Life&style

Prošlo je točno 25 godina od prve epizode 'Čarolije', evo kako je talijanska serija postala instant hit

Rijetko koje kućanstvo prije dvadesetak godina nije pratilo popularnu seriju ''Čarolija''. Emitirala se preko ljeta i to iza Dnevnika na prvom programu Hrvatske radiotelevizije te je od početka stekla veliku naklonost hrvatske publike. U 10 sezona, koliko ih je snimljeno, imali smo prilike gledati brojne likove, a neki od njih su nam se posebno urezali u pamćenje. Sama radnja smještena je u Rim, a veći dio scena sniman je u Klinici Life. 

Inače, serija se emitirala od 1998. pa do 2008. godine. Prva sezona vrtila se u Italiji u ljeto 1998., a cilj je bila publika nezainteresirana za Svjetsko nogometno prvenstvo koje se te godine igralo u Francuskoj. I koju, naravno, pamtimo po velikom uspjehu i brončanoj medalji Vatrenih. Od ukupno 26 planiranih epizoda proizvedenoj je samo 10. Valjda su željeli testirati publiku.

Ipak, serija je postigla trenutačni i sasvim neočekivani uspjeh, s prosječno 4 milijuna gledatelja po epizodi. Autori serije i produkcija odmah su se bacili na posao i napravili superpopularnu seriju koja je trajala punih deset godina.

Ne možemo zaboraviti ni uvodnu špicu s prepoznatljivom melodijom koja nam se urezala u pamćenje. Ako se ne možeš na prvu sjetiti, vratit će ti se sjećanja čim čuješ prvi takt. 

Svake sezone pratili smo jedan ljubavni par oko kojeg se radnja vrtjela, a svi likovi su zapravo povezani na nekoj razini. Danas, kad pogledamo s odmakom, možemo reći da je ''Čarolija'' talijanska verzija popularne američke serije ''Uvod u anatomiju''.

Osim medicinskih slučajeva, bilo je u seriji i elemenata trilera, krimića, dotaknuli su se socijalne tematike, ali i romantike. Ravnatelj klinike je Oscar Sensi kojeg je igrao Paolo Lanza, a neki od najprepoznatljivijih likova koje smo gledali iz sezone u sezonu bile su Tilly Nardi koju je glumila Delia Boccardo i njezina prijateljica Giovanna Medici koju je utjelovila Paola Pitagora kao i Giovannin suprug Diego Olivares kojeg je glumio Giuseppe Pambieri.

Za prethodno navedene glumce možemo reći da su starosjedioci jedne od najpopularnijih talijanskih serija. Uz njih, svake sezone, pojavljivao se i velik broj novih likova. 

 | Autor: imdb imdb

Osim obiteljskih odnosa, u seriji smo mogli pratiti ljubavne priče između liječnika, odvjetnika i medicinskog osoblja. Da scenaristi nisu bježali od aktualnosti i ozbiljnih tema, mogli smo vidjeti u scenama koje su se dotaknule nasilja nad ženama, ovisnost te imigracije.

Možda vas zanima Gdje su danas dr. Udo Brinkmann i ostale zvijezde nama omiljene ''Klinike Schwarzwald''? Rubrika Life&style Life&style

Postoji i zanimljivost vezana za mjesto radnje. Iako je za potrebe snimanja napravljen set koji se prostire na 1000 metara kvadratnih, prednja strana zgrade kao i predvorje dio su stvarne bolnice. Radi se o ortopedskoj i kardiovaskularnoj bolnici koja je smještena u jednoj od rimskih četvrti. Čak su i na hodnicima stvarne bolnice snimljene neke scene, a poneki stvarni pacijent znali je imati ulogu statista. 

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

Originalni naslov serije je ''Incantesimo'', a snimljeno je 587 epizoda koje su trajale u prosjeku sat vremena. Zanimljiv je podatak da je u prvih osam sezona snimljeno 'samo' 187 epizoda, dok je u posljednje dvije sezone snimljeno čak 400 epizoda. Scenaristica je do sedme sezone bila Maria Venturi, a cijela priča je zapravo bila njezina ideja. 

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty
Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    preedugo trajala