- Čokoladni raspucanci s dvostrukom dozom čokolade su ono što želimo na blagdanskom stolu
- Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u blagdansko vrijeme
Raspucanci su savršeno ukusni, a uz to su i jednostavni za pripremu. Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno dva sata prije pečenja. Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana.
Recept za raspucance s dvostrukom dozom čokolade
Sastojci:
- 125 g glatkog brašna
- 50 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo/sode bikarbone
- prstohvat soli
- 115 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 veće jaje sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 180 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
Za valjanje:
- 35 g šećera
- 120 g šećera u prahu
Priprema:
- U velikoj zdjeli pjenasto pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
- U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksaj maslac, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti i kremasti, oko 2 minute.
- Umutiti jaje i vaniliju na velikoj brzini. Po potrebi ostruži stranice i dno posude.
- Na maloj brzini polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke dok se ne sjedine, a zatim umiješaj komadiće čokolade. Tijesto za kolačiće će biti gusto i ljepljivo.
- Tijesto dobro pokrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata. Za ovo tijesto hlađenje je obavezno.
- Izvadi tijesto za kolačiće iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme možeš zagrijati pećnicu na 180 °C.
- Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Ostavi sa strane.
- Uzimaj 1,5 žlice tijesta i oblikuj kuglice. Svaku lopticu prvo lagano uvaljaj u šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
- Pripremljene kolačiće stavljaj na lim za pečenje uz malo veći razmak.
- Kolačiće peci 11-12 minuta.
- Ako se keksići baš i ne šire do 9. minute, izvadi ih iz pećnice i lagano udari lim za pečenje o radnu površinu par puta.
- Vrati ih u pećnicu na još par minuta.
- Ohladi kolačiće 5 minuta na plehu, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.