Life&style
Prehrana za vrijeme menstrualnog ciklusa: četiri menija za svaku fazu

Prehrana za vrijeme menstrualnog ciklusa: Donosimo četiri idealna menija za svaku fazu

  • Menstrualna bol, probavni problemi, iscrpljenost - tri od četiri žene pate od predmenstrualnog sindroma
  • Znaš li što ti prije toga može pomoći? 
  • Dijeta primjerena ciklusu! 

Tri četvrtine svih žena pati od PMS-a. Ali, umjesto da samo sjede na kauču s termoforom ili uzimaju jače lijekove, žene mogu prirodno pozitivno utjecati na svoj ciklus i hormonalnu ravnotežu puno prije prvih simptoma. Ključ za to leži u prehrani usmjerenoj na ciklus - uvijek opskrbljujući tijelo točno onim hranjivim sastojcima koji su mu potrebni u trenutačnoj fazi sazrijevanja folikula. Razlikuju se četiri faze: menstrualna, folikularna, ovulacija i lutealna faza.

via GIPHY

Kako bi se točno znalo u kojoj se od ovih faza nalazi tijelo i što tada najbolje ide na tanjur, mogu ti pomoći posebni aparatići, pratitelji ciklusa. Oni analiziraju trenutačnu fazu na temelju sadržaja ugljičnog dioksida u dahu i identificiraju plodne dane. Na taj način korisnice imaju sveobuhvatan pregled svog ciklusa i, zajedno s pravim planom obroka, menstrualni grčevi mogu se ublažiti, a čak se može pozitivno  utjecati na ovulaciju.

Coolerica ili princeza? Riješi kviz i otkrij kakva si "onih dana" u mjesecu

Ovo su najvažnije namirnice za prehranu usmjerenu na ciklus i četiri moguća recepta za provedbu…

1. Zdrave masnoće i magnezij tijekom menstruacije

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama osobito je važna tijekom menstrualne faze. Naime, može smanjiti razinu prostaglandina. Prostaglandini su tjelesni glasnici boli koji, između ostalog, mogu uzrokovati kontrakcije mišića. Budući da se te tvari prenosioci sve više stvaraju na kraju ciklusa kako bi mogle izbaciti dijelove sluznice maternice, tijekom tog razdoblja može se pojaviti više boli. Hrana koja se može prirodno koristiti kao sredstvo za ublažavanje boli uključuje orahe, sjemenke chia i konoplje, sjemenke suncokreta ili špinat i brokulu. Mahunarke, poput leće, slanutka ili graha, također mogu imati antispazmičko djelovanje, jer sadrže puno magnezija i željeza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadine Sommer (@mrssommer)

2. Dodatna pomoć bjelančevina neposredno prije ovulacije

U folikularnoj fazi bjelančevine pomažu u izgradnji sluznice maternice. Grah, leća, tofu, jaja, zajedno s brokulom - koja sadrži puno folne kiseline, vlakana i vitamina: od njih se mogu spraviti mnoga zdrava jela. Ako želiš, možeš se osloniti i na fermentiranu hranu - kiseli kupus, kimchi ili jogurt pomažu tijelu da uravnoteži hormone.

Možda vas zanima Alkohol i PMS opaka su kombinacija! Pogledaj kako promili utječu na ionako neugodne simptome Rubrika Life&style Life&style

3. Ovulacija: sve uravnoteženo

Tijekom ovulacije su na meniju neophodni zeleno povrće, lisnato povrće, kupus, kvinoja, zobene pahuljice i mahunarke. Antioksidansi, poput onih koji se nalaze u bobičastom voću i kurkumi, kao i dobri izvori kalcija - sezam, bademi ili biljno mlijeko - zaokružuju prehranu tijekom faze ovulacije. To obuhvaća sve važne makro i mikroelemente za uravnoteženu opskrbu, a plodnost se čak može povećati.

Tetka, oni dani, Niagara, Crvenkapica... Što kažu žene u Hrvatskoj kad ne žele reći "menstruacija"?

4. Na kraju ciklusa uzimaj vitamine i začinjenu hranu

Na kraju ciklusa, u lutealnoj fazi, mnoge žene imaju tipične simptome PMS-a – poput promjena raspoloženja, mrlja na koži, zadržavanja vode ili probavnih problema, a koji ukazuju na to da je tijelo zauzeto smanjenjem povišene razine estrogena. Vitamin A i beta karoten mogu imati podržavajući učinak. Krumpir, slatki krumpir i bundeva poznati su po visokom sadržaju beta karotena. Uz to, namirnice s vitaminom B, poput riže i proizvoda od cjelovitih žitarica, pomažu u smanjenju lošeg raspoloženja. Đumbir, na primjer svježe pripremljen kao čaj nakon obroka, može ublažiti probavne smetnje.

Olovkom protiv menstrualnih bolova Možda vas zanima Žena je na TikToku otkrila neobičan trik kako smanjiti menstrualne bolove - olovkom Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0