Life&style

Pregledaj svoj jezik: evo što naslage na njemu otkrivaju o tvom zdravlju

  • Jezik odražava našu nutrinu – i to u pravom smislu riječi
  • Naime, puno nam govori o našem zdravlju
  • Stoga bi svako malo trebala pažljivo pogledati imaš li i kakve su naslage na tvom jeziku, jer to ponekad može otkriti i neke bolesti

Najbolje je provjeriti naslage na jeziku ujutro prije prve kave ili pranja zuba. To ti doista može puno toga otkriti o zdravlju ili, u najgorem slučaju, mogućim bolestima. 

1. Zdravo stanje

Ako je naslaga na jeziku samo svijetlo bijeli film, ona je tvoj jezik u osnovi zdrav. Ispod bi trebala vidjeti blago ružičasti, glatki jezik. Još jedan pokazatelj da je naslaga jezika sasvim normalna jest da se skida kad jedeš ili piješ. Važno: naravno, oslanjati se u potpunosti na naslagu na jeziku kad je riječ o zdravlju nema smisla. Stoga obrati pažnju i na ostatak tijela.

2. Bijela naslaga na jeziku

Međutim, ako je bijela naslaga na jeziku vrlo gusta, to može ukazivati na gastrointestinalni problem. Možda ti želudac u posljednje vrijeme puno radi ili jedeš puno nezdrave hrane. Pokušaj promijeniti način prehrane i nastavi paziti na jezik. Važno: i kod prehlade će naslaga neko vrijeme biti malo gušća.

3. Žućkasta naslaga na jeziku

Blago žućkasta naslaga na jeziku pokazatelj je gljivične infekcije. To ćeš primijetiti jer se na jeziku stvara osjećaj kao da imaš na njemu krzno. I u ovom slučaju bi to moglo biti zbog prehrane. Isprva su čaša ili dvije vode također dobra opcija, jer se tijelo ponekad samo vrati  nazad u zdravo stanje. Međutim, ako se nakon tjedan dana ništa nije promijenilo, posjeti liječnika!

4. Jezik boje maline

Crvena naslaga na jeziku javlja se u većini slučajeva kod šarlaha. Ovdje vrijedi sljedeće: čim to primijetiš, odmah trebaš otići k liječniku. Nažalost, ništa ne možeš napraviti s jednostavnim kućnim lijekovima. Još jedan pokazatelj je ako jezik lagano natekne.

Možda vas zanima Što horoskopski znak znači za tvoje zdravlje i kojim si bolestima sklona? Rubrika Life&style Life&style

5. Smeđa naslaga na jeziku

Smećkasta naslaga na jeziku obično je poremećaj crijeva. To znači da se tvoja crijeva ne mogu nositi s određenom hranom. Zbog toga je smeđi jezik ujedno i pokazatelj alergije na hranu. U ovom je slučaju dobro paziti što si pojela te suziti potencijalno nepodnošljivu hranu.

6. Siva naslaga na jeziku

Premda zvuči loše, ne moraš se brinuti ako je jezik sivkaste boje. Naime, u većini slučajeva to znači da imaš manjak željeza. Jedi špinat ili salatu i povremeno bi sivi film trebao nestati. Međutim, ako to nije slučaj, trebala bi napraviti krvnu sliku kod svog obiteljskog liječnika. 

OPREZ: Ako imaš osjećaj da nešto nije u redu s naslagama na tvom jeziku, obrati se svom liječniku! 

Možda vas zanima Koliko je zdrava tvoja kosa? S ovim brzim testom ćeš to lako otkriti Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bixiro

    Have a fun with family and do online work without investing single penny. No limit of earn, earn as much as you spent time online. For more detail visit……….www.earn75.com