Life&style
Keratosis pilaris

Pureća koža: zašto se javljaju te crvenkaste hrapave točkice na nadlaktici i što s njima?

  • Bijele ili crvene točkice na nadlakticama nisu baš osobito lijepa pojava 
  • Međutim, nažalost, to je prilično rašireni poremećaj na koži
  • Objasnit ćemo ti kakvi su to prištići i što možeš učiniti protiv tzv. pureće kože

Što je to pureća koža, odnosno keratosis pilaris? Većini nas je poznata ta genetska promjena kože: to su oni mali, bijeli ili crveni prištići na nadlakticama, nogama, stražnjici ili čak na licu. Izgledaju poput ispupčenog prištića, a osjećaj kad prođeš prstima je poput ribeža. Koža je gotovo bez dlake na zahvaćenim područjima. Prištići ne svrbe, ne bole i u većini slučajeva jednostavno nestanu. Pa kakvi su to prištići?

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

U principu je sve potpuno bezopasno: takozvana „naribana koža“, „pureća koža“, poznata i kao keratosis pilaris, javlja se kada se folikule dlake začepe keratinskim naslagama. Umjesto da neupadljivo rastu, sebum se taloži i oko najmanjih dlačica. Razlog: lojne žlijezde na folikuli dlake se začepe. Međutim, dlačice često rastu, tako da se stanice kože i upale.

Čimbenici poput stresa i suhog zraka također mogu kožu učiniti grubljom. Pureća koža osobito je česta kod djece i adolescenata u dobi od 10 godina. Keratosis pilaris uglavnom pogađa djevojke i mlade žene u pubertetu. Poremećaj kože u pravilu se rješava sam od sebe s godinama. Premda neki oboljeli odmah primijete pureću kožu i jako im smeta, drugi je teško primjećuju.

Pureće koža | Autor: Shutterstock Shutterstock Primjeri pureće kože

Brijanje nogu Možda vas zanima Muke po depilaciji: 5 trikova s kojima ćeš morati brijati noge mnogo rjeđe Rubrika Life&style Life&style

Koji su uzroci?

Točan uzrok ovog poremećaja još nije konačno razjašnjen. Međutim, često se javlja u vezi sa suhom kožom ili kod ljudi koji pate od kožnih bolesti (poput neurodermatitisa).

Međutim, istraživanja su pokazala da je pureća koža posljedica prekomjerne proizvodnje keratina. To je protein koji tjelesnom tkivu daje stabilnost, a također je dio vanjskog sloja kože (rožnati sloj), a javlja se i u noktima i kosi. Ako se pojavi naribana koža, keratin se skuplja i tvore male kvržice. Rezultat: folikule dlake mogu se začepiti. Šansa da drugi članovi obitelji povremeno pate od pureće kože je 30 do 50 posto.

Mnoge od nas ih imaju: kako se riješiti onih crnih točkica na nogama

Kako se ponašati prema purećoj koži?

Srećom, pureća koža nije zarazna, ali je vrlo vjerojatno nasljedna i neizlječiva, jer ne postoji općenito učinkovit tretman. Zato još uvijek nema patentnog lijeka za neugledne prištiće. U većini slučajeva, međutim, ovaj poremećaj s godinama nazaduje.

Ako postoje znakovi upale, poput crvenila i tople kože, kao i svrbeža i ranica, neophodan je tretman protiv pureće kože. Nužna je temeljita njega nekoliko puta dnevno. Liječnici obično preporučuju posebne hidratantne kreme, pilinge i ulja koja sadrže salicilnu kiselinu, laktat, ureu ili vitamine. U svakom slučaju, izbjegavaj losione, kreme i druge proizvoda s umjetnim mirisima i bojama.

Ljetni mjeseci također mogu pridonijeti poboljšanju grube kože - zbog veće vlažnosti i sunčevog zračenja. Međutim, poremećaj neće u potpunosti nestati. Ako nema zamjetnih simptoma pureće kože, nije potrebno liječenje.

Pureća koža | Autor: Shutterstock Shutterstock Primjeri pureće kože

Možda vas zanima Imaš prištiće na leđima? Ove dvije neočekivane stvari mogu biti uzrok tome Rubrika Life&style Life&style

Sljedeći savjeti također mogu pomoći protiv keratosis pilarisa

Obavezno isprobaj nekoliko tretmana protiv pureće kože, jer svako tijelo drugačije reagira.

• Piling s morskom soli: pilinzi istovremeno nježno uklanjaju mrtvu kožu te njeguju kožu. Međutim, kod pureće kože ne smiju se koristiti prečesto, to jest trebaju se raditi isključivo umjereno kako se koža ne bi nepotrebno nadraživala.

• Sauna: pogođeni kažu da redovite saune pomažu protiv ovog neželjenog stanja kože. Znojenjem i detoksikacijom tijela ten se poboljšava. U nekim je saunama također uobičajeno raditi piling s, na primjer, solju, jer je koža dobro omekšana.

• Solarij: ljeti se koža obično poboljšava izlaganjem suncu, koje, naravno, nedostaje onima koji su pogođeni, osobito u hladnim mjesecima. Posjeti solariju mogu ti pomoći. Međutim, u tome treba uživati samo s oprezom, uostalom, umjetno sunce potiče prerano starenje kože i povećava se rizik od razvoja raka kože.

• Prehrana: uravnotežena prehrana s puno vitamina i hranjivih sastojaka, kao i dovoljno tekućine (najmanje dvije litre dnevno, po mogućnosti vode) neophodna je za blistavo lijepu kožu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0