Life&style

Pravi su multipraktik! Čačkalice možeš koristiti i za ove stvari u kućanstvu

  • Osim za odstranjivanje neželjenih komadića hrane, čačkalice mogu biti i od velike pomoći u kućanstvu
  • Ovi drveni štapići mogu ti pomoći u pripremi hrane, ali i obnovi namještaja te čišćenju teško dostupnih mjesta
  • Osim kod pripreme mesa i kolača, čokalice će ti biti od velike pomoći pri pripremi ukusnih pečenih krumpira

Kada pomislimo na čačkalice, većini nas prva asocijacija je uklanjanje hrane koja nam je nakon jela zapela među zubima. No, osim održavanja oralne higijene čačkalice nam itekako mogu biti korisne i u drugim situacijama. Štoviše, stomatolozi upozoravaju da bi se učestalo korištenje čačkalica za zube moglo negativno odraziti na zdravlje zubi i desni. No, evo u kojim bi ti situacijama mogle biti od koristi!

Možda vas zanima Mineralna voda, pjena za brijanje, led... 7 metoda uz koje ćeš uspješno ukloniti sve vrste mrlja s tepiha Rubrika Life&style Life&style

1. Sprječava da voda iskipi

Upalila si štednjak, stavila lonac s vodom da proključa i u tili čas ona je bila posvuda! Kako bi spriječila da tekućina iskipi i ostavi neurednu radnu ploču postavi čačkalicu između poklopca i lonca. Ovaj mali prostor će pustiti pari da iscuri te spriječiti izlijevanje sadržaja.

2. Za ukusne pečene krumpire

Ako želiš brže ispeći cijele krumpire ubodi u njih četiri čačkalice. Tako će toplina brže prodrijeti do središta krumpira i ubrzati proces pečenja. Postoji još jedan sjajan trik, okus hrane možeš oplemeniti metodom 'špikanja' odnosno ubadanja namirnice, u ovom slučaju krumpira, čačkalicom na koju si prethodno nabola komadiće slanine ili špeka.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Kremasti kolač od marcipana i sira – kladimo se da će svi tražiti repete, ali i recepte! Rubrika Life&style Life&style

3. Tajna dobrog pečenja

Ovaj trik je većini kuharica dobro poznat. Uz pomoć čačkalice možeš provjeriti koliko su meso i kolači dobro ispečeni te prilagoditi temperaturu pećnice ovisno o željenom stupnju termičke obrade pripremane namirnice. 

4. Čisti tipkovnicu

Kad prljavština, nečistoće ili prljavština dođu između gumba telefona ili tipkovnice, umoči čačkalicu u alkohol i provuci je kroz zahvaćeno područje. Ovaj trik možeš koristiti i u bilo kojoj teško pristupačnoj pukotini koju želiš očistiti.

5. Pomaže u primjeni ljepila

Često izgubiš živce kada pokušavaš pronaći  početak na ljepljivoj traci? Zalijepi čačkalicu na površinu selotejpa nakon upotrebe i olakšaj si rukovanje ljepljivom trakom pri idućoj upotrebi. Što se tekućeg ljepila tiče, možeš ga uz pomoć čačkalice nanijeti na sitne predmete i teško dostupna mjesta. Sjajan način kako da spriječiš slijepljene prste!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Radimo li to svi pogrešno? Ovako se pravilno čiste televizori, daljinski upravljači i zvučnici Rubrika Life&style Life&style

6. Briga oko biljaka

Čačkalica ti može pomoći kod provjere vlažnosti zemlje pa tako ako izvučeš čistu čačkalicu znat ćeš da je tvojoj sobnoj biljci potrebno zalijevanje. Također, ako si primijetila da se neka od stabljika nakrivila ili joj je potreban potporanj možeš joj ga osigurati upravo uz pomoć čačkalica. Zaveži je špagom uz polomljenu stabljike ju zalijevaj i dohranjuj do potpunog oporavka.

Čačkalice ti mogu poslužiti i u vrtu kada trebaš obraniti manje nasade od neželjenih nametnika. Primjerice, zabij tri čačkalice u zemlju oko nasada rajčice i tako spriječi napade gusjenica na ovu biljku.

7. Popravak drvenog namješataja

Čačkalica je najbolji alat za bojenje oguljenih dijelova i ogrebotina na namještaju. Jeftinija je, manja i urednija od četke, a omogućit će ti da boju direktno naneseš na oštećenu površinu bez dodirivanja okolnog područja.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0