Life&style

Pripremaš ribu? 4 savjeta uz koja ćeš se brzo riješiti neugodnog mirisa iz stana

  • Spravljala si ribu i sada ti cijeli stan neugodno miriše?
  • Provjetravala si pola dana, a ni to baš nije pomoglo?
  • Onda će ti zasigurno pomoći ovi jednostavni kućni trikovi

Riba je vrlo ukusna, ali ovaj bogati izvor bjelančevina sklon je ispuniti prostoriju u kojoj se spravlja neugodnim mirisima. Taj miris širi se dalje cijelim stanom te, u najgorem slučaju, još i sljedeći dan moraš podnositi miris ribe. Međutim, postoje jednostavni trikovi koji djeluju na aromu već pri spravljanju - te uklanjaju miris ribe iz stana.

Svježa riba

Svježa riba u pravilu nema loš miris – miriše na vodu iz koje dolazi. Ako riba pri spravljanju ne miriši ugodno, moguće je da već malo starija. Inače, svježu ribu možeš prepoznati prema mrtvačkoj ukočenosti – što je riba čvršća, svježija je. Znak svježine su crvene škrge i bistre oči.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Stavljanje u mlijeko

Prije spravljanja stavi ribu u mlijeko. Bez brige: riba neće preuzeti okus mlijeka. Bjelančevina kazein iz mlijeka veže se s trimetilaminom (koji je zaslužan za neugodan miris) iz ribe te tako neutralizira miris. Nakon što riba odstoji oko 5 minuta u mlijeku, isperi je dobro pod mlazom hladne vode te spravljaj kao i inače.

Možda vas zanima S ovih 19 jednostavnih trikova tvoj će dom uvijek mirisati svježe i ugodno Rubrika Life&style Life&style

Lončić octa

Kod neugodnog mirisa ribe pomaže posudica s octom koju držiš pored štednjaka. Ako kuhaš ribu, možeš za vrijeme spravljanja staviti kuhinjsku krpu namočenu u ocat između lonca i poklopca.

Komadići krumpira

Ako si čuvala ribu u plastičnoj posudi, riješit ćeš se mirisa u posudi s pomoću jednog krumpira. Nareži krumpir na komadiće, stavi u posudu te lagano posoli. Nakon nekoliko sati će krumpir preuzeti miris. Potom možeš normalno oprati posudu.
 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Miris limuna

Miris limuna također pomaže ukloniti neugodan miris ribe. Nareži limun na dvije polovice pa stavi u lonac s kipućom vodom dok spravljaš ribu na drugom dijelu štednjaka. Ako spravljaš ribu u pećnici, nakon što je jelo pečeno stavi polovice limuna u pećnicu dok je još vruća. Eterična ulja iz limuna neutralizirat će miris ribe.

Možda vas zanima Super je, ali ne za sve: 4 stvari koje nikada ne smiješ čistiti s octom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0