Life&style
Pileća juha po receptu Jamiea Olivera

Sezona gripe je, a pileća juhica je lijek: imamo malo drukčiji recept Jamieja Olivera, ali ubitačno dobar

  • Ako postoji kuhar koji nam uvijek iznova dokazuje koliko dobra kuhinja može biti jednostavna, a u isto vrijeme nevjerojatno ukusna, onda je to Jamie Oliver
  • Svojom strašću prema svježim namirnicama i jednostavnoj pripremi svakodnevno nadahnjuje milijune ljudi diljem svijeta, bilo putem svojih kanala na društvenim mrežama ili putem jedne od svojih brojnih kuharica u kojima ima ponešto za svačiji ukus
  • Savršen za ovo hladno godišnje doba kada haraju prehlade i gripa, ali remekdjelo brze, ukusne kuhinje njegov je recept za aromatičnu pileću juhu, 'poput bakine' 

Kao što sam slavni kuhar Jamie Oliver naglašava: „Ovaj recept za pileću juhu je tako jednostavan - samo stavi nekoliko stvari u lonac i ostavi da odradi svoje.“ Brzo pripremljena, s dubinom okusa, bez potrebe da provodiš sate u kuhinji, ova pileća juha savršen je primjer da vrhunska jela ne moraju biti komplicirana i ne trebaju dugotrajnu pripremu. Ova pileća juha idealna je u zimske dane, a povrh toga, ako se zamrzne, uvijek ćeš je imati pri ruci - za jako hladne zimske dane ili kada imaš prehladu ili gripu. 

Pileća juha po receptu Jamieja Olivera

Sastojci za veliki lonac:

• 5 stapki celera

• 2 poriluka

• 2 glavice luka

• 2 veće mrkve

• ½ glavice češnjaka (neoguljenog)

• 2 kg piletine

• 3 lista lovora

• 2 grančice svježeg ružmarina

• 5 grančica svježeg peršina

• 5 grančica svježeg timijana

• 5 cijelih zrna crnog papra

• 6 litara hladne vode

 | Autor: Pexels/Jana Ohajdova Pexels/Jana Ohajdova Pileća juha

Možda vas zanima Dijetu su s ovom juhom držale naše mame i bake, a sada je opet hit. Tvrde da "djeluje kao Ozempic" Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Grubo nareži celer, poriluk, luk i mrkvu. Lagano pritisni pojedine režnjeve češnjaka ravnom stranom noža dok se ljuske ne otvore.

2. Stavi piletinu, češnjak, pripremljeno povrće, začinsko bilje i papar u zrnu u veliki duboki lonac.

3. Dodaj 6 litara hladne vode pa zakuhaj.

4. Kada voda proključa, makni pjenu s vrha, a zatim smanji vatru tako da juha lagano krčka.

5. Neka se juha lagano kuha 3 do 4 sata. Povremeno skini pjenu ako je potrebno.

6. Nakon kuhanja juhu odmah posluži ili je procijedi kroz fino sito da ukloniš povrće i začinsko bilje.

7. Pusti da se juha ohladi oko 30 minuta i zatim je stavi u hladnjak. Nakon što se juha ohladi, trebala bi biti bistra i blago jantarne boje. Potom je možeš podijeliti na manje porcije i čuvati u hladnjaku (oko 4 dana) ili u zamrzivaču (2-3 mjeseca).

Ova pileća juha dobro se slaže s jušnim rezancima, krumpirom, rižom ili ukusnom kriškom kruha s maslacem.

Možda vas zanima Pizza na jušno? Zvuči grozno, ali navodno je savršena hrana za utjehu, a i hit na druženjima Rubrika Life&style Life&style
Photo: Jamie Oliver

Komentari 0