Life&style 31. ožujka 2021.

Skuhala si jaja za Uskrs, no žumanjak je ružno pozelenio - razlog je greška pri kuhanju

shutterstock.
  • Kad se tvrdo kuhano jaje razreže i kad se vidi zelenkast prsten koji okružuje žumanjak jaja, to je znak da jaje nije pravilno kuhano
  • U osnovi s jajetom je sve u redu, ali ružna zelena boja nije se dogodila slučajno
  • Krivac si ti ili onaj tko je kuhao jaje i krivo procijenio vrijeme kuhanja

Kuhamo li ili pečemo nešto predugo, rezultat nije sjajan: meso ispadne suho, tjestenina gnjecava, riža se zagori, a tvrdo kuhana jaja promjene boju. Ako je vanjska površina žutanjka poprimila zelenkasti ton, to je dokaz da si jaja predugo kuhala. Ipak, za razliku od ostale spomenute hrane, jaja su i dalje savršeno jestiva i imaju dobar okus premda baš ne izgledaju lijepo.

Jaja su najnovije tajno oružje u borbi s kilogramima? Evo kako pomažu mršavljenju

A sada znanstveno objašnjenje što znači zelena boja jaja? Zelenkasto-siva boja vizualni je dokaz stvaranja željeznog sulfida na mjestu gdje se spajaju žumanjak i bjelanjak jajeta. To se događa zato što željezo iz žumanjka reagira sa sumporovodikom iz bijelanjca kada je prekuhano. Potpuno bezazleno, ali to se ne mora dogoditi.

Možda vas zanima... Možda ćeš pomisliti da smo poludili, ali evo zašto bi u kajganu trebala staviti - čokoladu! Rubrika Life&style Life&style

Evo kako to izbjeći: nauči koliko točno vremena trebaš kuhati jaje, jer ova se reakcija događa samo kada je jaje prekuhano. Postoji više načina za savršeno kuhanje jaja, ali metoda i vrijeme opisani u nastavku nikada te neće iznevjeriti.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kuhaj jaja u loncu koji je dovoljno velik da sva jaja budu potpuno prekrivena vodome. Ulij dovoljno vode, pusti da zavrije, a zatim isključi vatru i stavi poklopac na lonac. Ostavi da jaja odstoje u prokuhanoj vodi 15 minuta. Polij ih hladnom vodom kako bi spriječila da se i dalje kuhaju. To je to. Sada idi i uživaj ​​u prekrasnim žutim žumanjcima.

Isprobaj ovu neobičnu metodu bojanja uskršnjih jaja – sa starim čarapama

 

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Komentari 0