- S dolaskom jeseni, bundeva je ušla u naše kuhinje - i impresionira kao svestrana zvijezda sezone
- Bilo u obliku aromatične pite od bundeve, hrskavo pečene iz pećnice ili kao kultni pumpkin spice latte koji svake godine osvaja društvene mreže: bundeva je jednostavno posvuda
- Ne smije izostati ni klasična juha od bundeve koja će nas ugrijati u prohladnim danima i donijeti okus jeseni na tanjur, a ovaj recept Jamieja Olivera oduševit će svakoga
I naše bake cijenile su finu juhu od bundeve zahvaljujući njezinim hranjivim svojstvima i finom okusu, koji nam osobito gode u vrijeme stalne kiše, pada temperatura i mračnih dana. Ali, imamo i moderniju verziju klasika, recept Jamieja Olivera. Napravljena od jabuka, cheddar sira i domaćih krutona, pravi je spektakl izvrsnog okusa - i definitivno je naš novi omiljeni recept za jesen 2024. godine!
Juha od bundeve po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
• 1 hokkaido ili butternut bundeva (oko 1,2 kg)
• 2 glavice luka
• 3 do 4 žlice djevičanskog maslinovog ulja
• 2 jabuke
• 2 režnjića češnjaka
• 10 g svježe kadulje
• 200 g starog kruha
• 50 g cheddar sira
• 1 kocka povrtnog temeljca
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva (gornja i donja toplina ili 180 stupnjeva s ventilatorom).
2. Operi bundevu, prepolovi je, izdubi sjemenke, a pulpu grubo nasjeckaj.
3. Oguli luk pa nareži na kolutiće. Sve stavi u veći lim za pečenje, nakapaj sa dvije žlice maslinova ulja i peci u pećnici 30 minuta dok bundeva ne omekša.
4. U međuvremenu očisti jabuke i nareži ih na kriške, a češnjak malo zgnječi nožem pa oljušti. Nakon što je bundeva gotova, u posudu za pečenje dodaj nekoliko listića kadulje i sve zajedno s jabukama i češnjakom peci još desetak minuta. Nareži kruh na komade veličine oko dva centimetra i stavi u lim za pečenje. Zatim po vrhu pospi preostale listove kadulje.
5. Prelij sa žlicom ulja, sve dobro izmiješaj i rasporedi u jednom sloju. Nasitno naribaj 20 g cheddara, namaži na kruh i peci pet minuta dok ne porumeni i postane hrskav.
6. Izvadi bundevu iz pećnice i sve stavi u veliki lonac na srednju vatru. Izmrvi temeljac u kocki, prelij litrom kipuće vode i naribaj preostali cheddar.
7. Sve zakuhaj te kuhaj nekoliko minuta, zatim makni sa vatre te miksaj dok juha ne postane glatka. Začini po želji, raspodijeli u zdjelice te ukrasi krutonima i hrskavom kaduljom.
8. Po želji na kraju dodaj malo maslinova ulja.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.