najbolje ga je unijeti jedući suho voće. 

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

3. Bora pokraj desne obrve

Ova je bora indikator razine zatrovanosti organizma. Stanje kože povezano je s jetrom, a ova bora ima poseban značaj pa ako je naglašenija nego inače, može biti znak neravnoteže u jetri. Probaj jesti što manje industrijske hrane i što više domaće ili, još bolje organske, s mnogo povrća, posebno onog lisnatog te više čistih proteina. Smanji unos kave, začinjene hrane i soli. 

Imaš li uspravne bore pokraj obiju obrva, znaj da ih nazivaju i borama mrštilicama. Možda si često namrštena i zlovoljna pa su zato nastale? Neki ljudi se također mršte i dok intenzivno razmišljaju, koncentrirano nešto rade pa to nema veze s njihovim raspoloženjem. Zbog te navike isto mogu zaraditi trajne mrštilice.

4. "Most" na korijenu nosa

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7 Bora koja poprečno prelazi preko korijena nosa može ukazivati da patiš od alergija, ali i da imaš mnogo briga i stresa u životu. Ova bora povezuje se i s ljubavnim životom odnosno tvojim libidom. Istakne li se, to može značiti da osjećaš manju seksualnu želju nego inače. Začini malo svoj seksualni život da se riješiš (donekle) te bore. 

5. Bore smijalice

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Mi imamo baš zgodan naziv, dok se u engleskom jeziku koristi mnogo odbojniji, vranine noge. Riječ je o borama koje se u više linija šire od vanjskog kuta oka. Ako su naglašene znači da se smiješ cijelim licem, kako i treba, a ne samo ustima (zato i jesmo nepovjerljivi prema ljudima koji nam se osmjehuju, a oči su im hladne). Ipak ove bore mogu značiti i da imaš problema s vidom i da često škiljiš pokušavajući bolje vidjeti. 

Nadalje, bore na ovom dijelu lica povezane su s unutarnjim organima, jetrom, bubrezima i želucem. Ako primjetiš da su se u kratkom vremenu jako produbile, razmisli o tome što konzumiraš, kakvu hranu i pića. 

Možda vas zanima 6 trikova da ti vrat izgleda mlađe i ne odaje tvoje godine Rubrika Beauty Beauty

6. Vrećice ispod očiju

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Krugovi odnosno vrećice ispod očiju prirodno se javljaju kad ne spavamo dovoljno, ali mogu biti i indikator nekih stanja. Ako su ti stalna pratnja čak i kad svake noći spavaš dovoljno mogu biti znak da ti bubrezi ne rade dobro ili da imaš lošu cirkulaciju. Cirkulaciju možeš poboljšati vježbanjem, jogom, lakim joggingom... 

7. Diskoloracija na obrazima

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Nježna koža na obrazima može odavati probleme s plućima; ako primjetiš diskoloraciju na obrazima, a pritom imaš i problema s disanjem, hitno potraži liječničku pomoć. Ovo područje može biti povezano i s probavnim problemima. U tom slučaju, preporučamo da poboljšaš prehranu. Vježba koja poboljšava i probavu i zdravlje pluća je trčanje, koje se toplo preporučuje.

8. Crveni nos

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Na hladnoći je normalno da nam se nos zacrveni, ali ako je crven i kad nije hladno to može biti pokazatelj loše cirkulacije ili problema s krvnim tlakom jer nos je povezan sa srcem. To svakako ne bi trebala rješavati sama, provjeri situaciju s tlakom kod liječnika. Ako nije ništa ozbiljno, crveni nos ti može poručivati da smanjiš unos kave i jako začinjene hrane. Inače, hrana puna masnih kiselina poput avokada dobro djeluje na visok krvni tlak. 

9. Bore u kutu usana

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Linije koje se pojavljuju sa strane usana povezane su s debelim crijevom. Postanu li odjednom naglašene, to može značiti da ono nije u tako dobroj formi kako bi trebalo biti. Srećom, možeš mu pomoći pijući mnogo tekućine, jedući hranu bogatu vitaminom D i redovitim vježbanjem. 

10. Bore od smijeha

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Ako se puno smiješ, nije čudno što su s vremenom nastale ove bore. I to si prava ti, ne treba se boriti protiv njih. Što se zdravlja tiče, ako se odjednom ove bore prodube mogu biti indikator da ti gušterača slabije radi. Navali na borovnice, grožđe i češnjak kako bi joj pomogla. 

11. Uspravne borice na gornjoj usni

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Oh, ovo je česta pojava kod pušača, zbog repetitivne mimike prilikom uvlačenje dima. Iako usne same po sebi s godinama gube na punoći i postaju tanje, glavni uzroci ovih bora su cigarete i pretjerano izlaganje suncu. Bore na usnama mogu biti i pokazatelj slabijeg rada slezene. Poboljšaj prehranu većom količinom povrća, posebno mrkava i repe.

Možda vas zanima Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

12. Blijede mrlje na usnama

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Mogu biti pokazatelj loše cirkulacije, ali i problema s debelim crijevom. Prvo rješavaj laganom tjelovježbom, a drugo hranom bogatom vlaknima. No ako se pojave drugi, mnogo ozbiljniji problemi poput boli ili krvi u stolici, hitno posjeti liječnika. 

13. Bore na vratu

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Normalna su nuspojava starenja, ali mogu biti i rezultat prekomjernog debljanja i problema sa štitnjačom. Sama štitnjaču možeš čuvati konzumacijom cinka i smanjenim unosom glutena, no ako postoje ozbiljniji problemi sa štitnom žlijezdom samo liječnik to može riješiti. 

14. Bore ispod donje usnice

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Linije koje se stvaraju neposredno ispod usne i neposredno iznad brade znače da možda nakupljaš negativnu energiju. Akumiliranje negativne energije loše je za zdravlje u cjelini, a može se ovdje pokazati. Ako primijetiš da ova linija ispod usne postaje sve istaknutija, odvojite malo vremena da se opustiš i oslobodite negativnih osjećaja koji te zaokupljaju. 

15. Vene na sljepoočnicama

 | Autor: Shutterstock/miss7 Shutterstock/miss7

Istaknute, vidljive vene na ovom dijelu mogu odavati da te muči visoki tlak što pak može biti povezano sa stresom. Ako je tako uključi u životnu rutinu tehnike opuštanja poput joge ili šetnje prirodom. Krvni tlak može se sniziti i drastičnim rezanjem količine soli u hrani, a jedna od namirnica koja ga snižava je i banana. Ipak, provjeri s doktorom kakvo je stanje s tlakom. Možda ovakvi mali potei nisu dovoljni...

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0