Life&style
Božićna purica

Precizno i jednostavno: Super koristan vodič Jamieja Olivera za pečenje blagdanske purice

  • U dane Božića obične se za svečani ručak ili večeru peče 'ptica'
  • Uz gusku i patku, zadnjih godina sve je popularnija pečena purica
  • Jednostavne upute slavnog kuhara pomoći će ti da provedeš Božić bez stresa

Jamie Oliver jedan je od najpopularnijih kuhara u Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogi mu se ljudi obraćaju za ideje i inspiraciju u božićno vrijeme. Od čokoladnih božićnih kolača do slasnih pečenja, kuhanje za obitelj tijekom praznika može biti izazovan zadatak.

Možda vas zanima Donosimo recept za mirisnu, najsočniju orahnjaču koja će blagdane učiniti još ljepšima Rubrika Life&style Life&style

Međutim, 'Goli kuhar' ima jasne upute o tome kako odmrznuti, pripremiti i ispeći puricu kako bi božićno jutro bilo bez stresa što je više moguće, tako da možeš uživati u čaši finog vina.

Mnogi ljudi biraju zamrznutu puricu i to ne samo zato što je često jeftinija, nego pomaže i u raspodjeli troškova jer je kupuješ unaprijed umjesto u zadnji tren. Kada je riječ o odmrzavanju puretine, Jamie naglašava jednu važnu stvar koju svi moraju zapamtiti.

Jamie je na svojoj web stranici objavio: „Što god radila, nemoj odmrzavati svoju puricu ostavljajući je na kuhinjskoj plohi - to je siguran način da povećaš rizik od trovanja hranom. Odmrzavanje purice na dnu hladnjaka je najsigurniji i najlakši način." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Kako odmrznuti  puricu

  • Odmrzni puretinu na dnu hladnjaka, u zdjeli ili velikoj posudi kako bi sakupila sav sok
  • Odmrzavanje velike purice može trajati do četiri dana. Na ambalaži bi trebalo biti navedeno koliko dugo treba odmrzavati, ali kao smjernicu trebala bi je odmrzavati 10 sati po kilogramu.
  • Dakle, ako imaš puricu od 6-8 kg, trebat će joj 2-3 dana da se odmrzne.
  • Operi ruke nakon rukovanja sirovim mesom i očisti kuhinjske površine

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kako ispeći puricu

• Ako puricu kupiš od mesara, vjerojatno ćeš sama morati izračunati vrijeme kuhanja koristeći njenu težinu. Purice u supermarketima trebaju imati oznaku koliko se peku. 

• Purica će se morati odmoriti nakon što izađe iz pećnice, prije rezanja. Purice između 4-6 kg trebaju se odmarati 1½ sat, a one od 6-10 kg mogu se odmarati do dva sata.

• Peci svoju puricu na dan konzumiranja. Izvadi je iz hladnjaka 30 minuta prije nego što treba ići u pećnicu jer se na taj način manje skuplja.

• Prethodno zagrij pećnicu na 180 C, zatim slijedi dolje navedena vremena:

4-5 kg - peci 2¼ do 2½ sata

5-6 kg - peci 2½ do 3 sata

6-7 kg - peci 3 sata do 3½ sata

7-8 kg - peci 3½ do 4 sata

8-9 kg - peci 4 do 4¼ sata

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Možda vas zanima Pijesak torta: Jednostavan i preukusan kolač bez pečenja koji se spravlja za samo 30 minuta Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0