Life&style

Uz ovih 8 savjeta lakše ćeš preživjeti pospani dan na poslu

  • Da se razumijemo - koliko god voljela svoj posao i koliko god on bio zanimljiv (a posebno ako nije), ima dana kad jednostavno ne možemo oči držati otvorenima
  • Vjerujemo da ovih dana više slaviš, a malo manje spavaš nego inače
  • A ako nisi na godišnjem, to možda tvom šefu i nije bitno zato di donodimo davjete kako izgurati radni dan - otvorenih očiju

Neupitno je - svi imamo dana koji počinju zijevanjem, kao da nismo ni spavali. Prekasno si legla? To je najlogičnije, ali ima i dana kad si odspavala, školski, svojih osam sati, a opet, iščašit ćeš vilicu zijevajući. Je li tmurno, kišovito vrijeme razlog, niski tlak, umor koji se nakupljao možda već danima, oni dani u mjesecu ili prosinačka slavlja? Spava ti se za poludjeti. A ima i slučajeva kad poletno kreneš u dan, a prispava ti se nekoliko sati kasnije, oko podneva ili nakon ručka s kolegama. Kako je uglavnom neprihvatljivo spustiti glavu na radni stol i odrijemati (kvalitetan power nap od 15 minuta? Možda? Ipak ne...), nudimo ti neka osvježavajuća rješenja. 

1. Prošetaj se oko zgrade

Možda je zvuči kao preveliki napor tu sekundu ustati se i izići van, ali jedna kratka šetnjica po suncu i vjetriću dat će ti novu dozu energije. Ili po hladnom, osvježavajućem zraku. Preporuka je žustri hod i duboko disanje.

2. Umij se hladnom vodom

Hladna voda je najbolje osvježenje za umorno lice. Uzmi kratku pauzu i umij se, a onda lagano papirom ukloni ostatak vode tapkanjem - šminka će to preživjeti. Možeš držati i zapešća pod mlazom ledene vode minutu, dvije te hladnom vodom natapkati stražnji dio vrata.

3. Vježbaj prije posla

Digneš li se ranije i odradiš trening prije posla, makad 20 minuta, osjećat ćeš se punom energije ostatak dana - a vjerovala ili ne, znanstveno je dokazano da tjelovježba ujutro povećava sveukupnu energiju tijekom dana.

4. Imaj kofein pri ruci

Nebitno je li tvoj odabir kola ili kava, to je privremeni način da brzo dobiješ boost energije. Doduše, efekt nije dugotrajan, pa kako se nije dobro cijeli dan natakati kavom, odluči se za više šalica jakog čaja.  | Autor: Promo Promo

5. Slušaj glazbu

Slušanje glazbe mozak drži cijelo vrijeme pripravnim, a dokazano je i kako glazba pomaže pri održavanju koncentracije.

6. Izbjegavaj šećer 

Istina, šećer će ti dati navalu energije, ali kad to popusti osjećat ćeš se još umornije nego prije - znači, čokoladice odmažu. Tako da su bolja opcija orašasti plodovi. I daleko i zdravija!

7. Promijeni mjesto

Sjedenje za radnim mjestom cijeli dan može biti monotono i previše udobno. Imaš li laptop, zamijeni se s kolegicom za mjesto ili radi u zajedničkoj prostoriji nekoliko sati. Nova okolina natjerat će te da ostaneš budnom. Ako to ne možeš, šeći po uredu: idi do printera, kolegi tri sobe dalje otiđi usmeni reći što trebaš umjesto da ga nazoveš.

8. Pij puno vode

Hladna voda nije dobra samo za umivanje, već i za osvježenje. Koji puta ti mozak ne funkcionira dobro jer si dehidrirana. Da ne spominjemo da si usput radiš i detoks piješ li puno vode. Osim što je zdravo, i više ćeš ići na WC pa će te ove male pauzice razbuditi.  | Autor: Promo Promo

Photo: Promo

Komentari 0