Life&style

Postoje četiri vrste glavobolje, kako prepoznati koju vrstu imaš i kako ih liječiti?

  • Prema našem iskustvu, svaka glavobolja je neugodna. Ali zašto kod nekih osjećamo drugačiju bol nego kod drugih?
  • Trebaš li svaku glavobolju tretirati drugačije? Odgovor na ovo pitanje otkrio je liječnik i autor knjige The Doctors
  • Jesi li znala da postoje četiri najčešće vrste glavobolje: migrena, tenzijska glavobolja, klaster glavobolja i sinusna glavobolja?

Nijedna glavobolja nije ugodna. No kod nekih osjećamo drugačiju bol nego kod drugih. To je zbog toga što postoje različite vrste i razlozi glavobolja. Trebaš li svaku glavobolju tretirati drugačije? Ian Smith, liječnik i autor knjige The Doctors objasnio je da postoje četiri najčešće vrste glavobolje te  kako uočiti i liječiti svaku od njih.

1. Migrene

Migrene se mogu prepoznati po boli koju uzrokuju, često jakoj i pulsirajućoj ili stalnom, ponekad intenzivnom pulsiranju na jednoj strani glave koje može biti popraćeno mučninom i povraćanjem, kao i osjetljivošću na svjetlost. Ako osjećaš ovakvu vrstu bolova, imaš dvije mogućnosti: ublažavanje simptoma, što može uključivati ​​lijekove kao što su  sredstva za ublažavanje boli, lijekove za snižavanje krvnog tlaka, lijekove protiv mučnine. Druga mogućnost je prevencija budućih napada. To znači da bi trebala poraditi na tome da poboljšaš navike spavanja, razinu stresa, prehrane i vježbanja te da znaš prepoznati pokretača glavobolje. I kao i uvijek, posavjetuj se sa svojim liječnikom.

Ovi neobični simptomi upozoravaju da uskoro stiže napad glavobolje

2. Tenzijske glavobolje

 | Autor:

Ovu vrstu glavobolje uzrokuje - pogađaš - velika napetost u tvom tijelu. Prema dr. Smithu, tenzijske glavobolje obično se opisuju kao osjećaj kao da su stegnute trake ili zavoji stegnuti oko glave. Za razliku od migrene, ova glavobolja uzrokuje blagu do umjerenu bol koju možeš osjećati kao osjetljivost vlasišta, vrata i mišića ramena ili možda samo tupu bol u glavi. Možeš si ppomoći lijekovima protiv bolova koji se prodaju bez recepta, kombiniranjem lijekova kao što je aspirin u kombinaciji s kofeinom ili sedativom u jednom lijeku ili možeš pokušati pronaći mišićne relaksanse koji će ti olakšati napetost.

Možda vas zanima Neraspoložena, s čestim glavoboljama i lako se debeljaš? Možda ti nedostaje ovog minerala Rubrika Life&style Life&style

3. Glavobolja klastera

Najčešća u proljeće i jesen ove se glavobolje razlikuju po načinu na koji se pojavljuju, obično u periodima u kojima postoje napadi čestih bolova u glavi koji mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a zatim mogu nestati na duže vremensko razdoblje - mjesece ili čak godine - prije ponovnog povratka. Liječnici preporučuju lijekove kao što su sredstva za ublažavanje boli ili sintetičkih hormona (pomažu pri prekomjernom otpuštanju hormona) koji mogu pomoći u smanjenju glavobolje.

Možda vas zanima Čule smo dva ozbiljna razloga zašto je loše nositi rep. Hoćemo li poslušati upozorenje? Rubrika Beauty Beauty

4. Sinusne glavobolje

 | Autor:

Ove su zeznute. Mnoge sinusne glavobolje, nažalost, pogrešno se dijagnosticiraju jer dijele simptome s ostalim glavoboljama što znači da bi mogla imati migrenu s drugim simptomima sličnim prehladi. Prava sinusna glavobolja događa se zbog infekcije sinusa, čiji simptomi uključuju i curenje iz nosa, začepljen nos, suzne oči i pritisak u čelu i obrazima. Mogućnosti liječenja usmjerene su na ublažavanje simptoma infekcije sinusa, tako da antibiotici, sredstva za ublažavanje boli, kortikosteroidi i lijekovi protiv alergija mogu biti korisni ovisno o tvojim simptomima i njihovim osnovnim uzrocima.

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: Shutterstock

Komentari 0