Life&style

S 'pomodoro-tehnikom' ćeš bolje odraditi posao - ne brini, ne moraš pritom jesti rajčice

  • Želiš biti fokusiranija na poslu?
  • S ovom tehnikom zadržat ćeš koncentraciju i uštedjet ćeš si dragocjeno vrijeme 
  • Otkrit ćemo ti o kakvoj se tehnici radi – vrlo je jednostavna, a izuzetno je učinkovita

Je li ti poznato sljedeće: dan još nije ni počeo, a već ti je dosta svega i kaos ti je u glavi? Mnoge od nas imaju na poslu problema s koncentracijom. Sve radimo odjednom, stalno nas nešto ometa i ne možemo misliti kako treba. S takozvanom „pomodoro-tehnikom“ bi posao trebao biti puno organiziraniji i učinkovitiji. 

Tu je tehniku smislio Talijan Francesco Cirillo. Kako bi bolje razdijelio svoje radno vrijeme, koristio je štopericu u obliku rajčice. Stoga je ta tehnika dobila svoje ime, jer „pomodoro“ u prijevodu znači „rajčica“. Tehnika bi trebala istrenirati mozak kako bi se mogao bolje koncentrirati u kratkim vremenskim razdobljima. 

Možda vas zanima Evo što se sve događa s tvojim tijelom kada radiš posao koji ne voliš Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Evo kako funkcionira pomodoro-tehnika 

Princip je sljedeći: 25 + 5. Dakle, 25 minuta fokusirano radiš, a onda napraviš stanku 5 minuta. Iziđi kratko na zrak, popij čaj, poslušaj neku pjesmu ili što god ti već godi. Važno je da 5 minuta ne razmišljaš o poslu. Za tu tehniku si uvijek namjesti štopericu! Nakon četiri 25-minutnih serija rada zavrijedila si dužu stanku (oko 20-30 minuta). Ako tada imaš još energije – kreni nanovo. 

Za pomodoro-tehniku si prvo napravi popis. Što sve moraš napraviti? Potom si zadatke posloži po prioritetu. Što je važno? Što se hitno mora obaviti? Procijeni koliko ti vremena treba te zapiši to. Ako zadatak traje duže od 25 minuta, razdijeli ga na više vremenskih jedinica. 

Možda vas zanima Otkrij koji je posao idealan za tebe prema tvojim horoskopskim osobinama... Rubrika Life&style Life&style

Ako trebaš obaviti više malih stvari, naravno da ih možeš staviti u jednu veću vremensku jedinicu. Ako sa zadatkom ne završiš unutar 25 minuta, prenesi ga u sljedeću jedinicu. Savjet: ako ti u jednoj vremenskoj jedinici misli počinju vrludati na drugu temu, zapiši to na papir. Tako nećeš zaboraviti o čemu si mislila, a opet možeš fokusirano raditi na aktualnom zadatku. 

via GIPHY

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FRIZURA I ŠMINKA

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0