Life&style

Što se dogodi kad preskočiš pranje zubiju

Moramo ti reći kako Gric i Grec nisu jedina opasnost koja ti prijeti ako nisi fan temeljitog četkanja

Vjerojatno su ti jednom-dvaput rekli da je jako važno redovito prati zube. No, ono što ti možda nisu rekli je to da pranje zubiju nije važno samo zbog higijene već zbog očuvanja cjelokupnog zdravlja. Pa, iako bi ti ponekad moglo biti primamljujuće preskočiti pranje ili dva, svakim preskakanjem riskiraš niz opasnosti pred kojima se karijes i ne čini kao tako grozna stvar.
Nekako nam se čini da ćeš, nakon ove priče, razmisliti i o četkanju treći put.

1. Parodontalna bolest i propadanje kostiju
O tome vjerojatno nisi razmišljala (zašto bi?), ali osim karijesa, tvojim zubima prijete puno ozbiljnije parodontalne bolesti, pa čak i propadanje kostiju, ako ne pereš zube. Naime, bakterije koje se nakupljaju u ustima s vremenom počnu izjedati kost, tako stvarajući još mjesta za njihovo razmnožavanje. Oni najozbiljniji slučajevi rješavaju se isključivo operacijom.  | Autor: Getty Images Getty Images
2. Dijabetes
Dijabetes je ozbiljna, kronična bolest koja zahvaća sve veći broj ljudi - kako djece, tako i odraslih. Naime, jedno istraživanje upalu desni povezuje upravo s ovom opasnom bolešću. Iako rezultati direktno ne mogu dokazati poveznicu između te dvije bolesti, dokazano je kako osobe koje pate od parodontitisa, koji je rezultat loše oralne higijene, imaju veću šansu oboljeti od dijabetesa. 

Možda vas zanima 3 genijalna trika kako izbijeliti zube kod kuće! Rubrika Beauty Beauty

 

4. Srčana oboljenja
Čekaj, molim? Postoji poveznica između ne pranja zubiju i srčanih oboljenja? Da! Bakterije zadržane u ustima ulaze u tvoj krvotok i mogu utjecati na prirodne tjelesne procese kao i na sposobnost tvog tijela da se bori protiv infekcija. Hoćeš li razmisliti dvaput ako ti kažemo da, osim srčanih oboljenja, loša oralna higijena može dovesti i do moždanog udara te Alzheimerove bolesti? Pa, bolje spriječiti nego...  | Autor: Getty Images Getty Images
 

5. Loš zadah
Naravno, sve te neoprane naslage, prljavština i bakterije u tvojim ustima vide se i osjećaju. Naime, svaki put kad nešto pojedeš, ostaci te hrane nakupljaju se među tvojim zubima pretvarajući se u nešto što u konačnici nećeš moći ukloniti normalnom četkicom za zube. Ako se nas pita, pokvarena romantična večer zbog lošeg zadaha zvuči gore od bilo koje od navedenih bolesti. Bljak!

6.Gingivitis
Prije nego te zahvati parodontalna bolest, patit ćeš od gingivitisa odnosno upale desni koja uključuje njihovo oticanje i krvarenje. Zato je od iznimne važnosti na vrijeme prevenirati svaki znak problema s desnima ne bi li oni evoluirali u nešto puno, puno gore. 

 | Autor: Getty Images Getty Images
7. Propadanje cakline
Caklina zube štiti od velikog i opasnog vanjskog svijeta. Gledaj na nju kao na nevidljivi oklop koji sprječava sve ove grozne stvari koje smo do sada naveli. Sjeti se hrane koja je preko noći ostala izvan hladnjaka... ona se polako počinje kvariti. Budući da je tvoja usna šupljina topla i vlažna, ona je savršeno tlo za još brže kvarenje. Bakterije se hrane ostacima hrane stvarajući dentalni plak koji je uzročnik neugodnih mirisa. Jednom kad taj plak na zubima ostane dulje nego što bi trebao, događa se upala desni te one počnu krvariti. Cijeli taj proces polako uništava zubnu caklinu, a jednom kad se ona uništi, zubi počinju truliti. Sve su to razlozi zbog kojih je važno redovito četkati zube ne bi li zubna caklina ostala neuništena i neometano obavljala svoj posao prirodnog pokrivača tvojih osjetljivih zubiju.

Možda vas zanima Otvori usta: što jezik otkriva o našem zdravlju Rubrika Life&style Life&style


8. Mrlje na zubima
Svaki put kad piješ ili jedeš stvari koje sadrže tamniji pigment (poput kave, čaja, cikle ili crnog vina), tvoji zubi gube na bjelini. S istim se problemom susreću i pušači. Iako bi se za savršeno bijele zube morali odlučiti na pranje zubiju i češće od dva puta, to je i dalje jako dobar početak.

7. Preuranjen porod
Ne znamo za tebe, ali mi nismo imali pojma da ne pranje zubiju može dovesti i do ovoga. Ipak, provedeno istraživanje dokazalo je kako je ovo stvarno i slučaj. Naime, ako preskačeš rutinu pranja zubiju, ta bi navika negativno mogla utjecati na bebu u eventualnoj trudnoći. Osim što postoji opasnost od preuranjenog poroda, beba bi se mogla razviti manje razvijena nego što bi trebala biti. Zato, dok se pozorno brineš o sebi i bebi tijekom trudnoće, nemoj zaboraviti i na ovu malu, ali iznimno važnu higijensku naviku.

Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Camila360

    Moje ime je Camila Rodela. Prije dvije godine moj muž traži razvod i otišao nakon dvadeset sedam godina (27) braka. Molio sam ga i on nije Slušajte, otišla sam svojim prijateljima i on nije bio gdje se nalaziti. Rekao sam ... prikaži još!