Life&style

Spisateljica Zrinka Pavlić o žrtvama seksualnog nasilja: "Nemojte više nikad postavljati pitanje zašto je dosad šutjela!'

  • Mnogima su već poznati vrckavi reci koji proizlaze iz pera Zrinke Pavlić, no spisateljica, TV kritičarka i kolumnistica vrlo je pronicljiva kada treba govoriti o važnim društvenim temama – poput seksualnog nasilja nad ženama
  • Motivirana slučajem glumice Milene Radulović, koja je optužila vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje, Zrinka se posebno se osvrnula na jednu važnu stavku
  • Zašto ženama, žrtvama seksualnog nasilja, baš nikada ne bi trebalo postavljati pitanje ‘’Zašto je do sada šutjela?'', koncizno je objasnila Zrinka nastojeći i sama, poput mnogih žena ovih dana, uložiti napore da ova rak rana društva što brže zacijeli

Spisateljica, kolumnistica, TV kritičarka i prevoditeljica Zrinka Pavlić mnogima je poznata po svojim vrckavim i dovitljivim štivima, no kada treba nešto reći i o temama od većeg društvenog značaja, pronicljiva je, elegantna i pogađa u sam srž problema. Zato je i više nego vrijedno pročitati njezin osvrt na novi skandal seksualnog zlostavljanja, koji je, malo je reći podignuo buru u regiji.

Možda vas zanima Srpska glumica šokirala ispovješću: Kolegice i mene silovao je legenadrni učitelj glume, ponavljalo se Rubrika Life&style Life&style

 

Objavljuje Zrinka PavlićSrijeda, 21. kolovoza 2013.

Slučaj mlade srpske glumice Milene Radulović, koja je vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića optužila za seksualno zlostavljanje (a optužilo ga je i nekoliko njezinih kolegica), poput svakog skandaloznog krimena mnoge je motivirao na niz pitanja…Kako na temu seksualnog zlostavljanja žene ne bi bilo nedoumica, svoj komentar je smiono i slikovito dala 50-godišnja Zagrepčanka, autorica knjiga ''Svijet i praktična žena (2006), Pet priča i krafne (2011) i Imaš vatre? (2013). 

Zrinkina Facebook objava s naslovom ‘’Zašto su do sada šutjele’’ prikupila je stotine lajkova i nekoliko desetaka dijeljenja, a prenosimo je u cijelosti kako bi pridonijeli podizanju svijesti o seksualnog nasilju nad ženama, a sve kako bi ulaganje napora u njegovo zaustavljanje bilo što uspješnije i, nadamo se, što skorije. 

''ZAŠTO SU DO SADA ŠUTJELE’’

Zašto su do sada šutjele?

1. Zato što ih je cijelo društvo - izričito ili indirektno - uvjeravalo da je to "normalno" pa su, unatoč tome što su iznutra umirale, mislile da su "preosjetljive", da "pretjeruju", da to što im se dogodilo "nije strašno", da se "on to samo malo zeza", da su "muškarci jednostavno takvi". 

Zašlatao te u prolazu na školskom hodniku? Ma, daj, pa svi dečki to rade, to je pubertet, hormoni ih šoraju, glupi su, ali KAJ SAD, NE PRETJERUJ! 

Kad si mu predala seminarski rad u njegovoj kancelariji, uz smiješak te potapšao po stražnjici? Ah, pa što sad, on je starog kova, to on iz milja, nije mislio ništa loše, tako su to svi u njegovoj generaciji. 

Možda vas zanima Stručni tekst psihoterapeutkinje koji moraš pročitati : "Evo zašto žene prijavljuju seksualno nasilje 'tek' nakon XY vremena" Rubrika Life&style Life&style

Dok si u svojoj kancelariji stajala na stolu i mijenjala žarulju, ušao je unutra iz hodnika i zagledao ti se pod suknju, sa šeretskim smiješkom dobacivši: "Oho, halteri! Dođi poslije k meni u ured, nešto mi žarulja treperi..." Ma, daj, pa nećeš sad valjda od toga raditi problem?! Čovjek se šalio! Pa što onda ako je na radnom mjestu!? Vama, ženama se više ne smije ništa reći, čak ni KOMPLIMENT udijeliti, postale ste zaštićenije od ličkih medvjeda!

Jednom si, kad ti je bilo samo 12 godina, čula jednog tatinog prijatelja kako, pohotno te ispod oka odmjeravajući, drugom tatinom prijatelju govori: "Mala će bit dobra pi**a, samo ima malo stupaste noge". JOJ PA KAJ SAD? Nije te ni pipnuo! 

Dok ste bili nasamo u uredu i on je sjedio kraj tebe za tvojim kompjuterom nešto ti pokazujući za posao, položio ti je ruku na koljeno i tamo je držao sve čvršće čak i kad si se pokušavala pomalo odmaknuti. - AJDE, BOGATI, ŠTA HISTERIZIRAŠ? Sad te se ne smije NI PIPNUTI?

2. Zato što su se bojale da ćete nekako okriviti njih (što činite i tim pitanjem). I zato što se u našoj kulturi ne shvaća što točno znači PRISTANAK i tko ga uopće može dati.

"Pa zašto si otišla sama k njemu doma? Što si mislila da ćete tamo raditi? Slagati ikebanu?"

"A je li? Sad je bed i sad vičeš zlostavljanje, a kada si htjela promaknuće/ulogu/karijeru, onda si šutjela i dala?"

"Nisi trebala pit!"

"Koliko ti je kratka bila suknja?"

"Šta se čudiš? Pa sama si priznala da si ga poljubila! Kako je on to trebao shvatiti?"

"Ma, daj, molim te, šta znači 'samo petnaest godina'? K'o da ja ne vidim kako se te male droljice danas oblače i ponašaju!"

"A šta? Da je bio neki tip koji ti se sviđa, onda se ne bi bunila?"

"Sve se vi uvijek prenemažete s joj, ne, ne, nemoj - to vam je zavodnička igra! I dobro znate da to frajere pali!"

Možda vas zanima "Neugodno je, ali mi smo navikli šutjeti." Potez kojim je voditeljica podržala žrtve zlostavljanja oduševio je regiju Rubrika Life&style Life&style

3. Zato što su bile premlade da bi uopće znale što im se događa. I usput su još vjerovale osobi koja im je to činila, možda je čak i voljele i poštovale, a u nekim je se slučajevima i stravično bojale.

"Ništa se ne boj. Svi to rade, ali ne smijemo pričati o tome."

"To je naša tajna igra."

"Vidi što si me natjerala da napravim! Sve si ti kriva! Ako ti mama i tata saznaju, ubit će te!"

"Ti si posebna i drugačija od ostalih. Drugi to ne bi shvatili. I onda bi mene strpali u zatvor. A ti mene ne želiš strpati u zatvor, jel' da? Ti znaš da si ti meni posebna i da je to zato."

4. Zato što su se bojale posljedica.

U nekim su ih slučajevima zlostavljali članovi uže ili šire obitelji pa su se bojale raspada obitelji i da će one za to biti krive.

U nekim su slučajevima to bili očevi, braća, djedovi njihovih prijateljica pa su se bojale da će razoriti i tu obitelj, da će izgubiti prijateljice, da će sve one biti krive.

U nekim su slučajevima to bili ugledni profesori, mentori, šefovi pa su se bojale da će svi vjerovati tim uglednicima, a ne njima. 

U nekim su slučajevima to bili ugledni profesori, mentori i šefovi koje su i same silno poštovale i uz koje su se vezale pa im se rušio čitav svijet i nikako se s time nisu mogle suočiti pa su sve nekako potisnule, vjerujući da su izolirani slučaj i da je "bolje da šute".

U nekim su se slučajevima bojale da će ih to zauvijek obilježiti i da više nikada u svojoj sredini neće biti osobe koje će se prepoznavati po bilo čemu drugome osim "ona koju je silovao XY" ili, još gore - ako im ne uspije dokazati - "ona koja je optužila XY da je..."

5. Zato što je sve to što su doživjele jako teško još jedanput proživljavati. 

Postoje i drugi razlozi. Neki su racionalni i logični s obzirom na patrijarhalno društvo u kojem živimo i koje uvijek barem malo misli da ženino tijelo PRIPADA muškarcu, da muškarac IMA PRAVO na seks i da je NORMALNO da "poludi" ako ga ne dobije - pa onda te žene znaju da neće naići na razumijevanje. Neki su razlozi iracionalni i proizlaze iz strahova, fobija, uništenog samopouzdanja, ali su jednako legitimni. Jer, zapamtite zauvijek - žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žrtve su TRAUME, a žrtve trauma bilo koje vrste vrlo često šute zato jer tako nastoje zaštititi sebe od te traume i njezina ponavljanja. To čine i muškarci koji su doživjeli slične ili neke druge traume.

Nemojte zato VIŠE NIKADA postavljati pitanje: "Zašto je DOSAD šutjela?" Time samo još više otežavate situaciju. I time ih zapravo također ušutkavate. A to nije ono što želite. Ili jest?

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Zeljko Lukinic PIXSELL / Shutterstock

Komentari 0