Life&style

Što boja mjesečnice otkriva o tvom zdravlju

Boja menstrualne krvi može upozoriti na neka rizična medicinska stanja, zato obrati pozornost. Koji znakovi zahtjevaju da posjetiš liječnika, a koji su potpuno bezopasni?

Menstruacija i sve oko nje jako se dugo tretiralo kao tabu, no žene danas puno slobodnije govore o mjesečnici, pa eto nam i nove teme. Jesi li znala da boja mjesečnice može puno otkriti o tvom zdravlju? Baš kao što i menstrualni ciklus puno govori tvom općem stanju, tako te i boja menstrualne krvi upozorava na neka rizična medicinska stanja i obratiš li pozornost, možeš na vrijeme potražiti pomoć liječnika. Otkrivamo 7 stvari koje ti menstrualna krv može otkriti o tvom zdravstvenom stanju…

Ružičasta boja: posjeti liječnika

Boja menstrualne krvi s laganom primjesom ružičaste može biti znak niske razine estrogena. To osobito vrijedi za žene koje su u strogom režimu treninga, kao i za one koje redovito trče. Dokazano je da žene koje redovito vježbaju imaju nisku razinu estrogena, a istraživanja su pokazala da niska razine estrogena može biti povezana s nastankom osteoporoze kasnije u životu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Razvodnjena boja: posjeti liječnika 

Menstrualna krv koja izgleda kao da je gotovo bez boje znači da tvom tijelu nedostaju hranjive tvari. U nekim slučajevima to se smatra jednim od najranijih znakova raka jajnika. Međutim, prije preuranjenog zaključka – ako imaš vodenastu menstrualnu krv – svakako posjeti ginekologa. 

Tamnosmeđa boja: sve je OK

Tamnosmeđa ili crvena menstrualna krv znači da je stara menstrualna krv ostala negdje u maternici. Gotovo 80 posto žena ima tamnosmeđu menstrualnu krv pred kraj mjesečnice. Nitko ne zna zašto se to događa, ali nema razloga za brigu – to je sasvim normalno. 

Možda vas zanima Ginekolozi žele da prestaneš raditi OVO za vrijeme menstruacije Rubrika Life&style Life&style

Gusta krv s ugrušcima: posjeti liječnika

Ako imaš gustu menstrualnu krv (poput marmelade) koju prate još i ugrušci, ti bi moglo značiti da su ti razine progestorona i estrogena visoke. Prisutnost ugrušaka ukazuje na hormonsku neravnotežu. Moguće je da postoji neka veza s fibroidima (miomi maternice). U oba slučaja svakako bi trebala posjetiti ginekologa. 

Narančasta boja: posjeti liječnika 

Baš kao i sivo-crvenkast, narančasta menstrualna krv popraćena jakim grčevima, bolovima i neugodnim mirisima gotovo je sigurno znak spolno prenosive infekcije. Tvoje tijelo ti tako govori da nešto nije u redu – svakako otiđi do liječnika! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sivo-crvenkasta krv: posjeti liječnika 

To može značiti dvije stvari: ako si trudna, to je moguća naznaka ranog pobačaja, obično između petog i osmog tjedna. Ako nisi trudna, menstrualna krv te boje može značiti da imaš neku spolno prenosivu bolest. 

Možda vas zanima Kako na prirodan način skratiti mjesečnicu Rubrika Life&style Life&style

Boja brusnice: sve je OK 

Općenito se ta boja smatra „zdravom bojom“. Međutim, to ne znači zanemariš neke druge „neregularne“ simptome koje može doživljavati tvoje tijelo. Isključivo boja menstrualne krvi nije garancija općeg dobrog zdravlja. 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0