Life&style
Britanska kraljevska obitelj

Pravila koja članovi britanske kraljevske obitelji moraju slijediti kad se razvode

  • Za članove britanske kraljevske obitelji vrijede posebna pravila pa tako ni razvod nije iznimka
  • Mnogo se pazi na imidž i sliku koja se prikazuje u javnosti
  • Kroz povijest donosile su se i neke radikalne odluke, danas je ipak dobiti rastavu u kraljevskoj obitelji dosta lakše

Rastava je postupak koji osim emocionalne iscrpljenosti, donosi i onaj administrativni dio preraspodjele imovine i brakorazvodne nagodbe. Za osobe koje su dio javnog života, emocionalni stres i mogućnost poniženja se umnožavaju. Za britansku kraljevsku obitelj razvodi brakova nisu ništa novo, a mnogi članovi kraljevske obitelji prošli su kroz brakorazvodne parnice.

Princeza Diana i princ Charles, sestra kraljice Elizabete II, princeza Margaret, dvoje djece kraljice Elizabete II i mnogi drugi manje istaknuti članovi kraljevske obitelji svi imaju propale brakove iza sebe, navodi Insider.

Ljubav i gubitak možda jesu univerzalni, no za one koji napuštaju kraljevsku obitelj, rastava nije samo puko potpisivanje papira i nastavljanje dalje sa životom. Ono što se događa nakon ne odlučuje samo par koji se razvodi, već i određeni zahtjevi kraljevske obitelji, javnosti i medija, kao i stotine godina britanske povijesti i tradicije. 

Ovo su pravila koja članovi kraljevske obitelji moraju slijediti ako se odluče na rastavu:

Bivši članovi kraljevske obitelji mogu zadržati neke od svojih titula nakon rastave, ali će ih izgubiti ako ponovno stupe u brak

Dobivanje titule jedna je od najboljih strana udaje u kraljevsku obitelj. Kad se se Diana Spencer udala za princa Charlesa, postala je „Njena kraljevska Visost, princeza od Walesa“, a Sarah Ferguson nakon udaje za princa Andrewa dobila je titulu „Njena kraljevska Visost, vojvotkinja od Yorka“.

Ovim tituala pokazuje se svijetu da su te žene sada dio kraljevske obitelji sa svim statusima i privilegijama koje dolaze s tom pripadnošću.

No, ako taj kraljevski brak propadne, svejedno imaju pravo zadržati titulu. Tako su i Diana Spencer i Sarah Ferguson, uz kraljičino odobrenje, nakon izlaska iz brakova s princom Charlesom i princom Andrewom zadržale dijelove svojih titula.

Diani je ostala titula princeze od Walesa, a Sari vojvotkinje od Yorka, a izgubile su samo počasni naziv „Njena kraljevska Visost“. Međutim, u slučaju da su se preudale, izgubile bi i preostale titule.

Bivšim članovima kraljevske obitelji dopušteno je koristiti određene kraljevske privilegije uz kraljičino dopuštenje

Nisu sve rastave u kraljevskoj obitelji jednake. Neki su iz braka izašli s pozamašnom brakorazvodnom nagodbom, poput pokojne princeze Diane nakon razvoda od princa Charlesa.

Drugi su pak doslovno ostali bez glave, poput Anne Boleyn i Catherine Howard, druge i pete žene kralja Henrika VIII. Danas takva opasnost više ne postoji, no visina odštete ovisi o odnosima te osobe s kraljevskom obitelji, odnosno željama kraljice.

Nakon razvoda princeze Diane i princa Charlesa, Diana je mogla nastaviti koristiti svoj stan u Kensington palači, kao i imati pristup letu kraljevskim privatnim avionima, uz kraljičino dopuštenje, budući da je kraljica prepoznala važnost Dianine popularnosti i dobrobiti koje je donosila za kraljevsku obitelj.

No, drugi bivši članovi kraljevske obitelji nisu imali ovakve privilegije poput princeze Diane. Kad se kraljičina kći, princeza Anne, rastala od Marka Phillipsa, nakon saznanja da je dobio izvanbračno dijete, potjeran je iz svoje rezidencije, a dopušteno mu je bilo da samo posjećuje svoju djecu uz prisutnost princeze Anne.

Možda vas zanima Kate Middleton i princ William uhvaćeni u trenutku dok zavodnički flertuju pogledima, preslatko je Rubrika Stars Stars

Može li kraljica zabraniti parovima iz kraljevske obitelji rastavu?

Kratak odgovor je „više ne“, ali to ne znači da kraljica budnim okom ne prati ljubavne živote članova kraljevske obitelji i njihov potencijalni učinak na imidž i reputaciju kraljevske obitelji. No, tijekom povijesti, monarh je imao zadnju riječ u tome s kime će se članovi kraljevske obitelji vjenčati, a mogli su i zabraniti potencijalne odabire.

U 1890-ima, kad se rastava još smatrala skandaloznom, kraljica Victoria zabranila je svojoj kćeri, princezi Victoriji da prekine svoj dogovoreni brak s vojvodom Ernstom od Hessena. Par se uspio razvesti tek nakon kraljičine smrti 1901.

Posljednjih godina, u kraljevskoj obitelji broj razvoda je porastao te je jasno da kraljica više nije u položaju da prisiljava parove da ostanu zajedno. Nekima je čak dala i blagoslov za razvod. Dok su se princ Charles i princeza Diana trudili da svoj nesretni brak održe samo zbog imidža, veliki broj skandala naveo je kraljicu da ih zamoli da se jednostavno razvedu.

Visokorangirani članovi kraljevske obitelji uvijek ovako postupaju prilikom razvoda

Stručnjaci za odnose s javnošću kažu da je pametna strategija za javne osobe koje se rastaju – posebno kad je krivnja za raspad braka njihova – da jednostavno budu transparentni i sve priznaju. Takvim postupkom, sprječavaju se glasine i nagađanja, a dobije se i pokoji „bod“ u javnosti zbog priznanja odgovornosti i iskrenosti. 

Britanska kraljevska obitelj prepoznaje potrebu za iskrenošću i izravnošću prilikom razvoda u kraljevskoj obitelji. Objave o razvodima visokorangiranih članova britanske kraljevske obitelji tako su došle iz samog vrha. Razvod princa Charlesa i princeze Diane, 1992. službeno je objavio tadašnji premijer John Major, dok je rastavu princeze Anne i Marka Phillipsa objavila Buckinghamska palača.

Oni koji izgube svoje kraljevske titule nakon rastave, ovako moraju postupati u društvu članova kraljevske obitelji 

S počasnom titulom Njegova ili Njezina kraljevska visost, dolaze i određene privilegije, između kojih je i naklon svih koji nisu članovi kraljevske obitelji. Nakon razvoda i razrješenja od titule, bivši članovi kraljevske obitelji moraju se pokloniti članovima obitelji svojeg bivšeg supružnika.

Gubljenjem svojih titula i izlaskom iz kraljevske obitelji to bi značilo da su se princeza Diana i vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson trebale pokloniti čak i svojoj djeci.

Tko stupi u brak s razvedenim članom kraljevske obitelji, javno mišljenje može odlučiti koja pravila vrijede

Brak s razvedenom osobom znači prihvaćanje prošlosti te osobe i njene povijesti. U slučaju braka s razvedenim članom kraljevske obitelji, ne samo da ta osoba stupa u svijet bogatstva i privilegija, već i u život u sjeni bivšeg partnera te osobe. Tretman koji novi supružnik dobiva ovisi i o tome koliko je simpatiziran bio bivši partner. 

Najpoznatiji primjer za ovo je Camilla Parker-Bowles, sad poznata kao vojvotkinja od Cornwalla i druga supruga princa Charlesa. Došla je na mjesto voljene princeze Diane, a mnogi su je smatrali i glavnim razlogom za razvod Charlesa i Diane. To je značilo da Camilla, ali i cijela kraljevska obitelj moraju oprezno postupati s formiranjem javne slike o njoj.

Engleska Crkva ne gleda blago na ponovno stupanje u brak nakon razvoda, tako da su Camilla i Charles vjenčani samo na civilnoj ceremoniji, kojoj kraljica nije prisustvovala. Kraljica je bila samo na ceremoniji privatnog „blagoslova“ nakon.

Bilo je tu i pitanje njene titule, budući da veći dio javnosti nije smatrao da bi ona trebala postati kraljica nakon što Charles bude proglašen kraljem, s čime su se složili i sinovi princa Charlesa, Harry i William. S obzirom na mišljenje javnosti, Camilla je pristala na titulu „Njena kraljevska Visost prinčeva supruga“, odnosno kraljeva supruga, kad Charles postane kralj.

Možda vas zanima Princ Harry javio se ocu princu Charlesu kako bi popravio odnos: "Harry se želi ponovno zbližiti s obitelji" Rubrika Stars Stars

Članovima kraljevske obitelji danas se mnogo lakše rastati nego prije

Kao što smo već napomenuli, rastava je bila mnogo skandalozniji postupak prije nego što je to danas. Jedini izlaz iz nesretnog braka bilo je poništenje, koje se nije dobivalo lako.

Stoga, kad kralj Henrik VIII. Nije uspio dobiti poništenje za svoj prvi brak od Crkve, donio je radikalnu odluku i odvojio se od Katoličke crkve i osnovao Englesku crkvu te sebe postavio za poglavara. To mu je omogućilo neslavan broj brakova i rastava. No, iako je crkva Henryju dopustila mnogobrojne razvode, nije bila toliko blaga prema drugim članovima.

Civilna rastava postala je moguća 1857., no i dalje nije bila društveno prihvaćena, posebno u kraljevskoj obitelji. No, vremena se mijenjaju pa se tako s vremenom morala prilagoditi i Engleska crkva i kraljevska obitelj.

2002. Engleska crkva dala je dopuštenje svećenicima da služe na ceremonijama drugih brakova. Danas kraljevski razvodi i dalje izazivaju pažnju javnosti, ali se više ne smatraju krizom. Rastava je svakako zdravije rješenje od nesretnog kraljevskog braka.

Kad je riječ o rastavi, kraljevska obitelj prvo predlaže razdvajanje kako bi se sukobi smirili

Iako je razvod sad već češća pojava u kraljevskoj obitelji, svejedno se ne uzima olako, a na javni imidž uvijek se mora paziti. Rastava čim se stvari pogoršaju u braku rijetko je opcija, već se parove potiče na savjetovanje i izglađivanje situacije.

Posebno je to bilo vidljivo prilikom propasti braka Charlesa i Diane. Diana je u intervjuu za BBC priznala koliko je bio jak emocionalni pritisak održavanja slike savršenstva pred javnosti dok im se brak raspadao. Osjećaj dužnosti nagnao ih je nato da ostanu zajedno duže nego što su trebali. Vjenčali su se 1981., ali nisu se razdvojili sve do 1992., a rastali su se tek 1996. 

Kraljevska obitelj nema službenih pravila koji određuju financijske nagodbe, a one mogu biti dosta velikodušne

Kraljevska alimentacija nakon rastave nema pravila, no naknade nakon napuštanja kraljevske obitelji mogu biti velike, ovisno o položaju i odnosima koje osoba ima s kraljevskom obitelji.

Princeza Diana tako je nakon razvoda od princa Charlesa primila naknadu od 22,5 milijuna funti, a odlučeno je da će primati i 600 tisuća funti godišnje  za održavanje svog privatnog ureda, kao i limitirani pristup privatnim avionima kraljevske obitelji i određenim nekretninama.

Odluka o visini nagodbe donesena je i dijelom zbog Dianine popularnosti i njenog statusa kao majke budućeg kralja. Sarah Ferguson s druge strane dobila je manju naknadu nakon razvoda od princa Andrewa. Dobila je 600 tisuća funti jer nije više bila u dobrim odnosima s članovima kraljevske obitelji.

Stupanje u brak nakon razvoda još uvijek se ne gleda blagonaklono u kraljevskoj obitelji

Rastava nije laka tema za kraljevsku obitelj, a sve do nedavno ljubavna povezanost s rastavljenom osobom mogla je izazvati skandal. Uzrok tome bliska je povezanost kraljevske obitelji i Engleske crkve. Sve do 2002. ponovno stupanje u brak nakon razvoda bilo je zabranjeno u Engleskoj crkvi, jer monarh nije smio biti viđen da oprašta ili podržava rastavu, posebno u kraljevskoj obitelji.

Ta zabrana dovela je mnogih radikalnih odluka u kraljevskoj obitelji. Kralj Edward VIII odlučio je abdicirati s trona kako bi mogao oženiti razvedenu Amerikanku Wallis Simpson, a na početku vladavine kraljice Elizabete, zabranila je mlađoj sestri princezi Margaret da se uda za razvedenog pripadnika kraljevske vojske Petera Townsenda.

Dok su pravila danas opuštenija pa tako prethodna rastava Meghan Markle gotovo da i nije bila problem prilikom udaje za princa Harryja, razvedeni članovi obitelji svejedno se ne smiju previše izlagati oku javnosti priliko ponovnog stupanja u brak.

U skladu s tim su postupili i princ Charles i Camilla Parker-Bowles, oboje razvedeni, kad su se vjenčali samo na civilnoj ceremoniji, ne i u crkvi, iako je bilo dopušteno.

Kraljevska obitelj Možda vas zanima Neće dobiti krunu, ali znamo koje će dijete biti najbogatiji član britanske kraljevske obitelji Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0