Life&style 26. studenoga 2022.

Schlumbergera, sukulent koji predivno cvjeta baš u vrijeme Božića dostojna je zamjena božićnoj zvijezdi

  • Božićni kaktus možemo vidjeti posvuda tijekom blagdanske sezone, s dobrim razlogom
  • To je cvjetajući sukulent o kojem se lako brine, ima prekrasne cvjetove, a ako se pravilno njeguje može živjeti i do 100 godina! 
  • Ova biljka može preživjeti desetljećima, dodajući boju blagdanima generacijama…

Božićni kaktus izgleda neupadljivo tijekom cijele godine, sve dok zimi ne pokaže svoje veličanstvene cvjetove. Božićni kaktus, Schlumbergera, je vrlo jednostavna biljka za njegu. 

Možda vas zanima... Fuliranje nam se vraća na zagrebačke ulice - i to na dvije lokacije! Rubrika Life&style Life&style

Svake godine oko Božića je božićni kaktus u punom cvatu - otuda i njegovo ime. Odvažne boje cvijeća kreću se od ružičaste ili crvene do narančaste, žute i bijele. Postoji i poseban razlog zašto je upravo zima njegovo godišnje doba: biljkama je potrebno više od osam sati mraka dnevno da procvjetaju.

Što je važno kod držanja i njege božićnog kaktusa?

Božićni kaktus voli svijetli do polusjenoviti položaj bez izravne sunčeve svjetlosti. Budi oprezna i dobro pogledaj treba li ga držati na prozorskoj dasci zimi. Ne postavljaj biljku izravno iznad radijatora ili drugog grijača! Korijen će se previše zagrijavati, a to nije dobro za biljku. Kako bi i dalje sačuvala i zaštitila osjetljivi sustav korijenja, najbolje je posudu staviti na kamenu prozorsku dasku s plutenim podmetačem.

Tijekom ljeta božićni kaktus možeš držati i vani na terasi ili u vrtu. Kao i svi lisnati kaktusi, Schlumbergera se ne smije izlagati jakom ljetnom suncu. Ako ga nakon toga vratiš u kuću, pripazi da temperaturna razlika između vanjske i unutarnje ne bude veća od deset stupnjeva.

Temperatura također igra veliku ulogu u boji cvijeta. Novi izdanci ponekad imaju žute ili narančaste cvjetove. Ako temperatura poraste iznad 15 stupnjeva, žuti cvjetovi mogu postati i ružičasti.

Jednom mjesečno u vodu za navodnjavanje dodaj sukulentno gnojivo, a osobito prije cvatnje kako bi biljka dobila dovoljno energije. Nakon cvatnje trebaš smanjiti dodavanje hranjivih tvari.

 | Autor: Instagram Schlumbenrgera Instagram Schlumbenrgera

 

Podrijetlo: Božićni kaktus gotovo je izumro u svojoj domovini

Božićni kaktus izvorno dolazi iz kišnih šuma i planinskog područja u istočnom dijelu Brazila. Donedavno je tamo bilo do šest različitih vrsta biljke. Međutim, u međuvremenu je brazilska ljepotica gotovo izumrla. Kako bismo zaštitili prirodnu vegetaciju, u srednjoj Europi nude se samo hibridi i biljke iz vlastitog uzgoja.

Kako zalijevati božićni kaktus?

Božićni kaktus voli blago vlažnu zemlju bez nakupljanja vode. Stoga bi nakon zalijevanja trebala ukloniti višak vode iz podloška kako bi spriječila nakupljanje vode (što je povezano s truljenjem korijena). Tijekom cvatnje biljka je jako žedna, pa je u tom razdoblju treba obilno zalijevati. Dva puta tjedno je idealno ako zrak nije jako suh.

Nakon cvatnje Schlumbergeru ne treba zalijevati četiri tjedna. Kaktus je tada u fazi mirovanja. Zatim mu možeš dati malo vode svaki tjedan kao i obično – do sljedećeg cvata.

Zbog izvorno brazilskog porijekla, božićni kaktus veseli i redovito prskanje vodom. Budući da je Schlumbergera neprijateljska prema kamencu, za zalijevanje i prskanje treba koristiti kišnicu ili omekšanu vodu.

 

Kako 'natjerati' božićni kaktus da procvjeta?

Godišnja faza mirovanja također je važna za biljku: ako želiš da božićni kaktus procvjeta na vrijeme za Božić, trebala bi smanjiti zalijevanje od rujna. Oko šest tjedana drži kaktus gotovo suh na hladnoj temperaturi od oko 17 do 20 stupnjeva. Čim se pojave prvi pupoljci, biljci možeš postupno davati više vode, držati je na normalnoj sobnoj temperaturi i također malo gnojiti.

Kako razmnožiti božićni kaktus?

Schlumbergera se lako može razmnožavati reznicama u proljeće i ljeto. Odrežeš izdanak s dva ili tri dijela, ostaviš rez nekoliko sati da se suši te pažljivo zabodi najniži dio u zemlju tako da reznik ostane uspravan i da se ne prevrne. Za gušći rast možeš staviti nekoliko reznica na rub veće tegle. Reznice se uzgajaju kao i velike biljke. Nakon otprilike četiri tjedna trebali bi se formirati novi izdanci.

Orezivanje: Treba li se zaštititi božićni kaktus od starenja?

Pazi da božićni kaktus ne naraste previše. To nije nužno dobro za biljku. U tom slučaju trebala bi ukloniti nove izdanke. Kako bi to napravila, jednostavno odvrni mlade izdanke na mjestu gdje se pričvršćuju kako bi se odvojili. Međutim, trebala bi odrezati jako stare izdanke. Trebalo bi to napraviti u proljeće, najkasnije do početka ljeta, kako bi biljka još imala priliku formirati nove izdanke za zimsko cvijeće. Kod pomlađivanja treba posebno uklanjati posušene i ostarjele izdanke. 

 | Autor: Instagram Schlumbenrgera Instagram Schlumbenrgera

Što pomaže protiv štetnika na božićnom kaktusu?

Kako bi spriječila dolazak štetočina i bolesti na svoj božićni kaktus, trebaš ga dobro njegovati. Najbolje je staviti biljku na otvoreno tijekom ljetnih mjeseci i ne zaboraviti dodati dovoljno (i redovito!) hranjivih tvari. Također je važno da je tlo potpuno suho prije ponovnog zalijevanja. 

Zimi se pobrini da kaktusi budu zaštićeni od propuha i na hladnom mjestu. Zrak od grijanja je vrlo suh, a to oštećuje ponekad osjetljive biljke, slabi ih i čini osjetljivima na štetnike i bolesti.

Uz dobro poznate bolesti poput truleži korijena ili stabljike te štetnika poput gljivičnih komaraca, božićne kaktuse mogu napasti i lisne uši i ljuskari. Ako je to slučaj, trebaš isprati biljku pod tekućom vodom kako bi isprala štetnike. Osim toga, preporučljivo je koristiti posebna sredstva iz specijaliziranih trgovina koja se dodaju u vodu za zalijevanje.

Važno je odmah poduzeti mjere protiv bolesti i štetnika. U suprotnom, tvoj kaktus može biti trajno oštećen i možda se neće moći spasiti. Također sprječavaš dalje širenje parazita, uzročnika bolesti i štetnika i zarazu drugih biljaka.

Premda mu mladice ne strše prema gore kao ostalim kaktusima, nego rastu prema dolje, božićni kaktusi mogu narasti i do 40 centimetara, a uz pravilu njegu mogu trajati i do 100 godina! 

Možda vas zanima... Advent u Zagrebu vraća se u punom sjaju: Predstavljen je kompletan program - i jako mu se veselimo! Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0