Life&style

Presaditi orhideju ili ne? Kako znati da je došao trenutak i na što pripaziti kako bi još ljepše cvala?

  • Za razliku od drugih biljaka orhideje ne treba redovito presađivati, no u nekom trenutku ćeš to ipak morati
  • Obožavaju skučene tegle, ali nekoliko znakova govori da je vrijeme za presadnju
  • Donosimo 10 lakih koraka kako to učiniti da biljku ne uništiš nego potakneš novu, bujnu cvatnju
Možda vas zanima Je li tvoj šampon za kosu kancerogen? Provjeri! Rubrika Beauty Beauty

Orhideje se redovito prodaju u vrlo tijesnim posudama - ako korijen ne viri iz nje već na početku, nakon godinu dana postane jasno da je biljci vrlo tijesno. Novo korijenje viri na sve strane. Jadna biljka, očito je da je treba presaditi u veću teglu, zar ne? No orhideje nisu poput ostalih biljaka koje imaš u kući. Sasvim im je dobro u skučenom prostoru, a eksperti za orhideje kažu da će, ako ih se presadi u preveliku posudu svu energiju usmjeriti na rast korijena i lišća umjesto cvijeća pa se može dogoditi da prestane cvasti sve dok korijen opet ne uspori rast. I da to ne treba raditi prečesto. Kako onda znati da je kucnuo čas da svoju ljubimicu doista moraš presaditi?

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima 4 trika kojima ćeš 'nagovoriti' orhideju da ponovno procvjeta Rubrika Life&style Life&style

Nova zemlja, ista lončanica?

Za razliku od drugih biljaka, orhideje ne treba redovito presađivati, no nakon što je imaš dvije, tri godine trebala bi o tome razmisliti. Zanimljivo je, ali preporuča se presađivanje dok je biljka u aktivnom rastu, nakon što je procvjetala (sve ove preporuke odnose se na komercijalnu sortu orhideje Phalaenopsis, koju vjerojatno i ti imaš). Vjeruje se kako tada ima najbolju šansu da se privikne na novo okruženje i nastavi rasti. Presaditi je možeš u istu lončanicu u kojoj je i bila, ali s novom zemljom (mješavinom baš za orhideje) ili u samo malo veću. Nemoj se iznenaditi ako će nekoliko dana nakon toga djelovati pomalo uvelo, brzo će se oporaviti i ponovno izgledati prekrasno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meine Liebe 💚🌺 #orchid #orchidee #love #grünzeug #green #greenworld #babys

A post shared by 𝒦 𝒶 𝓉 𝒶 𝓇 𝒾 𝓃 𝒶 🖤 (@katooushka) on

10 lakih koraka za presađivanje

Orhideje možeš presaditi u bilo koje doba godine. Evo nekoliko koraka koje treba ispoštovati ako želiš da tvoja biljka gušta u novom domu:

1. Orhideju treba presaditi tek kad vidiš da korijenje opasno buja prema gore i van iz posude ili nakon 2 godine što je imaš.

2. Presađuj po mogućnosti u prozirnu posudu - tako uvijek možeš kontrolirati je li korijen još vlažan.

3. Presađuj u vrijeme dok je orhideja aktivna - ima nove zelene izdanke korijena.

4. Uvijek koristi mješavinu/kompost za orhideje

5. Izvadi biljku iz njene posude i nježno prstima očisti korijen od sve stare zemlje. Raspleti malo korijenje.

6. Čistim, steriliziranim škarama makni mrtvo korijenje, a zdravo možeš pokratiti na 12 cm dužine. Isprobaj tada stane li biljka u staru posudu i ako stane, sadi ponovno u nju. Zašto? Presadiš li orhideju bez potrebe u veću posudu, zemlja će predugo zadržavati vlagu i korijen bi mogao početi truliti.

7. Pridržavaj biljku na pravoj visini pa teglu počni puniti zemljom za orhideje. Nježno, ali odlučno utiskuj zemlju oko korijena jer se mora čvrsto primiti za njega (provjera: kad biljku digneš za stabljiku, mora se dići i zemlja s njom, a ne otpasti) U prerahloj zemlji biljka neće čvrsto stajati, a i korijenje se neće razvijati.

8. Nemoj zakopati korijenje koje stremi uvis - istrunut će u zemlji.

9. Ako biljku treba poduprijeti, stavi štap ili dva u posudu i nježno grane prikvači kopčicama.

10. Biljku sad obilno zalij, da cijeli korijen bude potopljen, ali obavezno vodu potopm dobro ocijedi. Korijen ne smije nikad stajati u vodi. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0