Life&style
Spavaća soba žutih zidova

Ružičasta, plava ili narančasta? Koje boje zidova će pomoći da bolje spavaš i budeš bolje volje

  • Ružičasta, plava ili bi možda više voljela narančastu u svojoj spavaćoj sobi?
  • Otkrit ćemo ti koje boje osiguravaju miran san i izvrsno raspoloženje
  • Imate li i ti apsolutno omiljenu boju koja ti pouzdano podiže raspoloženje kada se ne osjećaš dobro? 

Koja boja je kome najdraža, naravno, vrlo je individualno, ali psiholozi većini boja mogu pripisati određeni učinak. Zato imaju i jasne preporuke za uređenje interijera u kojem boravimo. Primjerice, određene nijanse savršene su za spavaću sobu jer pozitivno utječu na san i cjelokupno raspoloženje. Usput: naš mozak potpuno nesvjesno obrađuje 99 posto informacija o bojama – upravo zato su boje u sobi u kojoj spavamo toliko važne.

Psihologija boja: Ove boje osiguravaju bolji san i dobro raspoloženje u spavaćoj sobi

1. Plava zrači smirenošću - i štiti

Prema psiholozima, plava je jedna od najboljih boja za spavaću sobu. Naime, nijanse plave imaju smirujući učinak na mozak, a to je čak i dokazano u jednom istraživanju. U plavoj spavaćoj sobi možemo se isključiti, dobro zaspati i probuditi se opušteni i sretni.

2. Zelena protiv stresa 

Zelena je boja prirode i zato se naš mozak može fino opustiti u zelenom okruženju. Zelena označava ravnotežu, tako da se navečer možemo siriti, a ujutro započnemo dan svježeg uma. Samo pazi da nijansa zelene koju odabereš za zidove spavaće sobe nije previše tamna, jer se previše intenzivne nijanse suprotstavljaju opuštanju.

3. Bež + smeđa brinu se za udobnost

Bež i smeđa su također prirodni tonovi koje naš mozak smatra ugodnima. Izgledaju privlačno i ugodno, a posebice u spavaćoj sobi. A opet, ne smiješ koristiti nijanse smeđe koje su previše tamne kako ti ne bi smetale da zaspeš.

Ugodno oku i relaksirajuće: 4 najljepša trenda za uređenje spavaće sobe ovoga ljeta

4. Ružičasta donosi spokoj + opuštenost

Ružičasta je također jedna od najboljih boja za sobe za opuštanje. Svijetle nijanse ružičaste imaju umirujući učinak. U ružičastom okruženju se odmah možemo opustiti, a i potiče spavanje. Savršena je za spavaću sobu!

5. Žuta te čini sretnom

Doduše, žuta nije najbolja boja za smirivanje. Ali ona se brine za jako dobro raspoloženje! Dakle, ako imaš problema sa spavanjem, možda bi mogla odabrati neku mekšu nijansu. Ali, ako imaš problema s ustajanjem iz kreveta ujutro i trebaš malo pojačivača raspoloženja, žuta je savršena boja zidova za tvoju spavaću sobu!

U ovim tonovima ne bi trebala bojati zidove svoje spavaće sobe 

Stručnjaci za boje su protiv vrlo tamnih i intenzivnih boja poput ljubičaste ili čak crne u spavaćoj sobi, jer su vrlo poticajne i stoga mogu narušiti kvalitetu sna. Također treba izbjegavati vrlo svijetle nijanse boja poput ružičaste ili narančaste, jer i one mogu djelovati stimulativno.

Uređenje kupaonice Možda vas zanima Ovu boju sigurno nikada nisi pomislila staviti u kupaonicu! Primijenila je slavna glumica, a izgleda svjetski Rubrika Life&style Life&style

Općeniti savjeti: Evo na što trebaš paziti u svojoj spavaćoj sobi

Uz savršene zidne i dekorativne boje, tu je naravno još nekoliko stvari koje stvaraju opuštenu atmosferu u spavaćoj sobi i pomažu ti da opušteno i svježe započneš novi dan.

• Neka tvoja soba bude što urednija. Stoga je najbolje svaki dan pospremiti krevet te ne ostavljati odjeću da leži neuredno naokolo. Ako je tvoje okruženje uređeno i strukturirano, tvoje će um također lakše pronaći mir i jasnoću.

• Za dobru kvalitetu sna važno je da soba nije previše svijetla. Zamračivanje ili rolete mogu učiniti čuda!

• Također ne smije biti previše toplo – stručnjaci preporučuju maksimalno 18 stupnjeva za dobar san.

• Čak i ako je to teško: izbaci pametne telefone i slično iz svoje spavaće sobe! Spavat ćeš mirnije i zdravije ako sa sobom u sobi imaš što manje elektroničkih uređaja. Ako nemaš drugog izbora, barem stavi uređaje na „zrakoplovni način“ rada kako bi bila manje izložena zračenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AuctionNinja (@auctionninja)

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    samo bijela ili plava