Life&style

Nauči kako ispravno zalijevati orhideju - u suprotnom neće dugo živjeti

  • Više su orhideja vlasnici uništili pretjeranim zalijevanjem nego preoskudnim
  • Isprobaj trik s drvenom olovkom da provjeriš treba li tvoja orhideja vode
  • 15 sekundi zaliejvanja i 15 minuta cijeđenja je čarobna formula

Znaš li da je previše vode ubilo više orhideja nego prerijetko zalijevanje? Pa, krenimo s tim... Stalno vlažna zemlja uzrokovat će truljenje korijena biljke, a ako korijen propadne, orhideja više ne može uzimati hranjive tvari, lišće se zatim objesi, a tvoj prekrasni cvijet naposlijetku uvene. Scenarij koji nitko ne želi. Svi želimo zdravu orhideju koja redovito cvjeta.

Možda vas zanima Kako umanjiti tamne podočnjake i riješiti se dosadnih borica oko očiju? Rubrika Beauty Beauty

Ne boj se suše!

Kalsičan je savjet stoga zalij biljku jedan dan prije nego što se zemlja sasvim posuši. Ne brini ako ne znaš procijeniti kad je to točno. Ako ostaviš da se zemlja u tegli i sasvim osuši, to neće ubiti biljku, čak će i bolje rasti. Drugi način da saznaš treba li tvoja orhideja zalijevanje jest da običnu drvenu olovku zabodeš u zemlju, u sredini posude. Ako vrh olovke bude taman od vode i vlažan kad ga izvadiš, to znači da biljka ima dovoljno vode. A tu je i ona klasična metoda - gurni prst u zemlju. Ako osjetiš da je mokra, mokra je. Ako nisi sigurna da je vrijeme za zalijevanje, bolje pričekaj još jedan dan.

Budući da većina sobnog biljaka raste u plastičnim posudama, dobra dijagnoza je i težina. Ako je posuda s biljkom teška, zalijevanje nije potrebno. Ako je lagana kao perce, zalijevaj! Razliku teškog i laganog s malo prakse ćeš lako naučiti.

Sudoper, ujutro

Svoju orhideju zalijevaj rano ujutro. Tako će do večeri sva voda s lišća ishlapiti. Ako ti je u domu vrlo toplo ili je vrlo suh zrak, orhideju ćeš morati zalijevati čašće. Najbolje mjesto je za zalijevanje je sudoper u kuhinji. Upotrijebi mlaku vodu (ne smije biti omekšala niti destilirana voda!) i 15 sekundi lijevajte vodu teglu. Zatim pusti 15 minuta da se orhideja dobro ocijedi. Ako se bojiš da je zemlja presuha, bez brige, nije. Kad je vratiš u ukrasnu keramičku posudu, ne smije stajati u vodi.

Neki ljudi običavaju ispod orhideje, u vanjskoj tegli, ostaviti vodu prekrivenu oblucima. I to je u redu, ako je orhideja iznad razine vode i zemlja i korijen je ne dodiruju. Na taj se način poveća vlaga u zraku oko biljke što je dobro, a korijen ipak ne trune.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0