- Klasični koktel postoji i u obliku torte!
- Mojito-torta! Doista zvuči kao kolač iz snova!&
- Donosimo ti recept za mojito-tortu – jednostavan je i bez pečenja
Nedostaje ti zalazak sunca uz more? S ovom ljetnom mojito-tortom definitivno ćeš si dočarati raspoloženje s odmora. Kubanski koktel-klasik ima notu metvice i osvježavajuće limete pa se savršeno uklapa u kolač. Ova torta lansirat će tvoje nepce na Karibe…
Sastojci
Za biskvit:
• 200 g keksa od maslaca
• 150 g maslaca
Za sirup:
• 4 kriške limete
• 6 vrećica čaja od metvice
• 2 dcl ruma
• 4 kriške limete
• 4 žlice meda ili šećera
• 1 litra vruće vode
Za kremu:
• 250 g svježeg sira
• 200 ml vrhnja za šlag
• 1/8 l mojito-sirupa (vidi kako se priprema u niže u tekstu)
• 1 limeta (sok i kora) + 1 limeta za ukrašavanje
• 18 g želatine (granulat)
• 1/8 l bijelog ruma
• paprena metvica
Priprema
Prije svega napravi sirup:
Skuhaj čaj od mente u 2dcl vode i dodaj 2 dcl ruma, a zatim dobro pomiješaj limetu i med ili šećer. Zatim smjesu na vruću tavu i kuhaj dok ne dobiješ gustu tekućinu poput sirupa. Zatim radi podlogu:
1. Rastopi maslac u loncu.
2. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje te ih usitni s pomoću valjka za tijesto.
3. Potom pomiješaj mrvice keksa s rastopljenim maslacem te stavi u okrugli kalup (promjera 20 cm) obložen papirom za pečenje. Rukama pritisni ravnomjerno po dnu te ostavi najmanje 2 sata u hladnjaku da se stvrdne.
4. Za kremu stuci vrhnje u šlag, potom umiješaj svježi sir i usitnjenu koru limete, a zatim dodaj i sok od limete.
5. Umiješaj rum i mojito-sirup.
6. Pripremi želatinu prema uputama s pakiranja pa je umiješaj.
7. Na kraju stavi kremu na biskvit te ostavi najmanje četiri sata (najbolje preko noći) u hladnjaku.
Savjet: prije posluživanja ukrasi tortu svježim listićima metvice i ploškama limete.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.