- Mnogi orahnjaču zovu kraljicom blagdanskog stola, i za to ima razloga
- Mirisna i sočna, zadovoljit će i naistančanija nepca
- S bloga Sweet 'n' Salty by Matea missgastro je dobio izvrstan recept, a mi ga dijelimo
Orahnjača je oduvijek bila jedna od mojih omiljenih slastica. Ali naravno, isključivo u verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj tijesta. Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Tek sam ju nedavno počela sama pripremati jer je ona oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom.
No znate što? To uopće nije istina. Ne kažem da bakina orahnjača nema poseban šarm, no ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran.
Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Sastojci:
Za tijesto:
200 grama maslaca ili svinjske masti
400 grama oštrog brašna
60 grama šećera
2 žumanjka
1 kiselo vrhnje
1 prašak za pecivo
korica od jednog limuna
Priprema:
Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Za nadjev:
300 grama mljevenih oraha
250 grama šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:
Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Za premaz:
50 grama otopljenog maslaca
Za posip:
šećer u prahu
Priprema:
Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.