- Cheesecake na štapiću trenutačno je jedan od popularnijih trendova deserata
- Ruku na srce, doista originalna ideja, zar ne? Otkrit ćemo ti kako možeš napraviti ovaj slatki recept bez problema
- Imamo recept uz kojeg će ti ispasti 12 komada atraktive slastice, a na tebi je da ga kreativno dovršiš
- Pročitaj više: Recept za domaći profinjeni sladoled od stracciatelle i jagoda - može i na štapiću!
Cheesecake na štapiću ove godine zamjenjuje klasičnu verziju ove torte od sira i mnogima je omiljen. Nije ni čudo! Budući da su komadi torte savršeno porcionirani, izgledaju jednostavno sjajno, a mogu se dizajnirati i poslužiti na različite načine s različitim dodacima. Želiš isprobati popularni trend kolača? Spravi ga sama s pomoću ovog recepta…
Sastojci za 12 komada
Za prhko tijesto:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca (hladnog)
- 90 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
Za smjesu od sira:
- 500 g svježeg sira s malo masnoće
- 125 g maslaca (mekog)
- 180 g šećera
- 4 jaja
- 200 g vrhnja
- 200 g jogurta s vrhnjem (10%)
- 50 g jestivog škroba
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice limunovog soka
Preljev:
- 1500 g čokolade za kuhanje po želji
- 150 ml kokosovog ulja
- slatkiši, šećerne perlice itd. po volji
Dodatno:
- 12 ravnih drvenih štapića
Priprema
- Za prhko tijesto najprije nareži maslac na velike komade, a zatim zajedno s preostalim sastojcima zamijesi u posudi glatko tijesto. Zatim pokrij tijesto te ostavi u hladnjaku 30-60 minuta.
- Za smjesu od sira miksaj maslac, šećer i ekstrakt vanilije u posudi 3 minute. Zatim dodaj jedno po jedno jaje i umiješaj svako jaje u smjesu oko 20-30 sekundi.
- U posudu dodaj sok od limuna, sir, jogurt, vrhnje i škrob i sve miješaj dok ne dobiješ smjesu bez grudica.
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva (gore/dolje). Perforirani lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na njega stavi prsten za pečenje (promjera 26 cm).
- Kratko promijesi tijesto, izvadi trećinu tijesta, oblikuj valjak debljine 2 cm i ostavi po strani. Stavi druge dvije trećine u kalup i ravnomjerno pritisni na dno tako da je dno potpuno prekriveno. Zatim pritisni valjkom za tijesto valjak od tijesta duž cijelog ruba torte uz posudu za pečenje, spoji je s podlogom i izvuci rub visok oko 5 cm. Zatim dodaj smjesu od sira.
- Udari lagano limom za pečenje po radnoj površini 3-4 puta tako da zrak izađe iz kolača. Zatim stavi lim za pečenje u donji dio pećnice pa tortu od sira peci 30 minuta.
- Pažljivo izvuci lim i zareži u tortu od sira na oko 1 cm od ruba kako ne bi popucao tijekom daljnjeg pečenja. Zatim ponovno peci 45 minuta. Isključi pećnicu i ostavi kolač da se hladi oko 10 minuta tako da su malo otvorena vrata pećnice. Tek onda ga izvadi.
- Pokrij tortu od sira i pusti da se potpuno ohladi, a zatim je stavi u hladnjak na najmanje 3 sata.
- Pažljivo izvadi tortu sa sirom iz kalupa i izreži na dvanaest jednakih dijelova. U svaki komad zabodi drveni štapić i stavi u zamrzivač na 3 sata.
- Za preljev rastopi dvije trećine čokolade u posudi uronjenoj u toplu vodu. Zatim u lonac umiješaj ostatak čokolade i kokosovo ulje. Ulij u visoku posudu ili mjernu čašu i nakratko umočite u nju komade torte jedan za drugim.
- Brzo stavi na čokoladu slatkiše, šećerne perlice i sl. te stavi na lim obložen folijom za pečenje da se ocijedi i posuši.
Dobro je znati: ako komade torte od sira ne pojedeš odmah, možeš ih držati u hladnjaku 3-4 dana. Komade sa svježim voćem, međutim, treba jesti odmah, jer ne traju toliko dugo.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.