Life&style

Slastičarka Petra Jelenić otkrila nam je svoj recept za neodoljivu blagdansku slasticu - tajna je u konjaku

Omiljena slastičarka Petra Jelenić posebno voli blagdane, njezina pećnica se u to vrijeme ne gasi, a iz njezine kuhinje, i na poslu i kod kuće, šire se neprestano predivni mirisi. Jedan od njezinih omiljenih blagdanskih recepata upravo je ovaj za čokoladne raspucance koje i peče samo za Božić. Inače, Petra svoje recepte rado dijeli na društvenim mrežama kao i na svojoj stranici O slatkom... na kojoj su uz recepte i njezine priče o omiljenim slasticama, kao i online vitrina njezinih najboljih kolača. 

 | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Trenutačno je Petra zauzeta novim projektom - lokalom Salo koji će svoja vrata otvoriti početkom iduće godine. U ovom konceptualnom lokalu na zagrebačkoj Opatovini, koji pokreće zajedno sa chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem iz Cogita, moći će se kupiti vrhunski domaći kruh i peciva, tradicionalni kolači, ali i pojesti brzi ručak od sezonskih namirnica. A u pauzi od zahtjevnog projekta, naravno, peče kolače za Božić. 

"Neke kolače radim samo za Božić. Raspucance na primjer. Ovaj recept je krcat svime što volim: čokoladom, narančom, bademima, konjakom… a da ni ne spominjem dramatiku prvog otvaranja pećnice - kad se počnu napuhavati i pucati… I svaki put tako - makar sam ih radila sto puta, i to uvijek barem trostruku smjesu, što je popriličan broj otvaranja vrata pećnice. Originalni recept je iz knjige "The Professional Pastry Chef", a ja sam ga malo doradila sebi po guštu", poručila je Petra Jelenić.

Novogodišnja torta Možda vas zanima Zbog ove novogodišnje torte gori internet! Milijuni su već pregledali recept u samo nekoliko dana Rubrika Life&style Life&style

Petrini raspucanci

Sastojci - za tijesto za kekse:

  • 190 g čokolade sa 60 % kakaa
  • 40 g maslaca
  • korica 1 velike naranče
  • 1/3 žličice cimeta
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 g praška za pecivo - nekog dobrog iz BiO dućana
  • 75 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 2 jaja
  • 65 g svijetlog muscovado šećera
  • 35 g konjaka ili Grand Marnier likera

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci - za oblikovanje:

  • 150 g kristal šećera (Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske)
  • 150 g šećera u prahu (Petra sama samelje smeđi šećer)

Postupak:

  1. Čokoladu i maslac otopi na pari (nemoj pregrijati, smjesa mora biti topla, a ne vruća). Brašno prosij s praškom za pecivo i umiješaj u to mljevene bademe.
  2. Jaja i šećer pjenasto izmiksaj, dodaj koricu naranče i cimet. Ulij u to čokoladu s maslacem, miješaj da se smjesa poveže pa umiješaj suhe sastojke, a nakon toga i konjak. Sipaj u neku plitku u posudu (Petra koristi manji pleh koji prije toga obloži plastičnom folijom), pokrij folijom i spremi u hladnjak (a možeš, kaže Petra, u ovo doba godine i - na balkon 😉) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
  3. Oblikuj kuglice po 5-6 komada odjednom (Petra radi male kuglice, promjera 2 cm, jer se dosta napuhnu). Prvo uvaljaj u jedan sloj kristal šećera pa “zakopaj” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Petra radi u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon izrade kuglica malo ljepljiva - tako se šećer bolje zalijepi.
  4. Kuglice je bolje raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi, odnosno omekša. No nemoj dodavati brašna ili posipati brašnom da bi se spriječilo lijepljenje. Radije vadi iz hladnjaka dio po dio smjese.
  5. Prilikom stavljanja u pleh pazi na razmak jer se keksi malo napuhnu. Peci 5-6 minuta, na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir.
Možda vas zanima Blagdanska slatka čarolija: Imamo recept za fritule s kremom od vanilije Roberta Hromalića Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0