- Kombinacija specifičnog karamelastog okusa javorova sirupa i cvijeta soli u ovoj piti odvest će te u neku novu dimenziju
- Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark", ali poslužit će bilo koji
- Imamo odličan recept, a za okus slane karamele pitu pospi žličicom cvijeta soli
- Pročitaj više: Omiljeni talijanski klasik na ljetni način: Jednostavni i brzi tiramisu bez jaja
Ponestaje ti ideja za slatka iznenađenja? Imamo odličan prijedlog – pitu s javorovim sirupom, čiji specifičan karamelasti okus će te odmah prebaciti u neku drugu dimenziju.
Krema od jaja aromatizirana javorovim sirupom odličan je nadjev – kremast i sočan, a sol mu daje posebnu notu, posebno ako pitu prije posluživanja dodatno pospeš žličicom cvijeta soli. Nešto poput slanog karamela, a opet tako drugačije i posebno…
Za jači okus najbolji je tamni javorov sirup koji na sebi ima oznaku "Grade A Dark" – taj sirup je dosta tamniji od uobičajenog javorovog sirupa i ima puno jači i dublji okus, ali nema okus zagorenog. No kako ga kod nas nije tako jednostavno nabaviti poslužit će bilo koji javorov sirup koji pronađeš u trgovini.
Pita s javorovim sirupom
Sastojci – za tijesto:
- 1 i ½ šalica pomiješanog glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50), plus dodatno za pobrašniti površinu
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- ½ šalice maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 1/8 šalice hladne vode
Sastojci – za nadjev:
- ¼ šalice oštrog brašna
- 1 i ¼ šalice tamnog javorova sirupa
- ½ šalice (125 g) rastopljenog maslaca
- ½ šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, na sobnoj temperaturi
- ½ šalice svijetlog smeđeg šećera
- 3 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- 1 i ½ žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
- 1 žličica cvijeta soli – sa posipanje prije posluživanja
Sastojci – za aromatizirano tučeno vrhnje:
- 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
- ¼ šalice javorova šećera (ili 2 žlice javorova sirupa)
- mali prstohvat soli
Postupak:
- Umijesi tijesto od svih sastojaka. Vodu dodaj žlicu po žlicu, prema potrebi. Umotaj tijesto u plastičnu foliju i stavi ga na hladno na 2 sata, da se dobro stisne.
- Tijesto razvaljaj, dio stavi sa strane da možeš napraviti ukrase (listove), no ovaj dio možeš i preskočiti. Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva, a rešetku postavi na sredinu pećnice.
- Razvaljano tijesto stavi u namašćeni kalup, probodi dno tijesta vilicom na nekoliko mjesta. Stavi tijesto u kalupu u zamrzivač na 20 minuta.
- Stavi na tijesto papir za pečenje i na njega "utege" (zrna graha ili slanutka ili rižu) te peci "naslijepo" (bez nadjeva) oko 20 minuta. Potom ukloni papir za pečenje i "utege" te peci još 5-10 minuta.
- Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
- Brašno, javorov sirup, rastopljeni maslac, vrhnje, smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i sol ubaci u blender. Blendaj na jakoj brzini dok se sve dobro ne sjedini, oko 30 sekundi.
- Nadjev ulij u pečenu koru za pite, rubove od tijesta obloži aluminijskom folijom kako tijekom pečenja ne bi zagorjeli. U ovom trenutku možeš na dio nadjeva staviti ukrasne listiće od tijesta. Peci dok se nadjev u sredini lagano ne napuhne i ne postane djelomično čvrst, 40-50 minuta.
- Za aromatizirano tučeno vrhnje sve sastojke miksaj oko 1 minutu, dok ne postane čvrsto.
- Neposredno prije posluživanja pitu pospi cvijetom soli i posluži s aromatiziranim tučenim vrhnjem.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.