Life&style

Postoji važan razlog zašto bi kartone od jaja trebala odmah baciti

  • Volimo jaja na sve načine i nikad nam nije dosta ove namirnice, ali neke sitnice oko njihove pripreme smetnemo s uma
  • Tako je posebno važno da nakon što ih razbijemo, ljuske ne vratimo u karton u kojem se nalaze svježa jaja
  • Želimo izbjeći moguću kontaminaciju namirnica te izbjeći neželjeno trovanje hranom

Premda jaja konzumiramo gotovo svakodnevno, nerijetko se desi da nismo ni svjesni pogrešaka koje radimo u njihovoj pohrani i pripremi. Primjerice, najčešće ih razbijamo o rubove lonaca i zdjela, no stručnjaci smatraju kako to može dovesti do kontaminacije hrane ako su jaja pokvarena.

Najbolji način za razbijanje ljuske je na ravnoj površini, poput radne ploče, što će omogućiti da membrana ostane netaknuta. Manji fragmenti ljuske tako će se zalijepiti, dok ćeš ostatak jaja moći izliti u predviđenu posudu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Uobičajeno 'jaje na oko' pretvorit će se u kraljevski doručak uz ovaj dodatak! Rubrika Life&style Life&style

Nakon što razbiju jaja, mnogi od nas su ljusku skloni vratiti u karton u kojem su ona prethodno bila pohranjena. No, ni to nije dobra ideja! Prema američkom Centru za sigurnost hrane, spremanje svježih jaja i praznih ljuski zajedno uvelike povećava rizik od prenošenja bakterija rukama ili zrakom.

Kao i u slučaju razbijanja jaja o rubove posuda, želimo izbjeći moguću kontaminaciju svježih namirnica, kao i ostale hrane. Naime, mnogi slučajevi trovanja hranom rezultat su upravo nepažnje i unakrsne kontaminacije u kuhinji.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Kakav trik! Evo zašto ti je za pripremu savršene kajgane potrebna staklenka Rubrika Life&style Life&style

Iako se zalažemo za višestruko korištenje stvari u kućanstvu, skladištenje hrane u plastičnim kutijama od sladoleda kao i pohranjivanje jaja u stare kutije treba izbjegavati. Naime, u oba slučaja može doći do kontaminacije svježih proizvoda.

Budući da je kutije od jaja vrlo teško očistiti, kada se pakiranje isprazni jednostavno ga recikliraj, a ljuske od jaja baci ravno u smeće ili kantu za kompostiranje. Ipak, one nisu tako beskorisne kako se isprva čine, a što sve možeš učiniti s njima provjeri ovdje. Neke bi te njihove koristi uistinu mogle iznenaditi!

Photo: shutterstock

Komentari 0