Life&style

Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o zdravlju

Naša boja očiju može nam ponešto otkriti i o zdravstvenom stanju organizma, tvrde najnovija istraživanja

Odavno se kaže da pogled može otkriti svašta – odnedavno i to kakvog smo zdravlja… 

Smeđe oči: 

Što je tamnija boja očiju, snažnija je prirodna zaštita od UV zračenja. Naravno, to ne znači da ne moraš nositi sunčane naočale. U usporedbi s osobama s plavim i zelenim očima, kod tebe je manji rizik od tumorna na očima ili koži. 

Doduše, osobe sa smeđim očima manje su tolerantne na bol od plavookih i zelenookih. Istraživanja provedena na American Academy of Ophtalmology pokazala su da su žene smeđih očiju za vrijeme poroda osjećale veću bol. I paranoja je učestalija pojava kod osoba sa smeđim očima, nego kod ostalih. 

Nedefinirana“ boja očiju:

Siva, zelena, ponekad čak i malo plava – tvoja boja očiju varira i teško ju je definirati. Što se tiče zdravstvenog stanja, to ovisi koja nijansa boje prevladava. Ako su tamnije nijanse u pitanju, onda vrijedi sve jednako kao za osobe sa smeđim očima, i tako dalje… 

Zelene oči:

Istraživanja su pokazala da su osobe sa zelenim očima tolerantnije na bol nego one sa smeđim – i rjeđe pate od paranoje i depresije. Što je svjetlija bolja očiju, manja je prirodna UV zaštita. Dakle, ne preporučuje se da ideš na sunce bez sunčanih naočala. 

Plave oči: 

Plavooke osobe imaju najveću toleranciju na bol te najmanju zaštitu od UV zračenja. Osim toga, osobe s plavim očima sklonije su alkoholizmu – to pokazuju najnovija istraživanja, ali znanstvenici ne mogu još otkriti zašto… 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Crvenkaste očne jabučice: 

To nije neuobičajena pojava – dapače, svatko ih je barem jednom imao, a uzrok mogu biti popucale kapilare, previše vremena provedenog ispred monitora ili alergija. Međutim, trajno crvenkaste oči mogu biti znak alkoholizma, a kod starijih osoba i depresije.  

Žućkaste očne jabučice:

Alkoholičari često imaju žućkaste oči – što ukazuje da jetra ne može preraditi dovoljno unesenog otrova. Žućkasto obojene očne jabučice tako mogu ukazivati i na neku drugu bolest jetara. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0