Life&style

Loše spavaš? Onda preuredi spavaću sobu prema ovim pravilima i savjetima

  • Ideš na vrijeme spavati, paziš da imaš barem osam sati sna, ali nikako da odmah zaspeš te se često budiš i nikako da se naspavaš?
  • Razlozi za loš san često se nalaze u spavaćoj sobi 
  • Kako bi dobro spavala, moraš pripaziti na uređenje spavaće sobe 

Za početak obrati pažnju na boju zidova u spavaćoj sobi. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da plava boja zidova u spavaćoj sobi može smanjiti krvni tlak i puls. Zbog toga je tijelo opuštenije te noću bolje pronalazi mir. Ovo pravilo ne vrijedi isključivo za tamne zidove. Ružičasta boja potiče mozak na rad te navodno smanjuje san za dva sata. Ako ne želiš odmah primiti se boje i kista – plava posteljina također ima smirujući učinak. 

Feng shui za krevet 

Pravilan položaj kreveta važan je aspekt. Trebaš paziti na to da je krevet dostupan s obje strane, odnosno da nije do zida. Osim toga, lijevo i desno treba biti mali noćni ormarić ili stolić. To daje osjećaj prostora i slobode. Međutim, to zahtijeva određenu veličinu prostorije, a to nema svatko. Postoji još jedan trik koji može napraviti čuda: stavi krevet u prostoriju tako da nije u liniji s vratima. Ako ti prostorija to ne dopušta, stavi pregradu između kreveta i vrata. Vrata sobe neka preko noći uvijek budu zatvorena – to daje osjećaj mira i sigurnosti. 

Nemoj odmah pospremiti krevet 

Nakon ustajanja ostavi da se posteljina hladi barem sat vremena. U toplini koja se stvori preko noći ispod prekrivača jako se dobro osjećaju grinje. A one nisu dobrodošli stanovnici kreveta – mogu uzrokovati alergije te smetaju nosu i plućima za vrijeme spavanja. Bez brige – mali stanovnici su sasvim normalni te se ne mogu spriječiti. Međutim, možeš im malo otežati život s ovim trikom. 

Možda vas zanima 4 male stvari koje će tvoj stan ove jeseni učiniti najugodnijim mjestom na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Prava biljka 

Za svježi zrak u spavaćoj sobi brine se sansevierija. Ta biljka pretvara ugljični dioksid u kisik te filtrira preko listova otrove u zraku. 

Zona bez električnih aparata 

Izbaci televizor, računalo i mobitel iz spavaće sobe. Ti aparati isijavaju „plavo svjetlo“ te se zbog toga tijelo prebacuje u takozvani dnevni-modus. Pošto plavog svjetla ima jedino ujutro i preko dana, organizam se prevari te postane aktivan. Naš savjet ako ne možeš zaspati: umjesto da surfaš po pametnom telefonu, uzmi si papir i olovku te zapiši sve što te muči. 

Možda vas zanima Imamo recept za genijalan sprej od 4 sastojka kojim možeš očistiti baš sve u kući! Rubrika Life&style Life&style

Budi se sa suncem 

Ostavi zastore ili rolete otvorene preko noći. Tako će ujutro doći dnevno svjetlo u spavaću sobu i prirodno će te probuditi. Često se događa da nećeš više trebati budilicu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday bez sun🙄 cześć 😁 #badroom #mapa #world #interior

A post shared by @ loov_yaa on

Ohladi tijelo 

Često ti je noću prevruće? Možda je to zbog pogrešne podloge. Pri kupovini posteljine i madraca nemoj štedjeti. Plahte od egipatskog pamuka ne zadržavaju vrućinu. Madrac neka bude napravljen od prirodnih materijala. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0