- Specijalne tave na koje se ne lijepi hrana spašavaju nas iz dva razloga - ne treba nam puno masnoće za pripremu hrane, a niti puno vremena za čišćenje
- Ipak, često ne možemo odoljeti, a da teflonsku tavu ne ubacimo u perilicu za suđe i tako si u potpunosti skratimo vrijeme čišćenja
- Ovo je iznimno šteti našim tavama, a postoje i još neke navike kojim im možemo skratiti vijek trajanja
Postoje dva savršeno važna razloga zašto u našim kuhinjama upotrebljavamo tave na koje se hrana ne lijepi. Vjerojatno puno pažnje poklanjaš hrani kojoj ne treba puno masnoće za pripremu ili se jednostavno ne želiš zamarati s puno vruće vode i deterdženta kako bi se riješila masnih ostataka hrane koje su baš lijepo skućile na dnu tvoje tave.
Međutim, kako ništa nije besplatno, održavanje ovakvih prilično zgodnih tava dolazi sa cijenom – kako bi ih održavala u najboljem stanju najprije je potrebno izbjeći grešku koju radi većina, a to je stavljanje ove vrste tave u perilicu za suđe.
Razlog tomu je poseban materijal kojim je premazan završni sloj ovih tava. Nutricionistkinja Monica Reingel za Scientific American objasnila je kako se radi o teflonu, posebnoj netoksičnoj kemikaliji koja sprječava da se hrana lijepi za površinu.
Iako proizvođači visokokvalitetnih tava od teflona naznačuju kako su one perive u suđerici, stručnjaci upozoravaju kako visoka temperatura i agresivni deterdžent mogu prodrijeti u završni sloj zbog čega on postaje tanji i propada.
Oštećenje ovog sloja tave događa se tek ako uporno grebeš oštrim i metalnim kuhinjskim pomagalima po dnu tave ili kao si možda htjela uštedjeti na jeftinijoj teflonskoj tavi upitne kvalitete. Neznatne količine teflona na ovaj način mogu dospjeti u tvoj organizam, ali to je zdravstveno potpuno neopasno. Jedino će biti ugrožena sposobnost tvoje omiljene tave da sprječava lijepljene hrane koju u njoj voliš pripremati.
Zgodan savjet za očuvanje teflonskih tava je i preporuka da se hrana u njima obrađuje na umjerenoj te niskoj temperaturi, budući da im visoke temperature ( i tijekom pranja, kao i pripreme) narušavaju površinu. Također, potrebno je i izbjegavati i ulje u spreju koje sprječava lijepljenje za tavu budući da za sobom ostavlja nagomilane slojeve. Najbolje je upotrebljavati male količine klasičnih ulja ili maslaca kako bi na najbolji način dobila svoje zdrave i ukusne obroke.
POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.