Life&style

Stalno ti je hladan nos? Evo što može biti razlog za to i što trebaš napraviti

  • Ako ti je često hladan nos, to nije baš ugodno
  • Za tu neugodnu pojavu postoji nekoliko uzroka 
  • U ovom članku objašnjavamo što uzrokuje hladan nos te što pomaže protiv hladnog vrha nosa

Kako dolazi do hladnog nosa? Općenito, do hladnog nosa dolazi jer se krv koja bi trebala zagrijati nos povlači kako bi je tijelo moglo koristiti u druge svrhe - na primjer, za zagrijavanje vitalnih organa te održavanje tjelesne temperature. Princip je isti kao i kod hladnih ruku i nogu. Zapravo se hladan nos često javlja u kombinaciji s hladnim ekstremitetima. To također znači da su hladan nos ili hladne ruke i noge općenito bezopasni za naše zdravlje, čak i ako nam je neugodno zbog hladnoće. 

Usput, žene su obično „hladnije“ od muškaraca - to je djelomično i zbog fluktuirajuće razine estrogena, jer taj hormon, između ostaloga, regulira tjelesnu temperaturu. S druge strane, žene imaju manje mišićne mase i tanju potkožnu masnoću od muškaraca. Oboje osiguravaju brže smrzavanje.

via GIPHY

Koji su uzroci hladnog nosa?

Promjena u protoku krvi zbog koje je nos hladan ima više mogućih uzroka. Glavni uzroci su sljedeći:

• opći poremećaj cirkulacije

• hladne vanjske temperature

• niski tlak

• stres

Evo zašto stres uzrokuje hladan nos

Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham uspjeli su u dokazati u istraživanju da hladan nos također može ukazivati na stres. Načelo koje stoji iza toga je isto kao kad tijelo regulira cirkulaciju krvi kako bi se ugrijalo: krv teče u druge dijelove tijela gdje je potrebna više nego u nosu.

Možda vas zanima Ove šlape griju se preko WI-FI-a i idealne su za sve one kojima su vječito hladne noge Rubrika Life&style Life&style

U ovom su slučaju za to zaslužni razni hormoni stresa (poput kortizola). Oni osiguravaju da je tijelo u pripravnosti te u nekoliko sekundi može odlučiti trebamo li pobjeći ili se boriti. Koncept je ostatak relikvije iz kamenog doba, gdje bi presporo donesena odluka brzo mogla značiti smrt.

via GIPHY

Za svoje istraživanje su znanstvenici ispitanicima davali različite zadatke te, koristeći termovizijsku kameru, promatrali kako se mijenja tjelesna temperatura ispitanika. Njihov zaključak: što su zadaci postajali zahtjevniji, to se temperatura na licima ispitanika više smanjivala - učinak je bio najuočljiviji na nosu.

Ovi savjeti pomoći će ti protiv hladnog nosa

Kako bi se riješila hladnog nosa, prvo što trebaš učiniti je liječiti uzrok:

smrzavanje/hladne temperature/nizak krvni tlak: ako ti je iz različitih razloga jednostavno jako hladno, trebala bi se, primjerice, oblačiti toplije i slojevitije i napraviti si vrući čaj koji te zagrijava iznutra - čaj od đumbira, na primjer. Također ti može pomoći i stari dobri termofor.

via GIPHY

poremećaji cirkulacije: možeš poboljšati cirkulaciju krvi, na primjer, izmjenjujući hladan i vrući tuš te konzumirajući ljute začine u hrani, npr. čili. Ako to ne pomogne, obrati se liječniku.

Možda vas zanima Naša vrhunska dermatologinja o trendovima za ljepotu kože, ali i kako ćemo je spasiti od izloženosti stresnoj 2020. Rubrika Beauty Beauty

stres: stres možeš smanjiti, na primjer, uzimajući vrijeme za sebe i stvari koje ti puno znače: primjerice druženje s najboljom prijateljicom ili bavljenje sportom. Ako imaš stres na poslu, trebala bi razmisliti o razlozima za to. Možda se neki posao može delegirati ili riješiti drugačije? Sukobi s kolegama ne bi trebali ostati neriješeni, jer to samo opterećuje.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0