Life&style

Radimo li to svi pogrešno? Ovako se pravilno čiste televizori, daljinski upravljači i zvučnici

  • Prašina, mrlje, otisci prstiju... Na tvom televizoru nakupi se dosta toga
  • A tek na daljinskom upravljaču!
  • Zato ti donosimo kako ih pravilno očistiti kako ne bi polučila više štete nego koristi   

 

Ništa nije neugodnije nego kad se pod zrakom jesenjeg sunca ukažu masne mrlje na ekranu televizora. Odurna je i prašina i svaka druga prljavština. Donosimo ti najsigurnije, najefikasnije metode za čišćenje ekrana. Iznenadit ćeš se kad shvatiš koliko ti je i slika bolja nakon što ekran očistiš.

Potrebna ti je suha krpa od mikrofibre (ne zove se bez razloga magična!). Za televizor s velikim ekranom upotrijebi što veću, ali veoma meku i besprijekorno čistu. Osjetljivi LCD ekrani i plazma televizori ne bi se smjeli prati s vlažnom krpom. Skini prašinu sa suhom magičnom krpom, a mrlje skini s vlažnim maramicama za brisanje ekrana. S magičnom krpom obriši stražnji dio televizora, sve gumbe, kablove. Nježno jer, plazma televizori premazani su sa zaštitnim slojem koji bi se mogao oštetiti od kojekakvih proizvoda za čišćenje. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Kako očistiti daljinski upravljač?

Kao prvo, izvadi baterije i vrati zaštitni poklopac. Okreni daljinski prema dole i nježno po njemu tapkaj da izbaciš prašinu i mrvice koje su se skupile u procjepima gumba. Izvadi jednu od onih vlažnih maramica za dezinfekciju (sjeti se koliko je prstiju, prljavih i čistih, prelazilo preko tih gumba). Obriši i stražnju stranu daljinskog.

Ako se između gumba i u utore uvuklo nešto prljavštine koja nije ispala tapkanjem, upotrijebi tanku čačkalicu da to očistiš. Kad se daljinski posve osuši na zraku, ponovno u njega stavi baterije.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Kako se čiste zvučnici televizora?

Ako se platneni dio sa zvučnika može skinuti, skini ga i pažljivo usisivačem usiši unutrašnjost i same te štitnike zvučnika. Ako se taj zaštitni dio ne može skinuti, usiši ga izvana, a zalijepljenu prašinu, dlake od kućnih ljubimaca i slično očisti sa samoljepljivim rolerom.

I još nekoliko važnih savjeta

* Televizor čisti jednom tjedno da ti se na njemu nikad ne skupe prašina ili masne mrlje. Kad je toga puno i kad su mrlje skorene i stare, teže ih je očistiti. 

* Nikad nikakav sprej nemoj direktno špricati po ekranu. Ako ti se dogodi da previše tekućine iscuri, mogla bi nekako ući u sustav i pokvariti televizor.

* Usisavaj s mekom četkom koju si dobila s usisivačem, na maloj brzini, da odstraniš svu prašinu iz utora, s kablova, sa zvučnika. 

* Drži se podalje od proizvoda s amonijakom, alkoholom ili acetonom koji mogu nepopravljivo oštetiti ekran.

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0