Life&style

Ako trebaš brzo zgusnuti umak - ove tri sjajne metode će ti pomoći u nekoliko sekundi

  • Ukusan i mirisni umak je točka na I finog jela
  • Često se za zgušnjavanje umaka koristi gotovo sredstvo koje ima prilično „kemije“
  • Otkrit ćemo ti kako umak možeš zgusnuti na prirodan način

Svejedno radi li se o ribi, mesu ili vegetarijanskim jelima: ukusan umak je kod mnogih jela gotovo pa neophodan. Međutim, za zgušnjavanje umaka ne trebaš gotovi proizvod iz kutije – postoje sjajne alternative (a neke sigurno imaš već kod kuće) koje će zamijeniti umjetne dodatke.

1. Škrob od kukuruza i krumpira

Škrob od kukuruza ili krumpira često je glavni sastojak sredstva za zgušnjavanje jela – ali bez kemijskih dodataka. Korištenje škroba neutralnog okusa preporučuje se osobito onda kad je umak sam po sebi intenzivnog okusa. Kako bi spriječila nastanak grudica, najbolje je 2 do 3 žličice škroba pomiješati s malo vode, a tek onda umiješati u umak. Nakon nekoliko minuta će se umak zgusnuti.

2. Krušne mrvice

Krušne mrvice također su sjajne za zgušnjavanje umaka. Kako bi bile fino glatke, prije korištenja ih samelji u fini prah s pomoći miksera ili mlinca te onda 1 do 2 žlice umiješaj u 250 ml tekućine za kuhanje.

Možda vas zanima Ovi brzi sendviči oborit će te s nogu, a idealni su ako paziš na liniju Rubrika Life&style Life&style

Savjet: ako ti često ostane kruha, krušne mrvice su sjajna ideja za daljnje korištenje. Nareži jednostavno stari kruh na komade, stavi u mikser te gotove krušne mrvice spremi u posudu koju možeš hermetički zatvoriti. Tako ćeš uvijek imati sredstvo za zgušnjavanje umaka pri ruci.

Trik funkcionira i s rižom. Za to fino samelji rižu u mikseru te rižino brašno također pospremi u hermetički zatvorenu posudu. Stavi 2 do 3 žlice rižinog brašna u tekućinu i nakon nekoliko minuta će zgusnuti umak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mushroom #sauce #covidcooking

A post shared by Alison Ducky Maupin (@homebrew.singer) on

3. Sirovi krumpir

Krumpir sadrži puno škroba, što ga čini idealnim za zgušnjavanje umaka. Naribaj maksimalno fino srednje veliki krumpir te ostavi da nekoliko minuta stoji u svom soku. Potom ga umiješaj u umak te ostavi nekoliko minuta da se kuha dok umak ne dobije željenu gustoću.

Možda vas zanima Internet se zapalio za neobičnim umakom od rajčice i votke! Pronašli smo najbolji recept - želiš ga isprobati? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0