Life&style

Vječno hladna stopala? Provjeri kako ti u tome mogu pomoći voda i vino

  • Stopala su ti hladna, a u zimskim mjesecima situacija se samo pogoršava? Imamo za tebe par savjeta kako riješiti taj problem
  • Njegov izvor leži u lošoj cirkulaciji, a od velike koristi bit će lagana šetnja, blago istezanje te redovita hidratizacija
  • No, od pomoći bi u ovom slučaju moglo biti i vino, naizmjenično tuširanje i boce s toplom vodom, a sve o njihovim benefitima saznaj u nastavku

U zimskim mjesecima često smo suočeni s hladnoćom u nogama. Doduše, kod određenog dijela populacije ona se ne javlja samo kao posljedica nižih temperatura već kao rezultat sjedalačkog načina života i nedostatka kretanja. Znanstvena istraživanja su u više navrata potvrdila uvriježeno mišljenje da hladne noge povećavaju rizik od prehlade i viroze.

Stoga je u ovom dijelu godine iznimno važno nositi toplu i udobnu obuću koja će nam pomoći u tome da zadržimo tjelesnu temperaturu. Ako si u potrazi za novim primjercima zimske termo obuće, onda zaviri ovdje kako bi pronašla idealan par.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Hladnoća, natisci, trnci... Pogledaj što tvoja stopala otkrivaju o tvom zdravlju Rubrika Life&style Life&style

Naši roditelji su bili u pravu: Ne hodajte bose!

Nadalje, postoji još nekoliko pravila koja možeš slijediti kako bi ispričala hlađenje nogu. Ako se noge znoje nužno je češće mijenjati čarape jer vlažne čarape hlade stopala. Od ranog djetinjstva ukućani nas upozoravaju kako nije poželjno hodati bos, a pravilo o nošenju čarapa i papuča u okrilju svoga doma svakako valja slijediti u zimskim mjesecima.

Barem sat vremena hodanja uvelike će ti pomoći poboljšati protok i cirkulaciju krvi. A ako sjediš dulje vrijeme, čak je i kružni pokret u gležnju uz savijanje prstima dovoljan pokret za početak.

Uz kretanje, za dobru cirkulaciju je važna i pravilna hidratizacija te je nužno piti dovoljno vode tijekom cijeloga dana, a poželjni su i biljni čajevi bez dodanog šećera. Pritom su se iznimno korisnima pri rješavanju ovog problema pokazali čajevi od cvijeta lipe, komorača, đumbira i bijelog gloga.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima 5 najčešćih pogrešaka kod njege stopala zbog kojih brzo požalimo Rubrika Beauty Beauty

I vino može biti od pomoći

Vjerujemo kako će mnoge razveseliti vijest da im u borbi protiv hladnih nogu može pomoći i vino, posebno ako ga spojiš s ružmarinom. Uzmi šaku listova ružmarina i prelij ih litrom kvalitetnog domaćeg vina. Dobiveni napitak izlij u staklenu bocu i pusti da odstoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga ga procijedi i konzumiraj dva puta dnevno prije jela.

Stopala možeš utopliti i kupkama te masažom. Jedna od sjajnih kupki je ona koja preporučuje da prije odlaska na počinak noge staviš u vodu temperature 33°C i dodaš naribani đumbir. Kako se tekućina hladi, postupno dolijevaj sve topliju vodu. Nakon 20 minuta namakanja obriši noge i navuci tople vunene čarape.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Ove šlape griju se preko WI-FI-a i idealne su za sve one kojima su vječito hladne noge Rubrika Life&style Life&style

Postupci koji donose razliku

Ako ne možeš otići na profesionalnu masažu stopala, a nitko od tvojih ukućana nije vičan tome, problem s hladnim nogama mogla bi riješiti masaža toplom vodom u boci. U plastičnu bocu od dvije litre ulij što topliju vodu, dobro je zavrni te položi na pod. Dok sjediš, stopalima kotrljaj bocu dok se voda ne ohladi ili dok ne osjetiš da ti je poradila cirkulacija.

U svoju svakodnevnu noćnu njegu možeš uvrstiti dva jednostavna postupka koji bi mogli donijeti određeno poboljšanje. Tako hladna stopala naizmjence tuširaj toplom i hladnom vodom, a po završetku na dobro osušene noge kružnim pokretima nanesi losion ili mlijeko za tijelo. To će poboljšati cirkulaciju, a kako bi zadržala toplinu obuci čarape.

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0