Life&style

Pitali smo cure, ali i dečke: koliko novaca treba izdvojiti za poklon ako si krizmani kum/a?

  • Vrijeme je krizmi, a ti si izabrana za kumu. Što je primjereno kupiti i koliko potrošiti?
  • Dani "trajnih uspomena", medaljon, narukvica, ogrlica izgleda da prolaze; kupuju se laptop, šminka, odjeća, mobitel...
  • A svote koje se troše penju se u nebo. Sve od straha da "nije premalo" ili...

Biti krizmana kuma posebno je iskustvo jer od tog dana postaješ nečiji oslonac u životu, osoba od povjerenja kojoj daješ obećanje da ćeš uvijek biti tu za njega ili nju. No tradicija nalaže da se kumčetu i pokloni nešto što će mu ostati kao trajna uspomena. Nekada su to bili medaljon, zlatni lančić, privjesak ili za dečke sat. Sad se raspon poklona uvelike proširio, na laptope, šminku, odjeću... A svote koje se troše isto su impozantne. Pitali smo zato krizmane kume i kumove koliko su sami izdvojili u toj prilici.

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Jelena Kovač, studentica (23)

Biti krizmana kuma poseban je i drugačiji osjećaj. Znaš da te netko izabrao sebi za podršku u daljnjem životu. S ponosom sam rekla da! Osobno smatram da se u zadnje vrijeme pretjeruje s poklonima. Prije je to bio novac, neka sitnica, a u zadnje vrijeme su to npr. mobitel, novac i laptop. Mislim da o tome koliko će novaca izdvojiti ovisi prvenstveno o samoj osobi i njezinoj financijskoj mogućnosti. Ja sam iskreno izdvojila oko 2500 kuna, ali sam joj kupila šminku, tenisice, sat i torbu.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Katarina Šestan, studentica (20)

"Poklon po meni treba biti najprije simbol samog tog sakramenta, potom odraz ljubavi i najljepših želja koje kuma želi svojoj krizmanici, a konačno i nešto lijepo što si i sama krizmanica želi, ma što to bilo. Ja sam, recimo, dosad uz ono što si je krizmanica poželjela, uvijek kupila Bibliju u koju bih napisala nekoliko poticajnih i ohrabrujućih rečenica i čestitku. Uz to, običaj i tradicija moje obitelji i kraja iz kojeg dolazimo je i da kuma donese tortu za krizmanicu ili neki kolač, pa smo se mama, sestra i ja bile zajedno odlučile i na taj kreativni pothvat. Naravno, sve to košta, ali smatram da svakako treba racionalizirati sve troškove i možda se više u kreativnom smislu potruditi oko poklona. Krizmanici sigurno neće biti razočarani ni takvim poklonom, upravo suprotno. Jer poklon je na kraju krajeva samo nešto popratno i simbolično u cijelom sakramentu. Ja sam potrošila odprilike 2000 kuna.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Tomislav Vrdoljak, računalni tehničar (23)

Biti krizmani kum poseban je osjeća. To nije mala stvar, to je nešto što te poveže s tom osobom za cijeli život. Sretan sam dan danas jer sam izabran, uvijek ću biti tu za svog kumića i uvijek ću mu pomoći kad je to potrebno. Po meni uopće ne treba darivati puno novaca, treba kupiti neku stvarćicu koja će mu biti sjećanje kroz cijeli život. Kupio sam srebrenu narukvicu i spremio nešto novaca u kuvertu. 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda

Ivana Crnoja, studentica (22)

Po meni je to prekrasan i poseban osjećaj, ipak je tebe netko izabrao među svima ostalima. Poslje toga, rađa se neka posebna povezanost. Poklon dakako nije najbitnija stavka, niti postoji neko pisano pravilo. Mislim da je oko 2000 - 3000 sasvim dovoljno. Ja sam kupila tortu, Nautica sat i laptop. 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Jelena Zeljko, studentica (23)

Kada sam saznala da moje kumče želi da joj budem kuma, bila sam presretna. Mi smo obiteljski prijatelji i znamo se jako dugo, no ovo kumstvo nas je još više povezalo. Mislim da ne treba pretjerivati s poklonima i da svatko kupi nešto prema svojim mogućnostima. Ja sam njoj kupila sat, kutiju u koju sam stavila slatkiše, nekoliko kozmetičkih stvarčica, torbicu i buket cvijeća. Potrošila sam oko 1500 kuna.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

 

Photo: miss7

Komentari 0