Life&style
Raspucanci

Raspucanci su super, ali oni s dvostrukom dozom čokolade još su bolji!

  • Čokoladni raspucanci s dvostrukom dozom čokolade su ono što želimo na blagdanskom stolu
  • Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u blagdansko vrijeme 

Raspucanci su savršeno ukusni, a uz to su i jednostavni za pripremu. Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno dva sata prije pečenja. Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana. 

Možda vas zanima Praktično rješenje! TORTE i to odsad u ponudi ima i tijesto za blagdanske kolačiće Rubrika Life&style Life&style

Recept za raspucance s dvostrukom dozom čokolade

Sastojci:

  • 125 g glatkog brašna 
  • 50 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo/sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 180 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade

Za valjanje: 

  • 35 g šećera
  • 120 g šećera u prahu

Raspucanci | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Žene su podijelile svoje najveće božićne katastrofe s pečenjem kolača, jesi li i ti imala neku sličnu? Rubrika Life&style Life&style

Priprema: 

  1. U velikoj zdjeli pjenasto pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
  2. U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksaj maslac, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti i kremasti, oko 2 minute. 
  3. Umutiti jaje i vaniliju na velikoj brzini. Po potrebi ostruži stranice i dno posude.
  4. Na maloj brzini polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke dok se ne sjedine, a zatim umiješaj komadiće čokolade. Tijesto za kolačiće će biti gusto i ljepljivo.
  5.  Tijesto dobro pokrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata. Za ovo tijesto hlađenje je obavezno. 
  6. Izvadi tijesto za kolačiće iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme možeš zagrijati pećnicu na 180 °C. 
  7. Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Ostavi sa strane.
  8. Uzimaj 1,5 žlice tijesta i oblikuj kuglice. Svaku lopticu prvo lagano uvaljaj u šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
  9. Pripremljene kolačiće stavljaj na lim za pečenje uz malo veći razmak. 
  10. Kolačiće peci 11-12 minuta. 
  11. Ako se keksići baš i ne šire do 9. minute, izvadi ih iz pećnice i lagano udari lim za pečenje o radnu površinu par puta. 
  12. Vrati ih u pećnicu na još par minuta. 
  13. Ohladi kolačiće 5 minuta na plehu, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prelijep kolac