Life&style

Otvori usta: što jezik otkriva o našem zdravlju

U kineskoj medicini odavno je uobičajeno iščitavati zdravstveno stanje sa jezika. Boja i osobine našeg "oblizivala" mogu nam puno otkriti o zdravstvenom stanju našeg tijela

Kao što su oči prozor naše duše, tako je jezik izlog našeg probavnog trakta. Prema stanju jezika možemo saznati mnogo o našem psihičkom i tjelesnom stanju. Za početak: zdravi jezik je svijetlo ružičaste boje, gladak je i lagano svjetluca od sline. Nema na sebi nikakvih mrljica ili debelih naslaga. Malo naslage je sasvim normalno – može se, primjerice, raditi o ostacima hrane ili odumrlim stanicama. 

Dakle, napravimo sada svi aaah i stavimo jezik pod povećalo. 

Što ti poručuje jezik: 

1. Jezik je prošaran crnim ili smeđim mrljama pa izgleda „dlakavo“. Naravno da to nisu dlačice, nego sekret koji se sakuplja na površini jezika. Uzrok tome može biti loša higijena usne šupljine. Crno obojen jezik može ukazati na gljivičnu infekciju ili na nuspojavu konzumacije antibiotika. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Ako ti je jezik smeđe boje, uzrok mogu biti problemi s crijevima. Ako je jako blijed, krivac može biti nedostatak sna, a ako je pak lagano ljubičast, vjerojatno imaš problema s lošim krvotokom. Žuto-smeđe mrlje na zadnjem dijelu jezika znače da je u začetku bolest jetra, a lagano zelenkast jezik odaje nedostatak željeza u organizmu. 

3. Jezik je malo natečen. Ako imaš osjećaj da ti je jezik nešto veći ili deblji, te tako i izgleda, može se raditi o upali štitnjače, ali i o prekomjernoj konzumaciji nikotina. Ako to jezik odjednom natekne, vjerojatno se radi o alergijskoj reakciji pa je najbolje odmah javiti se liječniku. 

4. Na jeziku su pukotine i brazde. To može značiti da noću škrgućeš zubima i grickaš si jezik. Premda zvuči bezazleno – nije nimalo. Dapače, trebaš potražiti pomoć liječnika jer je to jako štetno za čeljust i zube. Ako ti pak jezik stalno tako izgleda, moguće je da ti nije ništa, već da jednostavno imaš takav jezik. 

Možda vas zanima I zdravlje ovisi o mjesecu rođenja, vjerovala ili ne Rubrika Life&style Life&style

5. Imaš li bijeli talog na jeziku, može biti da se razvila neka gljivična infekcija, ali talog se pojavljuje i kod smetnji sa želucem i crijevima te kod težih prehlada. Međutim, uglavnom se radi o ostacima hrane ili odumrlim stanicama. 

6. Ako ti je svako malo upaljen jezik, trebaš izbjegavati ljuta jela, ojačati imunitet te – za svaki slučaj – potražiti savjet liječnika. Možda čak koristiš i preagresivne paste za zube…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Ako ti je jezik konstatno suh, moguće je da nešto nije u redu sa štitnjačom. Osim toga, moraš piti puno tekućine i manje pušiti – jer nikotin suši usta. 

Možda vas zanima Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o zdravlju Rubrika Life&style Life&style

8. Bore na prednjem dijelu jezika su bezopasne. Vjerojatno imaš takozvani „naborani jezik“. Moraš voditi brigu o higijeni usta jer se u tim naborima mogu zadržavati bakterije. 

Oprez! 

Za svaki problem postoje različiti uzroci. Ako se pojave neke od navedenih tegoba, budi oprezna te svakako posjeti liječnika.

Photo: Getty Images

Komentari 0