Life&style

Stiže vikend roštiljanja! Otkrivamo ti koja vina se najbolje slažu uz različite vrste mesa s roštilja

  • Topliji dani nagovještaj su hedonističkih uživanja među kojima nam je omiljeno - roštiljanje
  • Ove godine druženje na zraku i uživanje u klopi odvijat će se u nešto drugačijim uvjetima 
  • No, zašto ovu situaciju ne bi iskoristila za elegantni spoj dobrog vina i vrhunskog roštilja? Mi ti otkrivamo koje su najbolje kombinacije

Dolaskom toplijih dana iz susjednih vrtova dopiru mnogi mirisi, ali posebno detektiramo one koji nam stvaraju ugodu i potiču rast zazubica. Pogađaš? Vrijeme je za sezonu roštiljanja, a pred vratima nam je datum koji je na neki način i znakovito otvara. Tradicionalno, 1.svibnja nezamisliv je bez provoda u prirodi, u društvu omiljenih prijatelja i uz zalogaje koje su oni najspretniji pripremili na usijanom grillu.

Možda vas zanima Trik s lukom pomoći će ti da očistiš i najmasniju i najzapečeniju rešetku roštilja Rubrika Life&style Life&style

 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Znamo, pivo je najčešći odabir uz roštilj

Nešto drugačiji uvjeti roštiljanja mogu ti biti prava prilika da ovu sezonu napraviš drugačijom gastro avanturom. Vjerujemo da je pozornost obradi mesa na visokom nivou, ali prati li odabir pića ovu gastro kulturu? Pretpostavljamo kako će mnogi fanova roštiljanja najprije pomisliti na pivo, no možda je pravo vrijeme da ovaj pomalo dosadan izbor zamijeniš s nečim elegantnijim i dopustiš da te ovaj spoj uvede u sasvim novu dimenziju vrhunskog roštiljanja. Ipak na neki način slavimo izlazak iz naporne izolacije i lagani povratak normalnom načinu života. I zato se ovog produženog vikenda možemo malo opustiti i uz ćevape, kobasice i ražnjiće - otvoriti poneku bocu dobrog vina.

Tako je, vina! Jedno od najstarijih pića na svijetu odlično se sljubljuje uz tjestenine, jela od ribe, sireve pa i čokoladu. Zbog bogatstva nota i okusa, moguće je pronaći idealnu kombinaciju vina i zapravo bilo koje vrste jela pa i roštilja.

Možda vas zanima Planiraš roštilj ili piknik na godišnjem? Onda ovo svakako moraš prvo pročitati... Rubrika Life&style Life&style

Crni pinot uz piletinu, Tempranillo uz odreske i kobasice

Uz jela sa žara tako će više odgovarati lakša crna vina s manje naglašenim taninima poput crnog pinota ili gamaya. Crni pinot idelano će zaokružiti puninu okusa uz blago začinjenu piletinu, a fina nadopuna bit će povrću i gljivama sa žara. Odličan izbor može biti i Tempranillo koji će intenzivnim mirisom i s bogatim aromama crvenih bobica doživljaj krvavog odreska pojačati na najjače, a odgovarat će i omiljenom okusu kobasica.

Zinfandel u crnoj verziji nudi odlično iskustvo voćne arome, svježine i kompleksnosti i zato se odlično sljubljuje s bilo kojim odabirom mesa. U njegovim gutljajima uživat ćeš jednako nakon piletine, ali i dobre porcije ukusnih kobasica. 

Malbec se odlikuje s jakim mesnatim taninima zato se pokazujem idealnim izborom uz kobasice i odreske, a ako si jelu odlučila priložiti povrće i gljive sa žara, doživljaj će biti pun pogodak. U ovoj kombinaciji ne možeš pogriješiti ni s baršunastim i mekanim Shirazom

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Za one koji su možda neskloniji eksperimentiranju najsigurniji izbor bit će Cabernet franc. Pun, baršunast i pomalo sladunjav okus ovog vina bit će ugodna pratnja svemu što zgotoviš na usijanim rešetkama svog roštilja. 

Sauvignon blanc uz pileća krilca

Ako si ljubiteljica bijelih vina sigurno ćeš uživati u ugodnim kiselinama koje usput i omekšavaju masno meso. Osvježiti se možeš i hladnim gemištom, idealnim izborom kada temperature porastu.

Suhi rizling najbolje će sjesti ljubiteljima kobasica, ali u njegovim notama uživat će i oni koji preferiraju perad sa žara. Masniji, dobro pečeni komadi svinjetine izvrsno će se slagati s kremoznim i bogatim Chardonnayom.

Aromatična sorta naglašene svježine, Sauvignon blanc, savršeno je kliknula s krilcima sa žara. A za baš drugačiji ugođaj roštiljanja možeš poslužiti i pjenušavo vino koje će idealno ići uz piletinu, al se dobro slaže i s mljevenim mesom te kobasicama. 

Rosé je možda i najbolji izbor

Možda dolazi kao iznenađenje, ali idealan izbor za roštilj zapravo je rosé koji će sasvim nježno obaviti zalogaje pomno začinjenog mesa s grilla. Savršen spoj čini s piletinom, ali svakako se neće pobuniti ako ga pridružiš ćevapčićima i pljeskavicama. A također je sjajno sljubljuje s raznim svježim salatama pa će ti biti doista uspješna kombinacija. U širokom izboru rosé vina možeš se voditi odabirom onih koji su napravljena od sorte crnog vina pa jednostavno odabereš onu koja ti je najdraža. 

Vjerujemo kako prema ovom malom vodiču sigurno možeš pronaći vino koje će najviše odgovarati tvome nepcu i jelima s roštilja. Slobodno iznenadi najbliže svojim odabirom ili zajedno odlučite koja će vam kombinacija najbolje odgovarati.

I ove godine 1. svibnja rezerviran je za Disneyland među roštiljima - popularni Chill&Grill, koji ovoga puta dolazi u naše domove. Zbog pandemije korona virusa najveći prvomajski festival roštiljade u Hrvatskoj ove će se godine umjesto na Bundeku održati u tvojoj kuhinji, balkonu, dvorištu ili terasi kuće i stana jer #ostanidoma je najsigurnije i upravo tamo će ti stići sve što trebaš za Chill&Grill. Dovoljno je da pratiš missGastro i 24sata i saznaš sjajne nove recepte kako pripremiti omiljene burgere, kotlete, ćevape, povrće, lepinje i sve ono drugo što želiš staviti na roštilj, a čeka te i velika ponuda zabavnog sadržaja, o čemu možeš saznati više na linku

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0