Life&style

Što boja tvoje menstrualne krvi znači za tvoje trenutačno zdravstveno stanje

  • Važno je znati koje su boje normalne, a koje nisu tijekom menstrualnog ciklusa
  • Žene su stručnjaci za ovo čitavo razdoblje – pa imamo godine i godine prakse!
  • Međutim, ponekad se menstruacija promijeni pa zbog toga trčiš na Google kako bi dobila odgovore? Odsad više ne trebaš – pogledaj što boja tvoje mjesečnice otkriva o tvom zdravlju

Kad je riječ o različitim bojama menstrualnog ciklusa, odnosno menstrualne krvi, važno je znati što je normalno za TEBE. Kad se nešto promijeni, to ne mora nužno značiti da nešto nije u redu (zato nemoj surfati i tražiti odgovore!). Mogle bi biti razne stvari, ali kad si u nedoumici, konzultiraj se sa svojim ginekologom.

Doktorica Nora Lansen, obiteljska liječnica specijalizirana za žensko zdravlje, objašnjava opće razumijevanje vrlo ograničenih boja menstrualne krvi i onoga što trebaš znati o njima.

Svjetlocrvena

"Svjetlocrvena je obično je znak punog menstrualnog ciklusa", objašnjava Lansen. Znači da je krv „nova“ i žustro izlazi. Neke žene imaju ovu boju tijekom cijelog ciklusa.

via GIPHY

Tamnocrvena

Općenito, to znači da je žena u teškom dijelu menstruacije, kaže Lansen. Neke žene imaju vrlo teške menstruacije i češće doživljavaju ovu boju. Tada možeš primijetiti i male ugruške, što je i normalno. Ali, ako ti je mjesečnica jako teška i mučna, liječnik ti može propisati kontracepcijske tablete kako bi je olakšao ili čak zaustavio.

Smeđa

Primarna razlika između crvene i smeđe je „nova protiv stare“. Smeđi iscjedak uobičajen je na kraju menstruacije jer je to krv koja se neko vrijeme nalazi u maternici. Međutim, to uvelike varira, kaže Lansen. Neke žene imaju nekoliko dana smeđu, a zatim crvenu i onda opet smeđu krv. Neke nikada ne dobiju smeđi iscjedak. Neke ga imaju tek na početku, a druge pak na kraju. I neke krvare, a zatim prestanu nekoliko dana, pa ponovo krvare.

Dakle, ne postoji sveukupno "normalno", ali postoji osobno normalno. Ako se promijeni boja koju obično doživljavaš, savjetuj se s liječnikom.

Možda vas zanima Ovo voće nikako ne bi smjela jesti za vrijeme menstruacije jer ćeš obilnije krvariti Rubrika Life&style Life&style

"Ako uopće nema svjetlocrvene krvi, to bi moglo biti krvarenje od kontracepcijskih tableta, odnosno trebalo bi napraviti test trudnoće", objašnjava Lansen. Važno je znati što je normalno kada je u pitanju smeđi iscjedak, jer možda misliš da je to tvoja menstruacija, ali ako nije, to bi moglo dovesti do neplanirane trudnoće. "Sve je to tako komplicirano pa se nadam da svaka žena ima liječnika kojem vjeruje i s kojim joj je ugodno razgovarati", dodaje Lansen.

via GIPHY

Međutim, ako u bilo koje doba mjeseca primijetiš zelenkast ili čist iscjedak s ribljim mirisom, potraži svog liječnika što prije - jer moguće je da se radi o spolno prenosivoj infekciji (STI) ili bakterijskoj infekciji.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0