Life&style

Kako sasušeni panettone (ili kuglof ili stolen) pretvoriti u novi prefini kolač zna Jamie Oliver

  • Ovogodišnja pomama za panettoneom možda je odgovorna da si kupila i/ili dobila koji viška i sad se samo suši jer ga nitko ne jede?
  • Pa od panettonea, ali i sličnih "suhih" kolača poput kuglofa ili stolena možeš napraviti sasvim novu slasticu, ukusnu, na koju će svi zdušno navaliti
  • Kako, zna engleski čarobnjak kuhinje (da ge ne zovemo uvijek Goli Kuhar), Jamie Oliver
  • Pročitaj također: 

Ostalo ti je panettonea? Naravno, najlakši način da ga pojedeš i nakon što se sasušio je sigurno namakanje u mlijeko, kakao čaj, pa tako prođe kao neku, hm, ne baš vrhunski doručak. Ali, ajde, barem se ne baci... Jer ne želimo bacati hranu, zar ne. Osim etičkih razloga ovdje su i financijski, koji su sve čvršći argument! Kako od starog panettonea napraviti novu, ukusnu slasticu zna Jamie Oliver.  

I neće to biti neko polujelo, odnosno poludesert, zbrljan i nereprezentativan. Jamie će (a i ti prema njegovom receptu) od starog sasušenog kolača (osim panettonea možeš upotrijebiti i slične slastice, stolen, kuglof...) napraviti odličnu pitu, dovoljnu da se kao desert servira za 12 osoba. 

 | Autor: netf netf

Mnogi koji su probali tvrde da je čak ukusniji od samog panettonea. Još bolja stvar: priprema traje sat vremena, a desert se može složiti i dan prije pa držati u hladnjaku do pečenja. Za one koji žele još bogatiji okus, ovaj tart mogu obogatiti i orašastim plodovima te voćem.

Pita od ostataka panettonea

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 750 g ostataka panettonea
  • 1 mahuna vanilije
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 5 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 100 g svijetlog smeđeg šećera od šećerne trske
  • 60 g kvalitetne tamne čokolade (sa 79% kakaa)
  • 60 g marmelade od gorke naranče

 | Autor: jamieoliver.com jamieoliver.com

Priprema:

  1. Dvije žlice šećera usitni u mužaru, te taj fini prah umiješaj u ostatak šećera, da dobiješ različite teksture. Pospi po rubovima i dnu namašćenog kalupa promjera 28 cm.
  2. Nareži panettone  na trakice kojima ćeš prekriti dno kalupa i njegove rubove, sve dobro stisni, da dobiješ nešto nalik tijestu za pitu.
  3. Mahunu vanilije razreži poprečno popola i izvadi sve sjemenke, te mahunu i sjemenke zagrijavaj zajedno s vrhnje, mlijekom i maslacem, oko 5 minuta, odnosno dok se maslac potpuno ne rastopi.
  4. U velikoj zdjeli miksaj jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute. Uz neprekinuto miksanje na slaboj brzini dodaj vruće aromatizirano vrhnje, ali izvadi mahunu vanilije.
  5. Trećinu kreme prelij po dnu kolača u kalupu, pusti da se upije nekoliko minuta.
  6. Ostatak panettonea rastrgaj na grube komade i ubaci ih u zdjelu s ostatkom kreme, te pusti minutu-dvije da malo upije. Stavi tu smjesu u kalup te dodaj komadiće čokolade te manje količine marmelade između slojeva.
  7. Izlij preko svega ostatak kreme, pospi s malo demerara šećera.
  8. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Peci oko 35 minuta, nakon toga pusti desert da 'odmori' 10-ak minuta te posluži s tučenim vrhnjem, ili sladoledom od vanilije, no odličan je i sam.
Kuhano vino po receptu Jamiea Olivera Možda vas zanima Obožavamo kuhano vino po receptu Jamieja Olivera - okus je kao Božić u čaši! Rubrika Life&style Life&style
Photo: jamieoliver.com
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mljac 😋