Life&style

Vintage ukrasi, bijeli bor, nostalgija... 7 trendova koji će obilježiti ove blagdane

  • Nostalgični vintage ukrasi, raskošno uređenje i simpatični gnomovi neki su od trendova koji će prevladavati u našim domovima za blagdane
  • Bijelo božićno drvce apsolutni je hit u interijeru, ali i eksterijeru, i dočarat će nam osjećaj bijelog Božića
  • Povratak prirodi i održivost trend je koji raste, ali i koji će se vraćati iz godine u godinu

Svaka blagdanska sezona donosi nove trendove, i dok smo za neke tek nedavno čuli, neki će doživjeti svoj veliki comeback. Saznaj kojih 7 blagdanskih trendova ne smiješ propustiti i kako ih uklopiti u svoj dom za najljepši Božić dosad!

 | Autor:

1. Bijela božićna drvca

Ove blagdanske sezone prevladava trend bijelog božićnog drvca. Za ljubitelje umjetnih alternativa pravim drvcima, bijelo drvce je savršen izbor jer daje izgled kičastog glamura, a njegov retro izgled unosi razigranost u naše dnevne boravke. No ovaj trend ne znači da isključivo grane na drvcu moraju biti bijele. Možeš kombinirati bijele lampice s bijelim kuglicama i ukrasima na pravom drvcu ili pak se odvažiti na kuglice jarkih boja na bijelom drvcu. Simpatično izgledaju i malena bijela drvca na stolu, ili bijelo drvce koje ćeš staviti van, na terasu, balkon ili ispred ulaznih vratiju. Čak i ako ove zime ne padne snijeg, bijelo drvce dočarat će onaj dobro nam svima željen osjećaj bijelog Božića.

 | Autor: Božićna drvca Imperial 279,99 kn/37,16 €  i Vancouver 519,99 kn/69,01 € ; sve u trgovinama Plodine

2. Nostalgične vintage dekoracije

Nakon posljednjih godina kad smo zbog pandemije provodili mirnije blagdane kod kuće, ove godine polako se vraćamo u normalu i budi se nostalgija na blagdane iz prošlosti. Bezvremenske i tradicionalne crveno-zlatne boje na božićnom drvcu, ali i na blagdanskom stolu kao i vintage ukrasi, posuđe i stolnjaci, vraćaju nas u djetinjstvo i bude uspomene na drage ljude i obitelj. Osim što je ekološki prihvatljiv, vintage božićni dekor prožet je osjećajem nostalgije. Vraćanje u prošlost velik je dio božićne tradicije, a ako možeš nadopuniti svoju postojeću kolekciju s nekoliko dobro odabranih dodataka svake godine, uskoro ćeš izgraditi originalnu kolekciju i priču za svoju obitelj. Ovaj trend uključuje povratak omiljenih vintage božićnih ukrasa poput orašara, kućica od medenjaka, keramičkih božićnih drvaca, koji pružaju toplinu i nostalgiju. Drvce okiti retro kičastim kuglicama koje podsjećaju na prošlo stoljeće. Tradicije s razlogom odolijevaju testu vremena, jer ako želiš živjeti održivije i smanjiti troškove ovog Božića, itekako se isplati ulagati u tradicionalne ukrase jer će trajati godinama, a i vraćaju se iz godine u godinu. 

 | Autor:

Božićna kućica 22,99 kn/3,05 € ; Viseća figurica 13,99 kn/1,86 €; Figurica orašar visine cca 28 cm 44,99 kn/5,97 €; sve u trgovinama Plodine

3. Raskoš i glamur

Iako je minimalizam poželjan i mnogima omiljen u uređenju doma ili ureda, blagdansko uređenje svakako dopušta raskošniji stil. Ove godine Božić je glamurozan, luksuzan i raskošniji nego prošlih sezona. Dodaj još sjaja i dekadenciju s paletom ponoćno plave, bogate smaragdno zelene, duboke ljubičaste i rubin crvene. Ublaži sve to bakrenim tonovima, zrcalnim elementima i kuglicama od kristalnog stakla kako bi ovaj izgled uistinu zablistao.

4. Simpatični gnomovi

Gnom je božićni trend koji se pojavio na Instagramu prije dvije godine, a ove sezone popularniji je nego ikad. Gnomovi su likovi inspirirani gnomima i hobgoblinima iz skandinavske i nordijske mitologije, a nalaze se apsolutno posvuda, od lutaka nalik čarobnjacima i patuljcima do njihovih slika na posteljini i šalicama. Savršeno stoje na stepenicama i policama, ispod božićnog drvca ili uz kamin, zabavni su i donose posebnu toplinu u dom. Prema narodnoj predaji, ova mala bića vole hladnije vrijeme i vole se smjestiti u kuće, gdje će donijeti sreću ako ih obitelj primi i lijepo postupa s njima. Jednostavno su preslatki s nosom i bradom koji vire iz visokih šiljastih šešira, a tko ne voli malo čarobnog folklora za Božić? Pogotovo sitnicu koja će nam donijeti sreću. 

 | Autor: Gnom 70 cm 49,99 kn/6,63  €; Gnom 16 cm 17,99 kn/2,39 €​​​​​​ ; Gnom 65 cm 49,99 kn/6,63 ; sve u trgovinama Plodine

5. Drvene igračke i ukrasi

Drvene božićne dekoracije ove će godine doživjeti veliki povratak, od ukrasa za dom do dječjih igračaka. Tradicionalni dizajni postat će iznimno popularni, kao i svi ukrasi koji izgledaju poput ručnog rada. Drveni ukrasi moći će se vidjeti na drvcima, ali i na policama kamina, namještaja, blagdanskim stolovima te ispod božićnog drvca - kao pokloni za najmlađe. Naime, drvene igračke bezvremenski su poklon za djecu, takvim igračkama igrali su se naši roditelji, bake i djedovi, a stručnjaci se slažu oko mnogih prednosti koje imaju za dječji razvoj. Maštoviti dizajn i praktičnost će oduševiti svakog mališana, a što je najvažnije, neće mu brzo dosaditi.

 | Autor:
Drvena kuhinja 349,99 kn/46,45 ; Vatrogasna postaja 499,99 kn/66,36 €; Kućica za lutku 349,99 kn/46,45 €​​​​​​; sve u trgovinama Plodine

6. Inspiracija prirodom i održivost

Priroda je vječni izvor inspiracije za dizajn i uređenje doma. Ove godine utjecat će i na božićne ukrase, a posebno će se svidjeti ljubiteljima mirisa pravog božićnog drvca. Ovaj trend kombinira svježe zelene i tople tonove karamele s prirodnim materijalima kako bi se dobio rustikalni izgled bogat detaljima. Božićni vijenci za stolove i vrata neka budu nadahnuti ljepotom prirode, bogatih mirisa i s upečatljivim bojama. Borove grane možeš ukrasiti kuglicama i ukrasima inspiriranim divljim životinjama. Osim zimzelenih biljaka, u domu nezamjenjivo mjesto ima božićna zvijezda, biljka koja krasi interijer cijelu zimu. Lampioni zelene boje ili maslinasti jastuci na kauču u dnevnom boravku također mogu donijeti dašak prirode.

 | Autor:

7. Pečenje kolača kod kuće

Što su blagdani bez ukusne i mirisne hrane, a posebno domaćih keksa i kolača? Pečenje kolača kod kuće mnogima je omiljena tradicija u pripremi za blagdane, a mirisi vraćaju u djetinjstvo i bude osjećaje više nego bilo koje drugo osjetilo. Blagdanski keksi su odlična dekoracija za stol ili kao predivan poklon od srca. Postoji pregršt recepata za ukusne keksiće koji se mogu pripremiti i čuvati tjednima prije Božića, a za njihovo ukrašavanje obavezni su blagdanski rezači za tijesto i kalupi za kekse u kreativnim oblicima. Poslužiti ih se može u prigodnim tanjurima i etažerima, uz finu šalicu tople kave. 
 | Autor: Božićni etažer 59,99 kn/9,29 €; Božićni tanjur 39,99 kn/5,31 €; Božićni set šalica 59,99 kn/7,96 €; sve u trgovinama Plodine

Prikazane cijene su preračunate po fiksnom tečaju u iznosu od 1 EUR = 7,53450 HRK

Sve za divne blagdane, od igračaka do dekoracija, potraži u Plodine božićnom katalogu.  

Photo: Unsplash / Nati Melnychuk

Komentari 0