- Imaš u hladnjaku još nešto mrkve, malo poriluka, zaboravljenu tikvicu, malo šampinjona ili nekog drugog povrća?
- Od ostataka povrća ćemo uz pomoć ovog recepta spraviti fino jelo i "počistiti" hladnjak
- Jednostavna opcija: pita koja sve sastojke umotava u prhko tijesto s maslacem i kremu od sira - zvuči kao obrok za gurmane!
Često nam nakon kuhanja raznih jela ostane ponešto povrća u hladnjaku na koje često i zaboravimo. Kako bi se riješila „ostataka“, predlažemo da ispečeš finu povrtnu pitu kakvu se ni bi sramili poslužiti ni vrhunski restorani.
Recept je jednostavan: pripremi i ispeci tijesto, dodaj povrće koje imaš u hladnjaku (možeš koristiti čak i prethodno kuhane ostatke), pripremi smjesu od sira i jaja koja sve sjedinjuje i stavi još dodatni sloj gaude. Dobit ćeš ukusan, šareni quiche, pitu u kojoj će zasigurno svi uživati!
Quiche od povrća - sastojci
Za tijesto:
• 250 g brašna
• ½ žličice soli
• 125 g maslaca (hladnog) + još malo za kalup
• 1 jaje
• malo krušnih mrvica
Za nadjev:
• 1 manja tikvica
• 1 paprika
• ½ poriluka
• 1 glavica luka
• 2 mrkve
• 200 g šampinjona
• malo ulja
• 3 jaja
• 200 g kiselog vrhnja ili crème fraîche
• 100 g sira gaude (naribane) + još malo za posipavanje
• sol, papar, muškatni oraščić
Foto: Pexels/Desativado
Savjet: Što se povrća tiče, možeš koristiti ono što ti je ukusno – ili ono što je u hladnjaku. Ovo su samo prijedlozi!
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom) i namasti kalup za tart te ga tanko pospi krušnim mrvicama.
2. Za prhko tijesto pomiješaj brašno i sol, nareži hladni maslac na kockice, dodaj i sve umijesi s jajetom. Po potrebi dodaj nekoliko žlica vode dok ne dobiješ glatko tijesto. Razvaljaj tijesto da bude malo veće od kalupa za tart pa stavi u kalup tako da tijesto prekrije dno i rubove. Prekrij papirom za pečenje te otereti papir. Peci 10-15 minuta.
3. U međuvremenu pripremi povrće. Operi i očisti tikvice, papriku i poriluk. Oguli luk i mrkvu te očisti gljive. Sve nareži na kockice pa prži na malo ulja u većoj tavi. Lagano posoli.
4. U međuvremenu pomiješaj jaja i crème fraîche te umiješaj naribanu gaudu. Začini solju, paprom i s malo muškatnog oraščića.
5. Nakon što se tijesto za pitu prethodno zapeče, a povrće malo omekša, možeš ga rasporediti po tijestu. Potom premaži sa smjesom od jaja i sira te pospi s još malo gaude.
6. Peci pitu još 30 minuta dok se smjesa od jaja i sira ne stisne, a tijesto ne postane fino hrskavo.
Foto: Pexels/Nano Erdozain
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.