Life&style

Što dob u kojoj si dobila menstruaciju otkriva o tvom zdravlju

Razna istraživanja pokazala su da se prema našoj dobi u vrijeme prve menstruacije mogu dobiti razne informacije o tjelesnom i psihičkom zdravlju. Općenito vrijedi: što je mjesečnica počela u kasnijoj dobi, to je manji rizik da žena kasnije obolijeva

Kad će djevojčica dobiti prvu menstruaciju ovisi o genoma, ali i o životnim uvjetima, prehrambenim navikama te nekim drugim faktorima. Dok su mlade žene prije 100 godina dobivale prvu mjesečnicu sa 17 godina, danas je prosjek već 13 godina.

via GIPHY

Bolja prehrana uzrokuje raniju mjesečnicu

Ne iznenađuje nas puno ova razlika u dobi. Danas se bolje hranimo nego nekada, pa je i naše tijelo brže spremno da rodi dijete. I različiti hormoni u hrani te vodi koju konzumiramo mogu pridonijeti tom razvoju, tvrde znanstvenici.

Ali osim toga, na vrijeme kad će se javiti prva menstruacija utječe i naša društvena okolina. Ako netko dobiva manje ljubavi od obitelji, brže će ući u pubertet. To je odgovor majke prirode koja nam tako daje mogućnost da zasnujemo vlastitu obitelj.

Možda vas zanima Istinite priče: Ovo mi se dogodilo za vrijeme menstruacije Rubrika Life&style Life&style

Bolesti koje možemo prognozirati

Žene kod kojih je prva mjesečnica nastupila ekstremno rano (prije 10. godine) ili ekstremno kasno (nakon 17. godine), su (prema istraživanju objavljenom u „Medical Daily“) za 27% više izložene riziku da će u starijoj dobi patiti od srčanih bolesti. Osim toga, kod djevojčica koje dobiju menstruaciju prije 12. godine (prema istraživanju Sveučilišta Oxford) za 20% je veći rizik da će oboljeti od raka dojke. Razna istraživanja pokazala su da se prema našoj dobi u vrijeme naše prve menstruacije mogu dobiti razne informacije o našem tjelesnom i psihičkom zdravlju. Općenito vrijedi: što je mjesečnica počela u kasnijoj dobi, to je manji rizik da žena kasnije obolijeva.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0