- Uvijek sama kod kuće radiš umak od rajčice i vrlo rijetko ili baš nikad ne koristiš kupovni?
- Za spravljanje umaka koristiš koncentrat rajčice?
- Onda ti preporučujemo ovaj jednostavan, ali genijalan savjet
Umak od rajčice klasik je među umacima za tjesteninu. Ali, do sada smo zaboravljale jedan bitan korak u kuhanju – a možda i ti?
Osnova dobrog umaka od rajčice je koncentrat (pasta) od rajčice. Ali, mnogi ljudi stavljaju koncentrat ravno iz tube u juhu koja vrije ili u temeljac. To je pogreška, smatra urednica prehrane Anna Stockwell sa portala epicurious.com. „Koncentrat rajčice u tubi ili limenci često ima trpku, mineralnu aromu kakvu ne želiš ni u jednom jelu.“
U čemu je trik?
Stockwell preporučuje da prethodno karameliziraš koncentrat rajčice. A to funkcionira samo ako ga staviš u tavu ili lonac prije bilo koje druge tekućine. A to se radi ovako: prvo propirjaj luk i češnjak na malo ulja. Zatim dodaj začine da oslobode eterična ulja, a potom poprži pastu od rajčice. „Boja koncentrata trebala bi prelaziti iz svijetle, svijetlocrvene u tamnocrvenu“, kaže Stockwell. Tek tada se dodaje vino ili neka druga tekućina.
Prednost: kada karameliziraš pastu od rajčice, prirodni šećer koncentrira se u tjestenini, što smanjuje kiselost. Uz to, pržene arome daju umaku od rajčice bolji okus.
asdasd
POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.