Life&style

Super trik! S ovih 5 domaćih sredstava ojačat ćeš svoje sobne biljke tijekom zime

  • Sobne biljke čine svaki stan pravim domom i osiguravaju ugodnu sobnu klimu i dobru atmosferu
  • Međutim, o njima se moramo posebno brinuti i brinuti zimi
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš to lako učiniti – s ovim domaćim sredstvima 

Našim omiljenim zelenim biljkama nije lako zimi. Dobivaju manje svjetla, a problem im također predstavlja i grijanje u stanu. Međutim, s nekoliko domaćih „lijekova“ lako možeš učiniti nešto dobro za svoje biljčice.

1. Talog od crne kave

Sljedeći put kad skuhaš kavu, nemoj baciti talog odmah u smeće. Radije ga posuši pa svaka dva tjedna dodaj zemlji za lončanice. Tvoje sobne biljke će ti zahvaliti! Naime, kava sadrži dušik, kalij i fosfor. To ne samo da rahli tlo, već također pomaže biljkama da rastu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter (@pb3rgi)

2. Voda od krumpira

Krumpir je jedno od naših omiljenih jela, a osobito zimi. A nakon kuhanja možeš iskoristiti vodu kako bi učinila nešto dobro za svoje sobne biljke. Naime, krumpir za vrijeme kuhanja ispušta tvari koje sadrže kalij, željezo i fosfor - a to je dobro za biljke. Zalijevaj ih ovom vodom jednom tjedno i osjećat će se bolje. Prava poslastica za naše zelene ljubimice.

3. Ljuske od jaja

Vapno u ljusci jaja nevjerojatno je dobro gnojivo za kućne biljke. A ovaj prirodni dodatak možeš lako napraviti sama:

1. Stavi ljuske od jaja u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na deset minuta.
2. Zatim „pečene“ ljuske jaja samelji dok ne postanu poput brašna.
3. Tada ih jednostavno moraš dodati zemlji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by wOnne_de (@wonne_de)

Možda vas zanima S ovim brzim trikom će svaka tvoja sobna biljka dobiti savršenu količinu vode Rubrika Life&style Life&style

4. Kompost

Organski otpad ne mora uvijek završiti u kanti za smeće! Naime, u zemlji za cvijeće je pravi čudotvorni lijek. Samo dodaj vruću vodu kompostu i pusti da odstoji oko 15 minuta. Tada time možeš zalijevati sobne biljke i zaboravit će da je zima, jer minerali u kompostu potiču fotosintezu i na taj način osiguravaju odličnu unutarnju klimu.

5. Kora od banane

Ovaj trik poznat je iz vrta, osobito kod ruža. Ali, naravno, djeluje i sa sobnim biljkama. Dovoljno je uzeti kore od banane i izrezati ih na male komadiće. Tada ih možeš dodati zemlji za lončanice. Kalij iz kore ne samo da pomaže biljkama da prežive hladnu sezonu, nego potiče i rast. Važno: trebaš koristiti samo kore od bio banane! Naime, kemikalije na kori konvencionalnih banana štete biljkama.

Možda vas zanima 7 biljaka koje su fejkale da su mrtve, a onda iznenadile svoje vlasnike Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0