Beauty

Koliko je zdrava tvoja kosa? S ovim brzim testom ćeš to lako otkriti

  • S ovim genijalnim „vodenim trikom“ možeš u tren oka doznati u kakvom je stanju doista tvoja kosa 
  • Donosimo ti upute kako napraviti brzi test zdravlja kose 
  • Osim toga, otkrit ćemo ti idealnu njegu za svaki tip kose 

Idealna briga o kosi može brzo postati naporna procedura. Ljeti se borimo protiv pucanja kosa i štete od UV zračenja. Zimi nas muči suhoća i statičko punjenje. Međutim, što to točno treba naša kosa kako bi ostala zdrava? Ključ se nalazi u poroznosti, koja je kod svake strukture kose drugačija. Frizeri su otkrili da postoji jednostavan test pomoću kojega možeš otkriti poroznost svoje kose.

Možda vas zanima Pomladi se kod frizera: Šest frizura koje skidaju godine Rubrika Beauty Beauty

 

Poroznost određuje koliko vlage je potrebno kosi. Kod visoke poroznosti je kosa uglavnom suha i treba puno vlage, niska poroznost pak treba manje vlage. Na sreću, sama kod kuće možeš otkriti koliko je porozna tvoja kosa. 

via GIPHY

Test s vodom otkriva stanje kose 

Riječ je o takozvanom vodenom testu: za to uzmi suhu i raspuštenu kosu u ruku i pusti je da padne u posudu napunjenu vodom. Nakon dvije do četiri minute u vodi, pogledaj je li kosa potonula na dno, pliva (lebdi) li u sredini između dna i površine ili je ostala na površini. Rezultat otkriva poroznost. 

Niska poroznost 

Ako kosa pliva na površini, ima nisku poroznost. To znači da kosa ima „sloj“ koji se nalazi usko uz dlake pa su hranjive tvari "zaključane" u vlasima. Vlaga i hranjive tvari su dakle pohranjene u kosi, što je prednost. Međutim, teško ćeš dodati nove hranjive tvari, pošto je teško prodrijeti kroz već postojeći sloj. Za njegu takve kosu trebaju ti ulja poput kokosovog, ricinusovog ili šampona s maslacem od manga, kakaa ili shea. 

via GIPHY

Srednja poroznost 

Srednja poroznost je najbolja. Kosa pliva ispod vode, ali nije potonula na dno, a nije ni na površini. To znači da do kose može doprijeti prava količina vlage. Kosa srednje poroznosti idealna je za bojenje, ali ne treba pretjerati s bojom, jer se tada može pogoršati poroznost. Kosa srednje poroznosti treba se njegovati s maslinovim uljem, jojoba uljem, uljem od avokada ili ricinusa. 

Možda vas zanima Kosa ti je sve rjeđa i tanja? Ovih šest frizura uspješno će to prikriti Rubrika Beauty Beauty

Visoka poroznost 

Ako kosa potone skroz na dno, onda ima visoku poroznost. U kosu može brzo prodrijeti vlaga te se izgube hranjive tvari. Zbog toga je kosa visoke poroznosti uglavnom lomljiva, bez sjaja i sklona pucanju. Osim toga, vrlo je osjetljiva. Primjena pegle ili fena je kontraproduktivna. Trebaju ti nježni proizvodi bez teških silikona. Baci pogled na pakiranje! Ako proizvod sadrži alkohol denat, grain alcohol, benzyl alcohol ili ispopropyl IPA, izbjegavaj ga. Najbolje će ti pomoći prirodna ulja poput ulja od avokada, konoplje pa i mango i shea maslac. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0