Life&style

Samo navali! 5 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje

Iako se smatra nezdravom poslasticom, ukusna tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera ima brojne prednosti za naše zdravlje

I dok se čokoladi nerijetko pripisuju samo loše stvari, poput toga da nas deblja, kvari nam zube i loše utječe na naš ten, znanstvenici već godinama provode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njezinim prednostima. Tome u prilog ide i priča Talijanke Giuseppine Projetto koja je nedavno preminula u 116. godini života kao druga najstarija žena na svijetu, a poznata je po tome da je nerijetko isticala kako tajna njezine dugovječnosti leži upravo u čokoladi. Prema njezinim riječima, umjesto naporne tjelovježbe i zdrave prehrane, radije je svakodnevno posezala za kockicom čokolade. 

Pa, u čemu je onda tajna čokolade i koje su njezine prednosti za zdravlje? U nastavku ti donosimo 5 odličnih razloga

1. Ima odlična antioksidativna svojstva

Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim spojevima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan okus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka.

2.  Štiti zdravlje srca

Prema istraživanju provedenom u Nizozemskoj, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tijekom kojega dolazi do zadebljanja krvnih žila. Istraživanje je provedeno u razdoblju od četiri tjedna na 44 pretila muškarca u dobi od 45 i 70 godina. Sudionici su tijekom tog vremena trebali jesti 70 grama obične tamne čokolade ili tamne čokolade s visokim postotkom flavonoida. 

Možda vas zanima Znanost potvrdila: što više voliš čokoladu - to si pametnija! Evo zbog čega Rubrika Life&style Life&style

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna studija provedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobivanje moždanog udara od osoba koje su vrlo rijetko ili uopće nisu jele čokoladu. Istraživanje se provodilo tijekom 10 godina među muškarcima u dobi između 49 i 75 godina.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

4. Smanjuje krvni tlak

Rezultati studije kelnske sveučilišne bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni tlak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupini od 44 ispitanika koji su imali visoki tlak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolički ili srčani tlak za 2,9 jedinica i dijastolički tlak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednaki učinak na krvni tlak kao i polusatno vježbanje

Možda vas zanima Bi li probala? Luksuzna čokolada s okusom avokado tosta! Rubrika Life&style Life&style

5. Poboljšava raspoloženje

Uz navedene pozitivne učinke tamne čokolade, dokazano je da ona odlično utječe i na naše raspoloženje. Naime, čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja.

Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa, a da bi dobila sve njene prednosti važno je da ju jedeš u umjerenim količinama. Naime, prekomjernom konzumacijom čokolade povećavaš rizik od pretilosti i razvijanja dijabetesa tipa 2. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0