- Želiš savršeno zaokružiti svoju božićnu večeru?
- Fini pladanj od sira idealan je za to
- Sommelierka za sir, Lisa Schmuck, zna kako je optimalno složiti
U ugodnoj večeri s prijateljima (i kojom čašom crnog vina), pladanj od sira idealan je za grickanje. Također može savršeno zaokružiti finu božićnu večeru. Lisa Schmuck, sommelierka za sir tvrtke Bergader, zna kako je pravilno složiti…
Što bi trebalo biti na dobrom pladnju sa sirom?
„Ako se poslužuje uz desert, dovoljne su tri različite vrste. Ako će biti glavni obrok i puno će se pojesti, preporučujem sedam do devet vrsta. Plavi sir nikad ne smije nedostajati. Zatim još i dvije do tri vrste mekog sira kao i tvrdi i polutvrdi sir.“
Sir koji baš svi vole?
„Preporučila bih sireve koji nemaju tako intenzivan okus kao sir s maslacem, mladi planinski sir ili prirodni meki sir.“
Koliko vrsta sira? Koliko grama sira po osobi? Ima li kakvih smjernica?
„Ovdje moraš razlikovati koja je prigoda: ako je plata sa sirom namijenjena kao glavno jelo, posluži sedam do devet različitih vrsta. Tada za desert ostaju samo jedna do tri varijante. Za doručak se mogu poslužiti i blage varijante poput krem sira i fete. Sve je moguće u sklopu švedskog stola. Za fingerfood su najbolji polutvrdi i tvrdi sirevi. Mjere neka budu otprilike:
• samo pladanj sa sirom: 200-250 g po osobi
• tanjur sa sirom i kobasicama: 130-150 g po osobi
• dio švedskog stola: oko 100 g po osobi
• ponoćni pladanj: 70-90 g po osobi
• desert: oko 50 g po osobi.“
Kako poslužiti pladanj sa sirom?
„Držim se sljedećeg pravila: lijevo su blaže vrste, u sredini meki sir, naprijed krem sir, desno jače vrste, s plavim sirom izvana. Važno je da sir na vrijeme izvadiš iz hladnjaka, deset do 30 minuta prije posluživanja, da se zagrije na sobnu temperaturu. Naime, puni okus sira razvija se samo na pravoj temperaturi.“
Kako složiti pladanj za sir? Ima li 'jedan poseban' ili ovisno o prilici i jelovniku?
„Ne postoji idealni pladanj za sir, uvijek ovisi o prilici. Navečer se svakako može pojesti malo više te krepkiji sir, na švedskom stolu mogu se poslužiti razni okusi, a za doručak bi dekoracija svježim voćem mogla biti malo raskošnija. Imam i savjet: uvijek kombiniraj ukrase prema godišnjem dobu. Svježe voće je dobar izbor ljeti, ali sušeno voće ili orašasti plodovi također su dobar izbor zimi i u jesen.“
Savjet za božićni pladanj sa sirom?
„Ovdje bih preporučila klasični plavi sir u maloj pečenoj jabuci: izreži jezgru malih crvenih jabuka i stavi u posudu premazanu maslacem. Pomiješaj nasjeckane orahe, rum grožđice, prstohvat cimeta, malo šećera i 1 žlicu omekšanog maslaca pa stavi u otvor. Peci na 180 stupnjeva oko 30 minuta (ventilator). Prije posluživanja stavi na to pikantni komad 'Bavaria blu' sira. Slatko desertno vino ima uz to posebno dobar okus.“
Kad smo već kod vina: koje vino ići uz sir?
„Bijela voćna vina s niskim udjelom kiseline, poput muškata ili traminca, dobro se slažu s mekim sirevima i blažim polutvrdim sirevima. Volim preporučiti plemenita slatka vina, poput ledenog vina, s plavim sirevima. Jača crna vina mogu se vrlo dobro kombinirati s jakim planinskim sirevima.“
Što se može još poslužiti sa sirom?
„Obožavam voćni chutney, jer je izvrstan kontrast posebice mekom siru! Brzi recept: 2 žlice džema od malina bez sjemenki pomiješaj s ½ žličice finog dijon senfa i ½ žličice balzamične kreme, gotovo.“
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.